Dupa valul de rezultate din ultima perioada, Bursa a inchis saptamana cu o sedinta destul de linistita, in care SIF-urile au revenit in prim-planul investitorilor.
"Piata a intrat intr-o plafonare a preturilor, iar cotatiile reflecta, in cea mai mare parte, rezultatele inregistrate de companii raportate la asteptarile investitorilor", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
SIF-urile au castigat, in medie, 1% vineri, pe o lichiditate modesta, specifica ultimelor saptamani de tranzactionare.
Brokerii spun ca investitorii asteapta in aceasta perioada un anunt oficial privind achitarea de catre Erste a participatiei in cadrul BCR, fapt ce ar confirma valoarea pachetelor detinute de SIF-uri la cea mai mare banca de pe piata romaneasca.
"SIF-urile oscileaza in nota normala. Cresterile usoare pe care acestea le-au inregistrat in ultima perioada sunt rezultatul anularii unei parti din efectele negative cauzate de ingrijorarile investitorilor cu privire la neachitarea pachetului la BCR de catre Erste si obligativitatea vanzarii participatiilor in cadrul SIF-urilor", considera Rares Nilas.
Cursul Petrom s-a mentinut vineri la nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul unor tranzactii in valoarea de 0,62 milioane de euro (2,2 milioane de lei).
"Pretul din piata includea, in cea mai mare parte, rezultatele raportate de Petrom, presiunea la vanzare resimtindu-se inca dinainte de anuntarea acestora. Cred ca au existat niste ordine limita in piata la nivelul de pret de 0,55 lei/actiune", precizeaza Nilas.
Indicele BET a inchis putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul corectiilor inregistrate de titlurile Petromidia si BRD, care au pierdut 2,6%, respectiv 1,1%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile Bancii Transilvania, care au inregistrat un avans de 1%, pe un rulaj de aproape un milion de euro (3,4 milioane de lei).
Sfarsitul de saptamana va culmina cu listarea actiunilor Transelectrica pe Bursa, asteptata sa aiba loc pe 25 august, potrivit oficialilor din Ministerul Economiei si Comertului.
"Date fiind gradul mare de suprasubscriere a titlurilor Transelectrica si faptul ca pretul de oferta nu include rezultatele raportate de companie la jumatatea anului, ma astept ca, pe termen scurt, pretul actiunilor sa urce cu 10%-15%", spune Rares Nilas.
Actiunile Petrom au stagnat vineri la nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe un rulaj de 0,62 mil. de euro (2,2 mil. lei). "Ma astept ca in urmatoarea perioada cursul Petrom sa intre pe un trend ascendent. Compania a devenit un jucator important pe piata de profil din regiune, iar profitul de peste 400 mil. euro din primul semestru nu este deloc de neglijat. Acest profit a fost realizat mai ales pe seama ajustarilor structurale, de genul managementului exigent al grupului OMV si ajustarile de preturi in functie de cele de pe piata internationala. Investitiile in companie se vor vedea in timp, nu intr-un an sau doi", spune Rares Nilas.
Titlurile SIF Moldova au castigat 1,5%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la aproape un milion de euro (3,4 milioane de lei). Cele mai multe dintre SIF-uri au inregistrat vineri aprecieri de pana la 2%, actiunile SIF Muntenia fiind singurele care s-au mentinut la acelas nivel de pret din sedinta precedenta. De la inceputul lunii, aceste titluri au evoluat pe un trend usor ascendent, castigand 4%, in ciuda cresterilor sustinute din ultima perioada. Cu toate acestea, actiunile SIF Moldova se situeaza, la nivelul de inchidere de vineri, cu aproape 25% sub nivelul maxim inregistrat in acest an. Inchiderea pe aceste titluri a avut loc la pretul de 2,08 lei/actiune.
Actiunile Oltchim au inregistrat un avans de 2,3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 33.800 de euro (0,11 milioane de lei). Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat in primul semestru un profit net de
2,05 milioane de euro (7,26 milioane de lei), in scadere cu aproape 66% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 21%, pana la 230,4 milioane de euro (815,6 milioane de lei). De la inceputul acestui an, actiunile Oltchim s-au apreciat cu peste 23%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 0,481 lei/actiune, cu 5,6% sub pretul maxim atins in acest an.
Titlurile producatorului de aluminiu Alro Slatina au pierdut vineri 2,2%, speculatorii incepand sa-si marcheze profitul, in urma saltului luat de actiuni dupa prezentarea rezultatelor financiare pe primul semestru. "In general, orice crestere a euro de peste 10% este urmata la scurt timp si de corectie, pentru ca unii din investitori sunt tentati sa-si marcheze profiturile", precizeaza Rares Nilas, directorul BT Securities. Actiunile Alro crescusera cu 15% in sedinta de joi, dupa ce compania raportase pe primul semestru un profit net de 57,7 milioane, cu peste 3,5 ori mai mare decat in primele sase luni ale anului trecut. Ultimul pret la care actiunile Alro s-au tranzactionat a fost de 4,05 lei/actiune.
Actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj-Napoca au pierdut peste 23% in ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital pe care o va derula societatea. Pretul actiunilor a scazut pe parcursul zilei pana la un minim de 0,192 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 0,195 lei/actiune. Ardaf a fost pusa sub administrare speciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), actionarii companiei fiind obligati sa majoreze capitalul social cu 51 de milioane de euro. In cadrul acestei majorari de capital, actionarii Ardaf vor putea subscrie actiuni la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor.