joi, 18 decembrie 2008

Vinton, actionar majoritar la Prodvinalco

Vinton Galati a devenit actionarul majoritar al producatorului de vin Prodvinalco Galati, in urma unei majorari de capital cu 1,3 milioane lei, la circa trei milioane lei, la care Vinton a participat printr-un aport in natura de 1,2 milioane de lei, marindu-si participatia la 65,7% din titluri. Majorarea de capital a fost realizata prin emiterea unui numar de circa 529.000 de actiuni, cu o valoarea nominala de 2,5 lei fiecare. Anterior majorarii, Vincon detinea 46,03% din titlurile Prodvinalco. Firma a participat la majorarea capitalului social al producatorului de vinuri printr-un aport in natura in valoare de circa 1,2 milioane de lei, sub forma unui teren intravilan, evaluat la circa 62.000 de lei, si utilaje de conditionare si imbuteliere a vinului. Trei actionari persoane fizice au participat la majorare cu un aport in numerar in valoare totala de 108.500 de lei. Actiunile Prodvinalco Galati sunt listate pe bursa Rasdaq, ultima tranzactie fiind realizata la un pret de 2 lei pe titlu. Valoarea nominala a unei actiuni este de 2,5 lei.

Comelf, plus 20% la castig

Producatorul de echipamente petru protectia mediului Comelf Bistrita a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net de 0,45 mil. euro (1,62 mil. lei), in crestere cu 20% comparativ cu profitul din perioada similara a lui 2005. Cifra de afaceri a crescut cu 11% comparativ cu primele sase luni ale lui 2005, ridicandu-se la 13,24 mil. euro (46,87 mil. lei). Pentru acest an, compania si-a bugetat un profit net de 1,26 mil. euro (4,41 mil. lei), cu 61% mai mare comparativ cu profitul obtinut anul trecut. Compania mizeaza pe o cifra de afaceri de aproape 26 mil. euro (90,6 mil. lei). Cea mai mare parte a productiei Comelf este destinata pietelor externe. Compania este controlata de Uzinsider Bucuresti, care detine peste 76% din actiuni. Actiunile Comelf sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori, unde au inchis ultima sedinta de tranzactionare la cotatia de 1,5 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera este de aproape 10 mil. euro.

In afara de SIF-uri, nimic nou pe piata

Dupa valul de rezultate din ultima perioada, Bursa a inchis saptamana cu o sedinta destul de linistita, in care SIF-urile au revenit in prim-planul investitorilor.
"Piata a intrat intr-o plafonare a preturilor, iar cotatiile reflecta, in cea mai mare parte, rezultatele inregistrate de companii raportate la asteptarile investitorilor", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

SIF-urile au castigat, in medie, 1% vineri, pe o lichiditate modesta, specifica ultimelor saptamani de tranzactionare.
Brokerii spun ca investitorii asteapta in aceasta perioada un anunt oficial privind achitarea de catre Erste a participatiei in cadrul BCR, fapt ce ar confirma valoarea pachetelor detinute de SIF-uri la cea mai mare banca de pe piata romaneasca.
"SIF-urile oscileaza in nota normala. Cresterile usoare pe care acestea le-au inregistrat in ultima perioada sunt rezultatul anularii unei parti din efectele negative cauzate de ingrijorarile investitorilor cu privire la neachitarea pachetului la BCR de catre Erste si obligativitatea vanzarii participatiilor in cadrul SIF-urilor", considera Rares Nilas.
Cursul Petrom s-a mentinut vineri la nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul unor tranzactii in valoarea de 0,62 milioane de euro (2,2 milioane de lei).
"Pretul din piata includea, in cea mai mare parte, rezultatele raportate de Petrom, presiunea la vanzare resimtindu-se inca dinainte de anuntarea acestora. Cred ca au existat niste ordine limita in piata la nivelul de pret de 0,55 lei/actiune", precizeaza Nilas.
Indicele BET a inchis putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul corectiilor inregistrate de titlurile Petromidia si BRD, care au pierdut 2,6%, respectiv 1,1%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile Bancii Transilvania, care au inregistrat un avans de 1%, pe un rulaj de aproape un milion de euro (3,4 milioane de lei).
Sfarsitul de saptamana va culmina cu listarea actiunilor Transelectrica pe Bursa, asteptata sa aiba loc pe 25 august, potrivit oficialilor din Ministerul Economiei si Comertului.
"Date fiind gradul mare de suprasubscriere a titlurilor Transelectrica si faptul ca pretul de oferta nu include rezultatele raportate de companie la jumatatea anului, ma astept ca, pe termen scurt, pretul actiunilor sa urce cu 10%-15%", spune Rares Nilas.

