joi, 18 decembrie 2008
Vinton, actionar majoritar la Prodvinalco
Comelf, plus 20% la castig
In afara de SIF-uri, nimic nou pe piata
"Piata a intrat intr-o plafonare a preturilor, iar cotatiile reflecta, in cea mai mare parte, rezultatele inregistrate de companii raportate la asteptarile investitorilor", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
SIF-urile au castigat, in medie, 1% vineri, pe o lichiditate modesta, specifica ultimelor saptamani de tranzactionare.
Brokerii spun ca investitorii asteapta in aceasta perioada un anunt oficial privind achitarea de catre Erste a participatiei in cadrul BCR, fapt ce ar confirma valoarea pachetelor detinute de SIF-uri la cea mai mare banca de pe piata romaneasca.
"SIF-urile oscileaza in nota normala. Cresterile usoare pe care acestea le-au inregistrat in ultima perioada sunt rezultatul anularii unei parti din efectele negative cauzate de ingrijorarile investitorilor cu privire la neachitarea pachetului la BCR de catre Erste si obligativitatea vanzarii participatiilor in cadrul SIF-urilor", considera Rares Nilas.
Cursul Petrom s-a mentinut vineri la nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul unor tranzactii in valoarea de 0,62 milioane de euro (2,2 milioane de lei).
"Pretul din piata includea, in cea mai mare parte, rezultatele raportate de Petrom, presiunea la vanzare resimtindu-se inca dinainte de anuntarea acestora. Cred ca au existat niste ordine limita in piata la nivelul de pret de 0,55 lei/actiune", precizeaza Nilas.
Indicele BET a inchis putin sub nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe fondul corectiilor inregistrate de titlurile Petromidia si BRD, care au pierdut 2,6%, respectiv 1,1%.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile Bancii Transilvania, care au inregistrat un avans de 1%, pe un rulaj de aproape un milion de euro (3,4 milioane de lei).
Sfarsitul de saptamana va culmina cu listarea actiunilor Transelectrica pe Bursa, asteptata sa aiba loc pe 25 august, potrivit oficialilor din Ministerul Economiei si Comertului.
"Date fiind gradul mare de suprasubscriere a titlurilor Transelectrica si faptul ca pretul de oferta nu include rezultatele raportate de companie la jumatatea anului, ma astept ca, pe termen scurt, pretul actiunilor sa urce cu 10%-15%", spune Rares Nilas.
Actiunile Petrom au stagnat vineri la nivelul de inchidere din sedinta precedenta, pe un rulaj de 0,62 mil. de euro (2,2 mil. lei). "Ma astept ca in urmatoarea perioada cursul Petrom sa intre pe un trend ascendent. Compania a devenit un jucator important pe piata de profil din regiune, iar profitul de peste 400 mil. euro din primul semestru nu este deloc de neglijat. Acest profit a fost realizat mai ales pe seama ajustarilor structurale, de genul managementului exigent al grupului OMV si ajustarile de preturi in functie de cele de pe piata internationala. Investitiile in companie se vor vedea in timp, nu intr-un an sau doi", spune Rares Nilas.
Titlurile SIF Moldova au castigat 1,5%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la aproape un milion de euro (3,4 milioane de lei). Cele mai multe dintre SIF-uri au inregistrat vineri aprecieri de pana la 2%, actiunile SIF Muntenia fiind singurele care s-au mentinut la acelas nivel de pret din sedinta precedenta. De la inceputul lunii, aceste titluri au evoluat pe un trend usor ascendent, castigand 4%, in ciuda cresterilor sustinute din ultima perioada. Cu toate acestea, actiunile SIF Moldova se situeaza, la nivelul de inchidere de vineri, cu aproape 25% sub nivelul maxim inregistrat in acest an. Inchiderea pe aceste titluri a avut loc la pretul de 2,08 lei/actiune.
Actiunile Oltchim au inregistrat un avans de 2,3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de circa 33.800 de euro (0,11 milioane de lei). Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat in primul semestru un profit net de
2,05 milioane de euro (7,26 milioane de lei), in scadere cu aproape 66% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 21%, pana la 230,4 milioane de euro (815,6 milioane de lei). De la inceputul acestui an, actiunile Oltchim s-au apreciat cu peste 23%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la un pret de 0,481 lei/actiune, cu 5,6% sub pretul maxim atins in acest an.
Titlurile producatorului de aluminiu Alro Slatina au pierdut vineri 2,2%, speculatorii incepand sa-si marcheze profitul, in urma saltului luat de actiuni dupa prezentarea rezultatelor financiare pe primul semestru. "In general, orice crestere a euro de peste 10% este urmata la scurt timp si de corectie, pentru ca unii din investitori sunt tentati sa-si marcheze profiturile", precizeaza Rares Nilas, directorul BT Securities. Actiunile Alro crescusera cu 15% in sedinta de joi, dupa ce compania raportase pe primul semestru un profit net de 57,7 milioane, cu peste 3,5 ori mai mare decat in primele sase luni ale anului trecut. Ultimul pret la care actiunile Alro s-au tranzactionat a fost de 4,05 lei/actiune.
Actiunile societatii de asigurare Ardaf Cluj-Napoca au pierdut peste 23% in ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital pe care o va derula societatea. Pretul actiunilor a scazut pe parcursul zilei pana la un minim de 0,192 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 0,195 lei/actiune. Ardaf a fost pusa sub administrare speciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), actionarii companiei fiind obligati sa majoreze capitalul social cu 51 de milioane de euro. In cadrul acestei majorari de capital, actionarii Ardaf vor putea subscrie actiuni la pretul de 0,1 lei/actiune, egal cu valoarea nominala a titlurilor.
Rulmentul Brasov concediaza 300 de angajati
"Este problema mea daca vor fi proteste sau nu. Nu se pune problema. Eu nu ma dau in spectacol precum altii. Apostu (liderul sindical de la Tractorul Brasov - n.r.) iese in presa si pe sticla de cate ori are ocazia numai ca sa isi faca imagine. Eu nu fac asa ceva", a mai spus Dachim.
ABN Amro: BIRD va schimba leii in dolari
Obligatiunile Bancii Internationale pentru Recontructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale, vor avea o maturitate de trei ani, purtand o dobanda fixa de 6,5% pe an.
OMV: Restructurarea Petrom, mai rapida decat a fost planificat
Restructurarea se desfasoara in totalitate conform planului. As spune ca are loc chiar mai rapid", a afirmat Ruttenstorfer. Petrom, detinut in proportie de 51% de catre OMV, a raportat un profit aferent primului semestru sub previziunile analistilor. Unii specialisti au declarat ca este posibil ca procesul de reorganizare a Petrom sa aiba loc intr-un ritm inferior celui previzionat. Petrom a anuntat joi ca cifra de afaceri a crescut in primul semestru cu 37%, la 6,31 mld. lei (1,78 mld. euro), iar profitul net s-a majorat de 2,3 ori, la 1,42 mld. lei (403 mil. euro), pe fondul cotatiilor ridicate ale petrolului si avansului cantitatii de produse vandute.
Turism Felix a strans 8 mil. euro pe Bursa
Cea mai mare parte a actiunilor au fost cumparate de SIF-uri, care sunt mereu in cautare de oportunitati de investitii, in conditiile in care dispun de lichiditati importante, dar au dificultati in a-si plasa banii din cauza ofertei reduse de pe piata de capital. Actionarul majoritar al Turism Felix este, de altfel, tot o societate de investitii financiare - SIF Transilvania.
Ultimele zile de liniste si pace pe piata
Bursa a pierdut din lichiditate pe parcursul ultimelor sedinte, valoarea tranzactiilor realizate pe piata ajungand luni la un nivel de 5,1 milioane de euro.
Brokerii spun ca aceasta evolutie ar putea continua si in urmatoarele zile, pana cand Transelectrica isi va face simtita prezenta pe Bursa.
sâmbătă, 13 decembrie 2008
Tranzactiile speciale tin investitorii in priza
"Deal-urile atrag investitorii in piata. Daca ne uitam in spate, deal-urile au dus la urcari ale cotatiilor companiilor implicate si un interes sporit pentru acestea", spune Adrian Simionescu, directorul general al societatii de brokeraj Finans Securities.
Deal-ul zilei a fost cel de pe titlurile companiei din industria de morarit si panificatie Loulis, urmarea unui contract incheiat in aprilie tradus ieri printr-o tranzactie de aproape 34 mil. euro. Si actiunile Policolor au facut obiectul unei tranzactii deal, valoarea acesteia fiind de 1,4 milioane de euro.
"Nu ma astept la o relaxare a investitorilor. Din contra. Sunt multi care au asteptat o diminuare a activitatii bursiere in luna iunie sau chiar corectii. Aceste lucruri nu s-au intamplat, de aceea cred ca tot mai multi investitori vor reveni in piata", spune Adrian Simionescu.
Mijlocul saptamanii a adus pe bursa o corectie de 1,5% pe cei trei indici bursieri, dar piata a revenit ieri pe plus, e adevarat nu cu o urcare spectaculoasa.
"Nu m-a ingrijorat scaderea de miercuri. M-ar fi ingrijorat daca aceasta nu s-ar fi produs. Piata nu merge numai in sus. Ea trebuie sa mai si coboare", spune Simionescu.
Indicele BET a urcat in ultima sedinta cu 0,88%, pe fondul unei valori a tranzactiilor in urcare la 22 mil. euro, excluzand tranzactia deal cu titlurile Loulis Romania.
Surpriza pietei au reprezentat-o actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) care au fost cele mai tranzactionate din piata regular cu un rulaj de 3 mil. euro (9,6 mil. lei). Cotatia RRC a sarit cu 8,25%.
"Am spus de mai mult timp ca societatile din domeniul petrolier sunt foarte jos. Nu este normal ca acestea sa se tranzactioneze la aceste preturi, in conditiile in care pretul petrolului este in continua crestere, iar Bursa a urcat puternic, in timp ce actiunile acestora au stagnat sau chiar au inregistrat un regres", spune Adrian Simionescu.
Indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut ieri 0,47%, in conditiile in care SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana au inchis pe rosu.
Actiunile SIF Oltenia (Sif5) au crescut ieri cu 0,46%, pe fondul unei lichiditati de 2,32 milioane de euro (7,26 milioane de lei), a patra din piata. Titlurile societatii de investitii financiare au atins ieri acelasi pret din prima sedinta de tranzactionare din luna curenta, dupa ce au inregistrat un maxim de 4,37 lei/actiune marti. De la inceputul anului, actiunile SIF Oltenia au castigat aproximativ 14,14%, crescand de la un pret de 3,82 lei/actiune in prima sedinta a acestui an. Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de circa 9,56 milioane de euro (30,19 milioane de lei), respectiv 17,22% din totalul tranzactiilor de 55,88 milioane de euro (175,31 milioane de lei) de la Bursa.
Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu 7,78%, pe fondul unui rulaj de 115.000 de euro (360.000 de lei). Titlurile diviziei de servicii a grupului Rompetrol au recuperat astfel din pierderea de 26,23% suferita in sedinta anterioara, atunci cand pretul actiunilor a scazut de la 2,44 lei/actiune la 1,80 lei/actiune, in urma majorarii de capital, desi din punct de vedere matematic pretul corect ar fi fost de 1,62 lei/titlu. De la inceputul anului titlurile companiei crescusera de peste trei ori inainte de majorarea de capital, de la un pret de 0,7450 lei/actiune in prima sedinta de tranzactionare din luna ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 1,94 lei/actiune.
Titlurile Policolor Bucuresti (PCL) au pierdut ieri 2,25%, pe fondul unui rulaj de 41.000 de euro (128.000 de lei). Actiunile companiei au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEALS in valoare de 1,43 milioane de euro (4,48 milioane de lei). Tranzactia, care a avut loc in ultima ora de tranzactionare, s-a realizat pe fondul unui volum de 1.282.900 de actiuni, pretul fiind de 3,49 lei/actiune, cu 12,75% mai mic fata de pretul de referinta. Actiunile companiei s-au apreciat cu circa 12,36% luna curenta, atingand un maxim de 4,10 lei/actiune marti. De la inceputul anului, titlurile Policolor au crescut cu 73,78%, de la un pret de 2,25 lei/actiune in ianuarie la 3,91 lei/actiune ieri.
Actiunile Turbomecanica (TBM) au crescut ieri cu 0,69%, pe fondul unui rulaj de 242.000 de euro (circa 758.000 de lei). Compania a vandut o serie de active care nu aveau legatura cu activitatea de baza pentru a continua investitiile in retehnologizare si in cresterea capacitatilor de productie. Activele vandute sunt cantina restaurant a societatii, care era inchiriata de societatea Turbomecanica Services, precum si participatia detinuta in cadrul acestei societati cu activitati in domeniul comertului si alimentatiei publice. Cumparatorul este firma Ruxir Market SRL din Bucuresti. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 0,73 lei/actiune.
Titlurile Prebet Aiud (PREB) s-au apreciat ieri cu 6,94%, pe fondul unui rulaj de 279.000 de euro (872.000 de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. Omul de afaceri clujean Dorel Goia, unul dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania, si cativa investitori straini sunt interesati sa cumpere un pachet semnificativ din producatorul de prefabricate din beton Prebet. Dorel Goia este unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Cluj, detinand actiuni la Banca Transilvania, dar si afaceri importante in domeniul imobiliar. Prebet detine un teren de circa 16 hectare intr-o zona buna a Aiudului. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 7,70 lei/actiune.
Istoria se repeta: cresterile actiunilor vin cu intarziere dupa aderare
In timp ce monedele locale ale tarilor din primul val de aderare la UE au inregistrat aprecieri continue in cele 12 luni care au trecut de la data aderarii, pe pietele de capital au reactionat mai tarziu, insa cresterile au fost substantiale. Primele patru-cinci luni dupa aderare au insemnat o perioada de stagnare sau chiar de scadere, atat in Ungaria, Cehia sau Polonia dupa 1 mai 2004, cat si in Romania si Bulgaria de la inceputul lui ianuarie 2007. Ulterior, pietele din Ungaria, Cehia sau Polonia au intrat pe cresteri puternice, care au durat sase luni. In Romania si Bulgaria crestereile au inceput in luna mai a acestui an, iar brokerii se intreaba cat vor mai dura.
Austriecii au preluat controlul la Loulis pentru 34 mil. euro
LLI este detinuta de grupul financiar Raiffeisen si asteapta anul acesta afaceri de 775 milioane de euro, din care doar o cincime se realizeaza in Austria, tara de origine a companiei.
Reguli mai stricte de raportare pentru companiile cotate
Decizia a fost luata saptamana trecuta in Comitetul Bursei de Valori si face parte dintr-o serie de masuri pe care Bursa le pregateste pentu a creste calitatea rapoartelor trimise de companiile listate.
Tender a mai vandut 3,2% din Vulcan Bucuresti
Titlurile Silcotub Zalau ies joi de la tranzactionare
Producatorul Uzinele Sodice Govora vrea 12 mil. euro de la actionari
Actiunile Forconcid au urcat de trei ori intr-o saptamana
sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Alro a mai recuperat din scaderea de profit
Afacerile in scadere au fost cauzate de cererea mai mica pentru aluminiu de pe piata internationala, precum si de faptul ca Alro a avut oprita productia o perioada, pentru lucrari de modernizare.
"In consecinta, compania si-a redus temporar productia de rulouri si foi de tabla, ceea ce a influentat veniturile din vanzari. Alro a implementat proiecte de imbunatatire a serviciilor si a calitatii produselor pentru a satisface mai bine cerintele clientilor, iar rezultatele acestor proiecte urmeaza sa isi produca efectele incepand cu a doua jumatate a anului", a declarat Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro.
Rezultatele au fost influentate negativ si de aprecierea leului fata de dolar, in conditiile in care o mare parte din vanzarile companiei sunt incheiate in aceasta moneda.
Nastase a adaugat ca rezultatele financiare ale companiei s-au incadrat totusi in limitele bugetate pentru 2008, ca urmare a evolutiei favorabile a pretului aluminiului, precum si a cresterii moderate a costurilor cu materiile prime.
Fluctuatiie de pret la aluminiu au avut o influenta nesemnificativa asupra rezultatelor din primul semestru, cotatia medie a aluminiului urcand cu doar 1,9% fata de primele sase luni din 2007, pana la 2835 dolari pe tona.
Trebuie avut in vedere insa ca in trimestrul al doilea cotatia aluminiului a urcat fata de trimestrul precedent, fapt ce a ajutat profitabilitatea companiei.
Alro mizeaza in acest an pe un profit net de 150,53 milioane dolari, in scadere cu 16% fata de castigul de 178,92 milioane dolari din 2007, la afaceri mai mari cu 2,7%, de 861 milioane dolari.
Ieri, dupa publicarea rezultatelor, actiunile Alro Slatina pierdeau 2,6% si erau tranzactionate la un pret de 5,55 lei. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 1,1 mld. euro.
STK Emergent a pierdut 18% de la IPO
STK Emergent a derulat, in perioada 19 februarie si 10 martie, o oferta publica initiala in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei (13,8 milioane de euro) in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti. Fondul a scos la vanzare 177.877 de titluri, la pretul de 281 de lei. La finalul lunii martie, valoarea contabila a unei unitati de fond STK Emergent era de 188 de lei, incheind luna iulie la pretul de 154 de lei, potrivit informatiilor furnizate de administrator.
Analistii, multumiti de pierderile Petromidia
Petromidia a raportat pe trimestrul al doilea din acest an o pierdere consolitata de 0,3 mil. dolari, fata de un castig net de 16,5 mil. dolari in aceeasi perioada din 2007, potrivit standardelor interntionale de contabilitate (IFRS).
Cladirea SIF Muntenia, transferata unui vehicul imobiliar
Constantin Fratila a ajuns sa detina 1% din SIF Transilvania
Profitul Antibiotice Iasi a scazut in primul semestru cu 19,6%
Castigul Mechel Targoviste a crescut de peste patru ori
Afacerile Altur: plus 11%
Afacerile Comelf Bistrita au urcat la 68,6 mil. lei
Veniturile SNO au crescut cu 36%
duminică, 23 noiembrie 2008
Cum au ajuns americanii la concluzia ca razboiul este solutia
Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de titei, nu pot fi acuzate ca nu au incercat toate metodele pentru a-si reduce dependenta de petrolul din Golf. Insa, nu au avut succes. De la programul costisitor al presedintelui Carter din anii '80 pentru obtinerea de petrol artific
ial pana la promisiunea mai recenta a lui George W. Bush de a utiliza energia pe baza de hidrogen, totul a fost fara rezultat.
In pofida faptului ca economia americana si-a ameliorat permanent eficienta cu care utilizeaza energia, SUA ramane prizoniera titeiului strain.
OPEC si in mod special Arabia Saudita si vecinii sai jongleaza abil cu preturile la petrol pentru a perpetua starea de dependenta a Statelor Unite.
Iar Statelor Unite le lipseste vointa politica de a lua masuri care sa slabeasca puterea cartelului sau care sa reduca apetitul pentru titei al americanilor.
Primul motiv este pretul
OPEC stabileste productia astfel incat preturile sa fie mai mari decat cele care s-ar forma pe o piata libera, dar suficient de scazute pentru a face sursele alternative de combustibil si energie necomptitive.
"Daca am forta statele occidentale sa investeasca masiv pentru descoperirea de surse de energie alternative, o vor face", a declarat intr-un discurs ministrul petrolului saudit, Sheik Ahmed Zaki Yamani.
SUA ar putea emite reguli pentru a-i determina pe americani sa utilizeze cat mai putin petrol, sau ar putea obtine asta prin impunerea de taxe ridicate, care ar creste preturile. Din cele 19,5 milioane de barili pe zi consumate in SUA, in jur de 11,5 milioane sunt importate. Aproape jumatate din petrolul consumat in SUA este utilizat pentru automobile si camioane.
Statele Unite sunt avantajate enorm de mentinerea unor preturi mici la petrol. Faptul ca au avut cele mai mici preturi la benzina dintre toate statele industrializate a stimulat vanzarile de automobile, turismul si constructiile suburbane. Preturile mici la benzina diesel reduc costurile la transportul cu camionul si avantajeaza afacerile.
Istoria vorbeste
Incepand cu 1973, toate recesiunile economice au fost precedate de o crestere brusca a pretului petrolului.
Dependenta de importurile de titiei face ca Statele Unite sa fie foarte vulnerabile la instabilitatea din Venezuela si Orientul Mijlociu.
In jur de 11% din imprturile americane de petrol provin direct din statele din Golful Persic membre OPEC, insa Golful este acela care stabileste efectiv preturile pentru ca produce cel mai ieftin petrol si detine 90% din capacitatea suplimentara a lumii. Astfel, o parghie economica de prima importanta se afla in manile strainilor.
Cum se face, deci, ca dupa aproape 30 de ani de la primul embargo arab, Statele Unite se afla inca atat de departe de visul lor de independenta? De ce a ramas economia americana ostatica preturilor petrolului?
Pentru a reduce importurile de de petrol fostul presedinte Carter a lansat un plan de 88 de miliarde de dolari pentru producerea de petrol sintetic din rezervele de carbune, abundente in SUA. Insa, planul sau nu a putut concura cu preturile mici ale OPEC si a fost ridiculizat si privit ca o risipa inutila de bani publici.
Nici ieftin nu e bine
In afara de faptul ca sunt cel mai mare consumator si importator de petrol, Statele Unite sunt de asemenea unul dintre cei mai mari producatori. Experienta din anii '80 le-a aratat americanilor ca o ieftinire masiva a petrolului, pana in jur de 12 dolari pe baril a fost devastatoare pentru economile unor state precum Texas, Louisiana si altele bogate in petrol. George Bush, pe atunci vicepresedinte, a avut intrevederi cu oficiali din Golful Persic, facand presiuni pentru diminuarea productei si cresterea preturilor. Demersul sau a reusit.
In anii '90, cand benzina s-a ieftinit simtitor, piata a fost invadata de vehicule mari consumatoare de combustibil si guvernul nu a mai impus limite pentru eficienta cu care era folosita energia.
Au incercat cu gaz
Strategia OPEC s-a dovedit functionala in timp. De la jumatatea anilor '80 pana in prezent, setea de petrol a americanilor a sporit. Desi Statele Unite detin rezerve importante de carbune si gaz natural, acestea nu pot fi valorificate economic pentru a produce benzina, principala intrebuintare a petrolului.
Statele Unite utilizeaza energia de doua ori mai eficient decat in anii '70. Si, performantele cele mai importante in sporirea eficientei au fost obtinute in anii '80, cand pretul la petrol era ridicat. Companiile de utilitati publice si alti consumatori mari au apelat la gazele naturale, o sursa considerata mai ieftina, mai curata si mai putin expusa la crize pentru ca era produsa in SUA si Canada.
In 1979, 13,5% din electricitate era produsa cu petrol; procentul a scazut la 4,1% pana in 1985, pentru ca in prezent sa fie in jur de 3%. Si productia combustibilului pentru incalzirea locuintelor a parcurs acelasi drum, de la petrol, la gaz natural.
SUA au devenit intr-o mica masura mai putin dependente de petrol datorita modificarilor ce au avut loc in timp in structura economiei. Noua sectoare industriale mari consumatoare de energie - aluminiu, agricultura, chimie, produse forestiere, sticla, metalurgie, minerit, otel si petrol - consuma 80% din energia industriala. Toate aceste industrii sunt acum in declin, fiind depasite de noile industrii - de tehnologie, software si telecomunicatii - care nu au nevoie atat de multa energie.
Masuri fiscale? Nu...
Multi economisti sustin ca pentru a reduce dependenta de petrol, Statele Unite ar trebui sa sporeasca substantial taxele la benzina, care ar duce la cresterea pretului.
Insa chiar si o crestere infima a taxelor la benzina este o adevarata otrava din punct de vedere politic.
Primul presedinte Bush a acceptat o astfel de masura in 1990, crescand taxa cu 5 centi pe galon. Acesta a fost unul din motivele pentru care a pierdut cursa pentru al doilea mandat.
Oficialii din actuala administratie Bush spun ca au luat in considerare crestertea taxelor in realizarea planului pentru energie din 2001, dar ca au renuntat rapid.
Sporirea livrarilor de petrol din afara Golfului Persic ar putea de asemenea fi o solutie. Insa, administratia nu a reusit sa convinga Congresul sa inceapa sa foreze in Alaska si reglementarile nationale in materie de madiu limiteaza posibilitatile de explorare pe coastele Atlanticului si Pacificului. Productia Statelor Unite, care a scazut continuu in ultimele deceni, a ajuns la 5,8 barili pe zi, care reprezinta doua treimi decat cea din 1973.
Alte state, in schimb - Rusia, Asia Centrala si Africa - se asteapta sa-si amplifice masiv productia in deceniile urmatoare. Nici luate impreuna, insa, aceste state nu au sansa sa schimbe dependenta SUA de Golful Persic, unde se afla jumatate din rezervele mondiale, in petrol usor de extras si ieftin.
Ultima solutie: razboiul
Astfel SUA au ajuns in situatia de a-si folosi puterea militara pentru a schimba balanta puterii in petrol. Daca SUA ar putea obtine controlul asupra terenurilor petroliere irakiene, printr-un razboi, si ar face din Bagdad un aliat de incredere, problema dependentei de Golful Persic ar disparea ca prin minune.
"Daca vom controla petrolul irakian, nu vom avea nevoie de o afurisita de taxa la benzina ca sa rezolvam problema", spunea un democrat din New York.
