sâmbătă, 13 decembrie 2008

Tranzactiile speciale tin investitorii in priza

Ultima sedinta bursiera a fost marcata la Bucuresti de o lichiditate sporita de peste 55 de milioane de euro, in conditiile in care deal-urile si volumele in crestere aduc tot mai multi investitori in piata, spun brokerii.
"Deal-urile atrag investitorii in piata. Daca ne uitam in spate, deal-urile au dus la urcari ale cotatiilor companiilor implicate si un interes sporit pentru acestea", spune Adrian Simionescu, directorul general al societatii de brokeraj Finans Securities.


Deal-ul zilei a fost cel de pe titlurile companiei din industria de morarit si panificatie Loulis, urmarea unui contract incheiat in aprilie tradus ieri printr-o tranzactie de aproape 34 mil. euro. Si actiunile Policolor au facut obiectul unei tranzactii deal, valoarea acesteia fiind de 1,4 milioane de euro.
"Nu ma astept la o relaxare a investitorilor. Din contra. Sunt multi care au asteptat o diminuare a activitatii bursiere in luna iunie sau chiar corectii. Aceste lucruri nu s-au intamplat, de aceea cred ca tot mai multi investitori vor reveni in piata", spune Adrian Simionescu.
Mijlocul saptamanii a adus pe bursa o corectie de 1,5% pe cei trei indici bursieri, dar piata a revenit ieri pe plus, e adevarat nu cu o urcare spectaculoasa.
"Nu m-a ingrijorat scaderea de miercuri. M-ar fi ingrijorat daca aceasta nu s-ar fi produs. Piata nu merge numai in sus. Ea trebuie sa mai si coboare", spune Simionescu.
Indicele BET a urcat in ultima sedinta cu 0,88%, pe fondul unei valori a tranzactiilor in urcare la 22 mil. euro, excluzand tranzactia deal cu titlurile Loulis Romania.
Surpriza pietei au reprezentat-o actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) care au fost cele mai tranzactionate din piata regular cu un rulaj de 3 mil. euro (9,6 mil. lei). Cotatia RRC a sarit cu 8,25%.
"Am spus de mai mult timp ca societatile din domeniul petrolier sunt foarte jos. Nu este normal ca acestea sa se tranzactioneze la aceste preturi, in conditiile in care pretul petrolului este in continua crestere, iar Bursa a urcat puternic, in timp ce actiunile acestora au stagnat sau chiar au inregistrat un regres", spune Adrian Simionescu.
Indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut ieri 0,47%, in conditiile in care SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au inchis pe rosu.

Actiunile SIF Oltenia (Sif5) au crescut ieri cu 0,46%, pe fondul unei lichiditati de 2,32 milioane de euro (7,26 milioane de lei), a patra din piata. Titlurile societatii de investitii financiare au atins ieri acelasi pret din prima sedinta de tranzactionare din luna curenta, dupa ce au inregistrat un maxim de 4,37 lei/actiune marti. De la inceputul anului, actiunile SIF Oltenia au castigat aproximativ 14,14%, crescand de la un pret de 3,82 lei/actiune in prima sedinta a acestui an. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de circa 9,56 milioane de euro (30,19 milioane de lei), respectiv 17,22% din totalul tranzactiilor de 55,88 milioane de euro (175,31 milioane de lei) de la Bursa.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu 7,78%, pe fondul unui rulaj de 115.000 de euro (360.000 de lei). Titlurile diviziei de servicii a grupului Rompetrol au recuperat astfel din pierderea de 26,23% suferita in sedinta anterioara, atunci cand pretul actiunilor a scazut de la 2,44 lei/actiune la 1,80 lei/actiune, in urma majorarii de capital, desi din punct de vedere matematic pretul corect ar fi fost de 1,62 lei/titlu. De la inceputul anului titlurile companiei crescusera de peste trei ori inainte de majorarea de capital, de la un pret de 0,7450 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 1,94 lei/actiune.

Titlurile Policolor Bucuresti (PCL) au pierdut ieri 2,25%, pe fondul unui rulaj de 41.000 de euro (128.000 de lei). Actiunile companiei au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEALS in valoare de 1,43 milioane de euro (4,48 milioane de lei). Tranzactia, care a avut loc in ultima ora de tranzactionare, s-a realizat pe fondul unui volum de 1.282.900 de actiuni, pretul fiind de 3,49 lei/actiune, cu 12,75% mai mic fata de pretul de referinta. Actiunile companiei s-au apreciat cu circa 12,36% luna curenta, atingand un maxim de 4,10 lei/actiune marti. De la inceputul anului, titlurile Policolor au crescut cu 73,78%, de la un pret de 2,25 lei/actiune in ianuarie la 3,91 lei/actiune ieri.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au crescut ieri cu 0,69%, pe fondul unui rulaj de 242.000 de euro (circa 758.000 de lei). Compania a vandut o serie de active care nu aveau legatura cu activitatea de baza pentru a continua investitiile in retehnologizare si in cresterea capacitatilor de productie. Activele vandute sunt cantina restaurant a societatii, care era inchiriata de societatea Turbomecanica Services, precum si participatia detinuta in cadrul acestei societati cu activitati in domeniul comertului si alimentatiei publice. Cumparatorul este firma Ruxir Market SRL din Bucuresti. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 0,73 lei/actiune.

Titlurile Prebet Aiud (PREB) s-au apreciat ieri cu 6,94%, pe fondul unui rulaj de 279.000 de euro (872.000 de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. Omul de afaceri clujean Dorel Goia, unul dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania, si cativa investitori straini sunt interesati sa cumpere un pachet semnificativ din producatorul de prefabricate din beton Prebet. Dorel Goia este unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Cluj, detinand actiuni la Banca Transilvania, dar si afaceri importante in domeniul imobiliar. Prebet detine un teren de circa 16 hectare intr-o zona buna a Aiudului. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 7,70 lei/actiune.