luni, 17 august 2009

Bolnavii de hepatita cer infiintarea unui program prin care sa aiba acces la tratament

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) cere Ministerul Sanatatii infiintarea unui Program
National pentru Afectiunile Hepatice Cronice, avand in vedere lipsa de transparenta in privinta fondurile alocate pentru tratamentul pacientior, sustin reprezentantii asociatiei, anunta, miercuri, NewsIn.
"Exista aproximativ 10.000 de pacienti cu hepatita B sau C care au dosare inscrise la casele de asigurari
de sanatate si, din cauza lipsei de fonduri, sunt inca pe listele de asteptare pentru a primi tratament gratuit. Pentru ca nu exista un program special pentru afectiunile hepatice, nu stim cati bani
se aloca pentru tratamentul bolnavilor hepatici", a precizat presedintele APAH-RO, Marinela Debu.
Potrivit presedintelui APAH-RO, foarte multi pacienti cu hepatita B sau C ajung sa dezvolte ciroza hepatica, din cauza ca nu primesc tratamentul necesar. "Am inceput sa strangem semnaturi pentru o petitie prin care cerem asigurarea
accesului la tratament pentru toti bolnavilor de hepatita. in doua saptamani, am reusit sa strangem aproximativ 1.000 de semnaturi", a mai spus Marinela Debu.
Desi initierea tratamentului in cazurile afectiunilor hepatice se face in functie de vechimea dosarelor, situatia celor care se afla pe listele de asteptare nu se schimba, intrucat casele
de asigurari nu au fonduri disponibile si, din acest motiv, nu pot aproba inceperea tratamentului, mai spun cei de la APAH-RO.
"Faptul ca initierea tratamentului depinde de vechimea dosarului, este o schimbare doar pe hartie. Sumele alocate la nivel central sunt aceleasi, ceea ce face ca imbunatatirile sa fie nule, iar explicatia sa fie eterna lipsa de fonduri", a adaugat presedintele APAH-RO.
In Romania, peste doua milioane de persoane sufera de hepatita B sau C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatitei B este responsabil pentru 70% din cancerele hepatice, sustin specialistii. De asemenea, in cazul hepatitei virale C, 80% dintre infectiile acute ajung sa se cronicizeze.

Vizualizari: 88 vezi articolele e