Actiunile Petrom au stagnat vineri la nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe un rulaj de 0,62 mil. de euro (2,2 mil. lei). "Ma astept ca in urmatoarea perioada cursul Petrom sa intre pe un trend ascendent. Compania a devenit un jucator important pe piata de profil din regiune, iar profitul de peste 400 mil. euro din primul semestru nu este deloc de neglijat. Acest profit a fost realizat mai ales pe seama ajustarilor structurale, de genul managementului exigent al grupului OMV si ajustarile de preturi in functie de cele de pe piata internationala. Investitiile in companie se vor vedea in timp, nu intr-un an sau doi", spune Rares Nilas.

Titlurile SIF Moldova au castigat 1,5%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la aproape un milion de euro (3,4 milioane de lei). Cele mai multe dintre SIF-uri au inregistrat vineri aprecieri de pana la 2%, actiunile SIF Muntenia fiind singurele care s-au mentinut la acelas nivel de pret din sedinta precedenta. De la inceputul lunii, aceste titluri au evoluat pe un trend usor ascendent, castigand 4%, in ciuda cresterilor sustinute din ultima perioada. Cu toate acestea, actiunile SIF Moldova se situeaza, la nivelul de inchidere de vineri, cu aproape 25% sub nivelul maxim inregistrat in acest an. Inchiderea pe aceste titluri a avut loc la pretul de 2,08 lei/actiune.

Actiunile Oltchim au inregistrat un avans de 2,3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 33.800 de euro (0,11 milioane de lei). Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat in primul semestru un profit net de
2,05 milioane de euro (7,26 milioane de lei), in scadere cu aproape 66% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 21%, pana la 230,4 milioane de euro (815,6 milioane de lei). De la inceputul acestui an, actiunile Oltchim s-au apreciat cu peste 23%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 0,481 lei/actiune, cu 5,6% sub pretul maxim atins in acest an.

Titlurile producatorului de aluminiu Alro Slatina au pierdut vineri 2,2%, speculatorii incepand sa-si marcheze profitul, in urma saltului luat de actiuni dupa prezentarea rezultatelor financiare pe primul semestru. "In general, orice crestere a euro de peste 10% este urmata la scurt timp si de corectie, pentru ca unii din investitori sunt tentati sa-si marcheze profiturile", precizeaza Rares Nilas, directorul BT Securities. Actiunile Alro crescusera cu 15% in sedinta de joi, dupa ce compania raportase pe primul semestru un profit net de 57,7 milioane, cu peste 3,5 ori mai mare decat in primele sase luni ale anului trecut. Ultimul pret la care actiunile Alro s-au tranzactionat a fost de 4,05 lei/actiune.

Actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj-Napoca au pierdut peste 23% in ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital pe care o va derula societatea. Pretul actiunilor a scazut pe parcursul zilei pana la un minim de 0,192 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 0,195 lei/actiune. Ardaf a fost pusa sub administrare speciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), actionarii companiei fiind obligati sa majoreze capitalul social cu 51 de milioane de euro. In cadrul acestei majorari de capital, actionarii Ardaf vor putea subscrie actiuni la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor.

Rulmentul Brasov concediaza 300 de angajati

Peste 300 de angajati din cei 2.900 ai uzinei Rulmentul Brasov vor fi disponibilizati "cand vine aprobarea de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului)", a declarat liderul sindical de la Rulmentul, Gabriel Dachim.
"Este problema mea daca vor fi proteste sau nu. Nu se pune problema. Eu nu ma dau in spectacol precum altii. Apostu (liderul sindical de la Tractorul Brasov - n.r.) iese in presa si pe sticla de cate ori are ocazia numai ca sa isi faca imagine. Eu nu fac asa ceva", a mai spus Dachim.

ABN Amro: BIRD va schimba leii in dolari

Banca Mondiala, prin BIRD, va realiza o emisiune de obligatiuni de 525 mil. lei (echivalentul a 149 mil. euro) pe piata locala. La aceste titluri vor avea acces atat investitorii locali, cat si cei nerezidenti.
Obligatiunile Bancii Internationale pentru Recontructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale, vor avea o maturitate de trei ani, purtand o dobanda fixa de 6,5% pe an.

OMV: Restructurarea Petrom, mai rapida decat a fost planificat

Reorganizarea Petrom, preluata de OMV la finele anului 2004, se desfasoara mai rapid decat a estimat initial firma austriaca, iar masurile de reducere a costurilor si majorare a preturilor vor duce la beneficii importante, a declarat pentru Reuters directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Restructurarea se desfasoara in totalitate conform planului. As spune ca are loc chiar mai rapid", a afirmat Ruttenstorfer. Petrom, detinut in proportie de 51% de catre OMV, a raportat un profit aferent primului semestru sub previziunile analistilor. Unii specialisti au declarat ca este posibil ca procesul de reorganizare a Petrom sa aiba loc intr-un ritm inferior celui previzionat. Petrom a anuntat joi ca cifra de afaceri a crescut in primul semestru cu 37%, la 6,31 mld. lei (1,78 mld. euro), iar profitul net s-a majorat de 2,3 ori, la 1,42 mld. lei (403 mil. euro), pe fondul cotatiilor ridicate ale petrolului si avansului cantitatii de produse vandute.

Turism Felix a strans 8 mil. euro pe Bursa

Societatea Turism Felix din Baile Felix, principalul jucator de pe piata turismului balnear, a strans 8 milioane de euro de la investitori in urma ofertei publice de vanzare de actiuni derulate in aceasta vara. In cadrul ofertei, care s-a incheiat vineri, au fost subscrise 61,7% din pachetul de 77 de milioane de actiuni oferit.
Cea mai mare parte a actiunilor au fost cumparate de SIF-uri, care sunt mereu in cautare de oportunitati de investitii, in conditiile in care dispun de lichiditati importante, dar au dificultati in a-si plasa banii din cauza ofertei reduse de pe piata de capital. Actionarul majoritar al Turism Felix este, de altfel, tot o societate de investitii financiare - SIF Transilvania.

Ultimele zile de liniste si pace pe piata

Bursa a deschis saptamana in nota obisnuita din ultima perioada, cu crestere usoara pe SIF-uri si cu o piata a titlurilor lichide caracterizata de fluctuatii foarte usoare.
Bursa a pierdut din lichiditate pe parcursul ultimelor sedinte, valoarea tranzactiilor realizate pe piata ajungand luni la un nivel de 5,1 milioane de euro.
Brokerii spun ca aceasta evolutie ar putea continua si in urmatoarele zile, pana cand Transelectrica isi va face simtita prezenta pe Bursa.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

Tranzactiile speciale tin investitorii in priza

Ultima sedinta bursiera a fost marcata la Bucuresti de o lichiditate sporita de peste 55 de milioane de euro, in conditiile in care deal-urile si volumele in crestere aduc tot mai multi investitori in piata, spun brokerii.
"Deal-urile atrag investitorii in piata. Daca ne uitam in spate, deal-urile au dus la urcari ale cotatiilor companiilor implicate si un interes sporit pentru acestea", spune Adrian Simionescu, directorul general al societatii de brokeraj Finans Securities.


Deal-ul zilei a fost cel de pe titlurile companiei din industria de morarit si panificatie Loulis, urmarea unui contract incheiat in aprilie tradus ieri printr-o tranzactie de aproape 34 mil. euro. Si actiunile Policolor au facut obiectul unei tranzactii deal, valoarea acesteia fiind de 1,4 milioane de euro.
"Nu ma astept la o relaxare a investitorilor. Din contra. Sunt multi care au asteptat o diminuare a activitatii bursiere in luna iunie sau chiar corectii. Aceste lucruri nu s-au intamplat, de aceea cred ca tot mai multi investitori vor reveni in piata", spune Adrian Simionescu.
Mijlocul saptamanii a adus pe bursa o corectie de 1,5% pe cei trei indici bursieri, dar piata a revenit ieri pe plus, e adevarat nu cu o urcare spectaculoasa.
"Nu m-a ingrijorat scaderea de miercuri. M-ar fi ingrijorat daca aceasta nu s-ar fi produs. Piata nu merge numai in sus. Ea trebuie sa mai si coboare", spune Simionescu.
Indicele BET a urcat in ultima sedinta cu 0,88%, pe fondul unei valori a tranzactiilor in urcare la 22 mil. euro, excluzand tranzactia deal cu titlurile Loulis Romania.
Surpriza pietei au reprezentat-o actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) care au fost cele mai tranzactionate din piata regular cu un rulaj de 3 mil. euro (9,6 mil. lei). Cotatia RRC a sarit cu 8,25%.
"Am spus de mai mult timp ca societatile din domeniul petrolier sunt foarte jos. Nu este normal ca acestea sa se tranzactioneze la aceste preturi, in conditiile in care pretul petrolului este in continua crestere, iar Bursa a urcat puternic, in timp ce actiunile acestora au stagnat sau chiar au inregistrat un regres", spune Adrian Simionescu.
Indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut ieri 0,47%, in conditiile in care SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au inchis pe rosu.

Actiunile SIF Oltenia (Sif5) au crescut ieri cu 0,46%, pe fondul unei lichiditati de 2,32 milioane de euro (7,26 milioane de lei), a patra din piata. Titlurile societatii de investitii financiare au atins ieri acelasi pret din prima sedinta de tranzactionare din luna curenta, dupa ce au inregistrat un maxim de 4,37 lei/actiune marti. De la inceputul anului, actiunile SIF Oltenia au castigat aproximativ 14,14%, crescand de la un pret de 3,82 lei/actiune in prima sedinta a acestui an. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de circa 9,56 milioane de euro (30,19 milioane de lei), respectiv 17,22% din totalul tranzactiilor de 55,88 milioane de euro (175,31 milioane de lei) de la Bursa.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu 7,78%, pe fondul unui rulaj de 115.000 de euro (360.000 de lei). Titlurile diviziei de servicii a grupului Rompetrol au recuperat astfel din pierderea de 26,23% suferita in sedinta anterioara, atunci cand pretul actiunilor a scazut de la 2,44 lei/actiune la 1,80 lei/actiune, in urma majorarii de capital, desi din punct de vedere matematic pretul corect ar fi fost de 1,62 lei/titlu. De la inceputul anului titlurile companiei crescusera de peste trei ori inainte de majorarea de capital, de la un pret de 0,7450 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 1,94 lei/actiune.

Titlurile Policolor Bucuresti (PCL) au pierdut ieri 2,25%, pe fondul unui rulaj de 41.000 de euro (128.000 de lei). Actiunile companiei au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEALS in valoare de 1,43 milioane de euro (4,48 milioane de lei). Tranzactia, care a avut loc in ultima ora de tranzactionare, s-a realizat pe fondul unui volum de 1.282.900 de actiuni, pretul fiind de 3,49 lei/actiune, cu 12,75% mai mic fata de pretul de referinta. Actiunile companiei s-au apreciat cu circa 12,36% luna curenta, atingand un maxim de 4,10 lei/actiune marti. De la inceputul anului, titlurile Policolor au crescut cu 73,78%, de la un pret de 2,25 lei/actiune in ianuarie la 3,91 lei/actiune ieri.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au crescut ieri cu 0,69%, pe fondul unui rulaj de 242.000 de euro (circa 758.000 de lei). Compania a vandut o serie de active care nu aveau legatura cu activitatea de baza pentru a continua investitiile in retehnologizare si in cresterea capacitatilor de productie. Activele vandute sunt cantina restaurant a societatii, care era inchiriata de societatea Turbomecanica Services, precum si participatia detinuta in cadrul acestei societati cu activitati in domeniul comertului si alimentatiei publice. Cumparatorul este firma Ruxir Market SRL din Bucuresti. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 0,73 lei/actiune.

