sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Alro a mai recuperat din scaderea de profit

Afacerile din primul semestru s-au cifrat la 999,5 mil. lei (273,7 mil. euro), mai mici cu 9,3% decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, care s-au ridicat la 1,1 mld. lei (333,2 mil. euro).
Afacerile in scadere au fost cauzate de cererea mai mica pentru aluminiu de pe piata internationala, precum si de faptul ca Alro a avut oprita productia o perioada, pentru lucrari de modernizare.
"In consecinta, compania si-a redus temporar productia de rulouri si foi de tabla, ceea ce a influentat veniturile din vanzari. Alro a implementat proiecte de imbunatatire a serviciilor si a calitatii produselor pentru a satisface mai bine cerintele clientilor, iar rezultatele acestor proiecte urmeaza sa isi produca efectele incepand cu a doua jumatate a anului", a declarat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro.
Rezultatele au fost influentate negativ si de aprecierea leului fata de dolar, in conditiile in care o mare parte din vanzarile companiei sunt incheiate in aceasta moneda.
Nastase a adaugat ca rezultatele financiare ale companiei s-au incadrat totusi in limitele bugetate pentru 2008, ca urmare a evolutiei favorabile a pretului aluminiului, precum si a cresterii moderate a costurilor cu materiile prime.
Fluctuatiie de pret la aluminiu au avut o influenta nesemnificativa asupra rezultatelor din primul semestru, cotatia medie a aluminiului urcand cu doar 1,9% fata de primele sase luni din 2007, pana la 2835 dolari pe tona.
Trebuie avut in vedere insa ca in trimestrul al doilea cotatia aluminiului a urcat fata de trimestrul precedent, fapt ce a ajutat profitabilitatea companiei.
Alro mizeaza in acest an pe un profit net de 150,53 milioane dolari, in scadere cu 16% fata de castigul de 178,92 milioane dolari din 2007, la afaceri mai mari cu 2,7%, de 861 milioane dolari.
Ieri, dupa publicarea rezultatelor, actiunile Alro Slatina pierdeau 2,6% si erau tranzactionate la un pret de 5,55 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 1,1 mld. euro.