Insa consecintele politice ale razboiului sunt greu de prevazut. Saddam ar putea distruge campurile petroliere irkiene sau alte centre petroliere din Golf.
Mai mult, un stat irakian democrat ar putea favoriza cresterea influentei OPEC si nu subminarea ei.
Pretul petrolului creste din nou
Pretul petrolului a crescut din nou ieri la marile burse ale lumii, dupa ce marti a scazut cu aproape 10% pe fondul sperantelor ca razboiul va fi rapid si nu va intrerupe grav livrarile. La New York, petrolul se vindea ieri cu 32,29 dolari pe baril, dupa ce marti pretul scazuse la 31,67 dolari.
La Londra, petrolul brent se vindea cu 28 de dolari pe baril, in crestere cu 75 de centi fata de marti. Autoritatile urmau ieri sa publice un raport asupra rezervelor de petrol ale SUA. Analistii se asteptau ca raportul sa indice o crestere a stocurilor de titei, dar o scadere a livrarilor. Rezervele de titei ale SUA se afla acum sub nivelul de 270 de milioane de barili, limita stabilita de guvern ca fiind ideala pentru asigurarea ofertei si prevenirea socurilor.
Benzina la preturi record in State
Consumatorii americani ar putea sa se planga de ascensiunea accelerata a preturilor la benzina, insa pana acum cererea nu s-a redus deloc, potrivit expertilor din industria de profil. Astfel, mentinerea cererii la un nivel ridicat alimenteaza cresterea preturilor . Oficialii din sectorul american de energie prognozeaza ca pretul la benzina vanduta la statii va continua sa se mentina la un pret mare chiar si in conditiile in care barilul de petrol se va ieftini. Pretul actual al benzinei este de 1,73 de dolari pe galon.
"ererea de benzina creste lent, dar sigur. Daca va continua astfel, preturile vor ramane ridicate raportat la petrol", a declarat Lawrence J. Goldstein, presedintele unei organizatii petroliere din SUA.
Datorita faptului ca americanii si-au schimbat preferintele auto in ultimul deceniu, cererea de benzina fluctueaza foarte putin, chiar daca preturile cresc. Automobilele americanilor, cea mai mare parte, SUV (sport utility vehicles) si camioane usoare, au un consum mult mai redus decat acum 20 de ani, iar numarul de conducatori auto a crescut considerabil, precum si distanta pe care acestia o parcurg pe fiecare an cu masina.
Viitorul petrolului irakian
La 80 de ani dupa forarea, la Kirkuk, a primului put de petrol din Irak, un razboi impotriva regimului de la Bagdad va decide si viitorul unuia dintre actorii-cheie ai pietei energetice mondiale.
Ofensiva Statelor Unite are loc intr-un moment in care accesul la sursele de energie al tarilor dezvoltate si al economiilor in dezvoltare se afla in centrul preocuparilor echipei presedintelui George W. Bush.
"La inceputul secolului 21, sectorul energetic mondial se afla in criza", a avertizat, in 2001, studiul "Sfidarile energetice ale secolului 21", elaborat de un grup de reflexie, sub conducerea fostului secretar de Stat american James Baker. "Lumea se apropie in mod periculos de utilizarea tuturor capacitatilor sale de productie petroliera", afirma studiul.
Previziunile pe termen lung nu sunt linistitoare. Agentia Internationala pentru Energie se asteapta la o dublare a consumului de petrol in lume inainte de 2025 si la o dependenta tot mai puternica de petrolul din tarile arabe.
Nici descoperirile din Marea Caspica, nici sporirea capacitatilor de extractie ruse, nici forajele din Golful Guineea nu vor permite, in urmatorul sfert de secol, existenta unei alternative la petrolul din Golful Persic. Intr-o lume care are nevoie de energie, Irakul este considerat drept un element esential al solutiei.
Cu 112 miliarde de barili, Irakul se plaseaza imediat dupa Arabia Saudita din punct de vedere al rezervelor dovedite. "Dar adevaratul sau potential este mult mai important, in conditiile in care 90% din resurse au ramas neexplorate, din cauza razboiului si a sanctiunilor", afirma Agentia americana pentru Energie, intr-un raport publicat in februarie 2003.
Resursele petroliere irakiene sunt cu atat mai atragatoare cu cat petrolul brut irakian presupune unele dintre cele mai mici costuri de exploatare. Rezervele sunt cu atat mai importante pentru economia americana, cu cat producatorul pe care se bazeaza SUA din 1973 pentru regularizarea pietei mondiale, Arabia Saudita, a devenit o sursa de ingrijorare dupa atentatele din 11 septembrie 2001.
Un raport din decembrie 2002 al Institutului Baker aprecia ca, "dupa doua conflicte majore si peste zece ani de sanctiuni, industria petroliera irakiana are nevoie disperata de reparatii si investitii".
Exporturile irakiene, controlate in cadrul regimului de sanctiuni, impreuna cu contrabanda, s-ar putea ridica la un nivel de 2,3 - 2,5 milioane de barili pe zi, iar capacitatea de productie se situeaza sub 3 milioane de barili pe zi.