Titlurile Prebet Aiud (PREB) s-au apreciat ieri cu 6,94%, pe fondul unui rulaj de 279.000 de euro (872.000 de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. Omul de afaceri clujean Dorel Goia, unul dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania, si cativa investitori straini sunt interesati sa cumpere un pachet semnificativ din producatorul de prefabricate din beton Prebet. Dorel Goia este unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Cluj, detinand actiuni la Banca Transilvania, dar si afaceri importante in domeniul imobiliar. Prebet detine un teren de circa 16 hectare intr-o zona buna a Aiudului. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 7,70 lei/actiune.

Istoria se repeta: cresterile actiunilor vin cu intarziere dupa aderare

Pietele financiare romanesti par sa urmeze acelasi tipar de evolutie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ca si pietele celorlalte state din Europa Centrala care au aderat la UE in mai 2004. Regula se aplica si in cazul Bulgariei, care a aderat la UE la inceputul acestui an odata cu Romania.
In timp ce monedele locale ale tarilor din primul val de aderare la UE au inregistrat aprecieri continue in cele 12 luni care au trecut de la data aderarii, pe pietele de capital au reactionat mai tarziu, insa cresterile au fost substantiale. Primele patru-cinci luni dupa aderare au insemnat o perioada de stagnare sau chiar de scadere, atat in Ungaria, Cehia sau Polonia dupa 1 mai 2004, cat si in Romania si Bulgaria de la inceputul lui ianuarie 2007. Ulterior, pietele din Ungaria, Cehia sau Polonia au intrat pe cresteri puternice, care au durat sase luni. In Romania si Bulgaria crestereile au inceput in luna mai a acestui an, iar brokerii se intreaba cat vor mai dura.

Austriecii au preluat controlul la Loulis pentru 34 mil. euro

Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cel mai mare jucator de pe piata europeana de morarit, a preluat ieri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un pachet de 60% din actiunile filialei grupului elen Loulis, Loulis Romania, in schimbul a 33,9 milioane de euro (106 milioane de lei). Dupa incheierea tranzactiei, Loulis Grecia mai detine 26% din Loulis Romania.
LLI este detinuta de grupul financiar Raiffeisen si asteapta anul acesta afaceri de 775 milioane de euro, din care doar o cincime se realizeaza in Austria, tara de origine a companiei.

Reguli mai stricte de raportare pentru companiile cotate

Bursa de Valori Bucuresti va impune companiilor cotate sa fie mai stricte in privinta raportarilor pe care le fac, dezvaluind toate informatiile care provin din alte surse decat compania si la care fac referire.
Decizia a fost luata saptamana trecuta in Comitetul Bursei de Valori si face parte dintr-o serie de masuri pe care Bursa le pregateste pentu a creste calitatea rapoartelor trimise de companiile listate.