Exploatat din 1927, zacamantul de la Kirkuk risca sa se confrunte cu o scadere rapida a productiei in lipsa unei intretineri adecvate si a aplicarii de tehnologii noi. In aceeasi situatie se afla si puturile de la Rumeilah, cel de-al doilea centru de productie irakian, situat la frontiera cu Kuwaitul.
Numai 15 dintre cele 73 de zacaminte descoperite in Irak sunt exploatate, iar in intreaga tara se functioneaza 2.000 de puturi, fata de un milion de puturi in Texas. Zacamantul urias de la Majnun, situat la 50 de kilometri nord de Bassorah, langa granita cu Iranul, este departe de a furniza cantitatea de un milion de barili pe zi, posibila numai in conditiile unor investitii colosale. "Nu exista indoiala ca in Irak exista un mare potential de dezvoltare, dar acesta va necesita investitii masive", explica raportul Baker.
O evaluare efectuata de Deutsche Bank in privinta contractelor de dezvoltare avute deja in vedere de companii ruse, franceze, chineze sau indiene indica o suma de circa 38 de miliarde de dolari. Raportul Baker estimeaza la cinci miliarde de dolari costul reparatiilor, la alte cinci miliarde de dolari investitiile necesare pentru atingerea nivelului de productie de dinainte de 1990 si la trei miliarde de dolari anual cheltuielile pentru exploatare.
Pentru aceste actiuni este insa necesara ridicarea sanctiunilor impuse in 1990, dar si acordul Statelor Unite. Daca administratia americana isi va atinge obiectivul de a il inlatura de la putere pe Saddam Hussein - care a visat sa foloseasca bogatiile tarii sale pentru a o transforma intr-o putere militara regionala - sectorul petrolier irakian va cunoaste o dezvoltare deosebita.
Desi firmele americane vor participa la aceste operatiuni, secretarul de Stat american, Colin Powell, a promis, in ianuarie, ca aceste bogatii nu vor fi deturnate in beneficiul Statelor Unite.
Orientul Mijlociu va avea de suferit
Economiile tarilor din Orientul Mijlociu vor avea de suferit in urma razboiului in Irak, in special daca va fi vorba de o ofensiva militara prelungita, apreciaza expertii. "Duritatea si gravitatea impactului razboiului va depinde de durata si turnura pe care o va lua o eventuala campanie militara", considera agentia Fitch Ratings, potrivit unui raport intocmit recent.
In cazul in care razboiul s-ar prelungi, pretul petrolului se va mentine la un nivel ridicat si va afecta tarile importatoare de petrol, in special Israelul, Iordania si Libanul. De asemenea, aceaste trei tari, dar si Egiptul, se vor confrunta cu o scadere a veniturilor din turism, avertizeaza compania.
Economiile tarilor vecine Irakului vor fi vulnerabile in cazul in care razboiul provoaca un aflux de refugiati sau daca va fi urmat de o perioada de instabilitate politica, arata Fitch.
In acest an, tarile din regiune au solicitat finantare internationala in valoare de 45 de miliarde de dolari pentru diferite proiecte. Conform Fitch, un razboi trebuie sa fie "scurt, limitat la Irak si sa determine o schimbare a regimului irakian".
tarile din regiune asteapta ajutor international care sa compenseze partial costurile impuse de un eventual aflux de refugiati si au luat masuri pentru diminuarea pierderilor economice in caz de conflict. Iordania a aprobat pentru 2003 un buget de "urgenta" care prevede un deficit echivalent cu 4,3% din PIB, fata de 3,8% in 2002, finantat in parte printr-un ajutor acordat de Statele Unite si Banca Mondiala. In caz de conflict, Iordania ar avea cel mai mult de suferit, Irakul fiind prima sa piata pentru export si sursa exclusiva de aprovizionare cu produse petroliere.
Egiptul a adoptat, la 29 ianuarie, o rata de schimb variabila a monedei nationale in functie de cotatiile internationale, pentru a contracara o scadere brusca a turismului. Guvernul de la Cairo estimeaza la o suma cuprinsa intre sase si opt miliarde de dolari pierderile suferite in cazul unei scaderi a veniturilor din turism si a sistarii exporturilor spre Irak.
La inceputul lunii februarie, Libanul a anuntat crearea de stocuri de petrol, anticipand o explozie a preturilor in urma razboiului. Temerile autoritatilor libaneze sunt legate si de o scadere a turismului, in conditiile in care, dupa atentatele din 11 septembrie din Statele Unite, cetatenii arabi au incercat sa evite Occidentul, preferand Libanul.
si Israelul va fi afectat de o crestere a pretului petrolului si o scadere a turismului, expertii prognozand un al treilea an de crestere negativa, sub efectul conjugat al Intifadei si al recesiunii mondiale pe piata tehnologiilor de varf.
Iranul si tarile exportatoare de petrol din Golf vor beneficia de pe urma cresterii pretului la titei, dar castigurile ar putea fi de scurta durata, pana in momentul in care lumea ar depasi temerile legate de o sistare a aprovizionarii cu petrol. Un razboi de durata sau care ar provoca instabilitate ar afecta si eforturile acestor tari de diversificare a economiilor lor dependente de petrol.
Petrol in sange, oferta speciala
Pe masura ce tobele de razboi suna din ce in ce mai tare, fostul ministru rus al energiei, Yuri Shafranik a imbarcat 50 de jurnalisti rusi intr-un avion cu reactie cu destinatia Irak si i-a condus la Bagdad cu o misiune speciala: promovarea pacii si prosperitatii pentru poporul irakian si incheierea unei afaceri banoase pentru el insusi.
In spatele declaratiilor pacifiste ale politicianului rus care spunea intr-o conferinta de presa ca "daca Irakul nu detine arme de distrugere in masa, nu ar trebui sa existe nici macar discutii despre razboi", sta o mica firma petroliera, Soyuzneftegaz, care brusc ofera o noua justificare pentru afirmatiile sale care sustin ca "razboiul nu face decat sa lezeze interesele Rusiei in regiune". Pana la sfarsitul zilei, Shafranik aproape ca incheiase un contract pentru dezvoltarea unui camp petrolier cu rezerve de circa 900 milioane de barili, in schimbul promisiunii facute ministrului irakian Tariq Aziz ca va face lobby la Kremlin impotriva sprijinirii invaziei americane.
Singura problema este ca regimul cu care a negociat Shafranik ar putea fi inlaturat de la putere in urmatoarele saptamani, poate chiar zile. "Sunt constient de riscurile pe care mi le asum", spune Shafranik. "In caz de razboi, Rusia va fi pur si simplu inlaturata din regiune".
In ultimele ore ramase pana la expirarea ultimatumului adresat de americani, mai multe companii de mici dimensiuni, unele chiar obscure, au incercat sa semneze contracte cu multe cifre cu autoritatile irakiene, inainte ca totul sa se sfarseasca in sange. Majoritatea vin din tari cu care Bagdadul este mai mult decat incantat sa faca afaceri: China si Rusia, acre au drept de veto in Consiliul de Securitate, si din Turcia, care este un partener comercial strategic si al carui sprijin este crucial in caz de razboi.
In timp ce marile companii petroliere Exxon Mobil si Royal Dutch/Shell se tin departe, analistii specializati pe petrol spun ca autoritatile irakiene au incercat sa negocieze contracte cu toata lumea, de la sirieni pana la vietnamezi, insa nimeni nu poate incepe efectiv sa extraga petrol din Irak pana la ridicarea sanctiunilor ONU.
In mod absolut evident, Soyuzneftegaz nu este genul de companie care si-ar adjudeca pe merit un contract de miliarde de dolari in Irak, altfel decat contra unor favoruri politice. Compania nu extrage inca petrol nicaieri, dar dupa spusele lui Shafranik are contracte in Siberia si Algeria.
georgiana.stavarache@zf.ro ; andreea.melinte@zf.ro
Asteptand adevaratul razboi, pietele raman prudente
Restructurarea de pe urma sau sansa de a scapa de "fatalitatea" fiscalitatii pe salarii
vineri, 19 septembrie 2008
Salvati de un autogol
De altfel, unica reusita a Stelei a fost un autogol: in minutul 78, fundasul bistritean Dorin Toma, presa de Iacob, a respins gresit mingea, trimitind-o in plasa propriei porti.
Gloria a avut superioritate numerica in minutul 51, dupa eliminarea lui Emeghara, insa nu s-a bucurat prea mult de ea, pentru ca Tilinca, dupa un fault prostesc, a fost la rindul sau eliminat, egalitatea numerica restabilindu-se in minutul 57.
duminică, 25 mai 2008
T. Berdych-J. Bjorkman
Roddick A. v Gasquet R. [Games HC] 0:4
Ivanovic A. v Vaidisova N.
Vaidisova N. - Ivanovic Ana
Hewitt L. v Djokovic N. [Total Games]
Hewitt L. - Djokovic N.
Berdych T. - Björkman J
Kuznetsova - V . Williams
Baghdatis M. - Davydenko N.
Berdych-Bjorkman
Nadal-Youzhny
Roddick-Gasquet
Hewitt-Djokovic
Berdych - Bjorkman
Roddick-Gasquet
Marcos Baghdatis v Nikolay Davydenko
Baghdatis- Davydenko
Baghdatis-Davydenko
Tomas Berdych - Jonas Bjorkman
Venus Williams - Ana Ivanovic
Williams V. v Ivanovic A.
Henin J. v Bartoli M.
Tomas Berdych - Rafael Nadal
Nadal - Berdych
Djokovic N. v Baghdatis M. [Total
Vicente-Dudi Sela
Djokovic v Baghdasis
T. Sun
vineri, 4 aprilie 2008
marți, 4 martie 2008
Pariuri Gratis
Bine ai venit pe situl nostru, locul unde vei afla totul despre pariuri online, agentii de pariuri sportive, poker, jocuri de casino, table, bingo, totpot, supertoto, moneybookers, bonusuri, carduri si multe alte informatii care ar trebui sa le detina orce jucator sau pur si simplu orice parior care vrea sa faca bani din acest hobby.
De asemenea va punem la dispozitie un serviciu de livescore (rezultate live din fotbal, tenis, baschet, handbal, hochei) si statistici sportive cu clasamente la zi pentru o gama variata de sporturi si competitii, atat din tara cat si din strainatate.
Puteti sa va inspirati din alegerile tipsterilor nostrii profesionisti atunci cand luati decizia importanta de a plasa un pariu, printr-un simplu click la sectiunea Biletul Zilei.