Tender a mai vandut 3,2% din Vulcan Bucuresti

Omul de afaceri Ovidiu Tender a vandut ieri prin intermediul Bursei un pachet de 3,2% din actiunile producatorului de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC), pentru care a incasat circa 1,1 mil. euro (3,4 mil. lei). Pachetul a fost transferat la un pret de 4,5 lei/actiune, cu circa 15% sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta. Tranzactia a fost confirmata de reprezentantii societatii de brokeraj Goldring, care au intermediat si in trecut tranzactii realizate de Tender pe acest emitent. In total, ieri s-au realizat tranzactii cu aceste titluri ce au cumulat 4,1% din capitalul social, valoarea acestora ridicandu-se la 1,4 mil. euro (4,4 mil. lei). Pe fondul acestor transferuri, actiunile Vulcan au pierdut aproape 12%. Tranzactiile de joi cu aceste titluri vin dupa ce in ultimele doua saptamani Tender a mai renuntat la pachete de actiuni Vulcan ce au cumulat circa 1% din capitalul social. Omul de afaceri a vandut si in trecut actiuni la societati pe care le controleaza, printre care Prospectiuni Bucuresti si Atlas Gip, declarand ca motivul principal este acela de a le face mai lichide si mai vizibile pe piata. In urma tranzactiilor de ieri, Grup Energetic Tender controleaza societatea, cu circa 80% din actiuni. Vulcan este in proces de relocare in Berceni, unde detine circa 25 de hectare de teren, dupa ce a vandut pe parcursul ultimilor ani terenurile pe care le detinea in zona Calea 13 Septembrie, din apropierea Mariott. Titlurile Vulcan Bucuresti au inchis sedinta de tranzactionare la un pret de 6 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 44 mil. euro.

Titlurile Silcotub Zalau ies joi de la tranzactionare

Titlurile Silcotub Zalau vor fi retrase, joi, de la tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), suspendarea fiind initiata de actionarul majoritar al companiei, Tubman Holdings Limited, parte a grupului international Tenaris. In luna decembrie a anului trecut, Tubman Holdings a initiat un proces de cumparare a participatiilor detinute de actionarii minoritari ai companiei, la un pret de 27,5 lei pe titlu, in vederea retragerii companiei de la bursa. Actionarii existenti au fost obligati sa vanda titlurile detinute catre actionarul majoritar. Tubman a mai derulat si in luna septembrie a anului 2006 o oferta publica pentru participatia de 3,5% din Silcotub pe care nu o detinea, oferind un pret de 27,5 lei/actiune. Compania Talta Trading E. Marketing Lda, parte a grupului Tenaris, a cumparat, in iunie 2006, in mare parte de la SIF Banat-Crisana, 9,78% din capitalul companiei din Zalau, marindu-si astfel participatia la 10,86%. La sfarsitul lunii mai, doar 0,02% din actiuni nu se aflau in posesia grupului Tenaris, Tubman Holdings avand o participatie de 88,4%.

Producatorul Uzinele Sodice Govora vrea 12 mil. euro de la actionari

Actionarii producatorului din industria chimica Uzinele Sodice Govora (UZIM) au aprobat majorarea de capital social al societatii cu 37,5 milioane lei (12 milioane euro) prin emiterea a 150 de milioane de actiuni, care au fost oferite spre subscrise actionarilor prin aport de numerar, la valoarea nominala de 0,25 lei/actiune. Suma obtinuta prin aceasta majorare este destinata finantarii investitiilor pe care si le-a propus conducerea companiei pentru anul 2007 si pentru respectarea contractului de vanzare-cumparare semnat in anul 2002 cu A.V.A.S. Actionarulul majoritar al firmei cu peste 75% din capital, compania poloneza Ciech, va participa la majorare si prin conversie in actiuni a unei creante de 24,3 milioane lei (8 milioane euro) pe care o detine asupra Uzinelor Govora.Titlurile companiei erau cotate ultima data la valoarea de 1 leu, nivel la care capitalizarea bursiera a ajuns la nivelul de 13,4 milioane euro.

Actiunile Forconcid au urcat de trei ori intr-o saptamana

Actiunile companiei de constructii Forconcid Ramnicu-Valcea au sarit ieri cu aproape 25%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, numai in ultima saptamana acestea inregistrand un avans de aproape trei ori, pe fondul unor tranzactii in crestere. La inceputul saptamanii, Traian Ilin, consilierul economic al societatii, si-a lichidat detinerea de 10,9% din capitalul social al companiei, in schimbul sumei de 330.000 de euro. Vanzarile din ultima perioada pe aceste titluri vin dupa ce actiunile Forconcid au inregistrat de la inceputul acestui an un avans de 27 de ori. Compania este detinuta de Asociatia Salariatilor in proportie de circa 34%, iar Bica Paul, directorul general al companiei, are o participatie de aproape 19%. Actiunile Forcondic au inchis sedinta de ieri la pretul de 77 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 6,2 mil. euro.