luni, 17 august 2009

CCR: Independenţa judecătorilor nu este afectată de rectificarea negativă a bugetului justiţiei

Rectificări negative au fost stabilite la toate instituţiile publice, nu numai în sistemul justiţiei, astfel încât nu se poate susţine că a fost afectat principiul independenţei judecătorilor, motivează Curtea Constituţională decizia prin care a stabilit că nu există un conflict între CSM şi MJ.

"Susţinerea că sistemul judiciar este subfinanţat în mod cronic nu poate fi primită", arată Curtea Constituţională (CCR) în motivarea deciziei din 17 iunie, când a respins sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliu, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi Ministerul Justiţiei (MJ), în legătură cu subfinanţarea justiţiei.

CCR aminteşte că a stabilit, într-o decizie anterioară, că "rectificarea în sens negativ operată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi MJ a fost una determinată de constrângerile bugetare şi de condiţiile economice nefavorabile ale anului 2009". Astfel, arată magistraţii, "rectificări negative au fost stabilite la toate instituţiile publice, nu numai în sistemul justiţiei, astfel încât nu se poate susţine că a fost afectat principiul independenţei judecătorilor".

CCR mai arată că, prin Legea 76/2009 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare
în sistemul justiţiei, s-a stabilit o nouă sursă de finanţare pentru autorităţile publice locale, "fără însă, ca prin acestă măsură, să se dorească subfinanţarea justiţiei".

"Calificarea unor surse de venituri ca aparţinând bugetului de stat sau bugetelor locale este o decizie de oportunitate bugetară ce poate fi cenzurată de CCR numai în situaţia în care funcţionarea unei puteri a statului este pusă în pericol, ceea ce, în speţă, nu este cazul", explică magistraţii Curţii Constituţionale. În consecinţă, "independenţa financiară a justiţiei nu poate fi afectată de faptul că gestionarea alocaţiilor bugetare se face de către MJ sau ÎCCJ, întrucât independenţa financiară nu este determinată de existenţa unui anume titular însărcinat cu gestionarea bugetelor, ci de existenţa în sine a unor alocaţii bugetare suficiente pentru a se asigura buna
funcţionare a instanţelor", se mai arată în motivarea deciziei din 17 iunie.

Se mai reţine, de asemenea, că aspectele semnalate de preşedintele CSM ar viza neconstituţionalitatea unor acte normative şi nu existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

CSM a susţinut, în sesizare, că Guvernul a omis să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra proiectului de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti". CCR arată, însă,că avizul conform al CSM este necesar pentru bugetele curţilor de apel şi instanţelor arondate acestora, iar proiectul legii bugetului de stat este nu este supus avizului conform al Consiliului Superior al Magistraturii. "Acceptând teza susţinută de CSM s-ar ajunge la situaţia ca o instituţie care are drept rol garantarea independenţei justiţiei să stabilească şi să cenzureze chestiuni care ţin de gestionarea bugetului la nivel naţional, cu alte cuvinte ar realiza un control de oportunitate bugetară, ceea ce este inadmisibil", explică judecătorii.

În privinţa acuzaţiilor aduse de CSM Ministerului Justiţiei, că şi-a depăşit competenţele prin misiunile de audit, CCR arată că acestea nu au suport constituţional. "Eventuala depăşire a limitelor de competenţă ale misiunilor de audit nu reprezintă probleme de contituţionalitate, ci strict de legalitate, astfel încât raportul acestora poate fi cenzurat în faţa instanţelor de judecată", se explică în motivare.

Motivarea Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial din 21 iulie.

CCR a decis, pe 17 iunie, să respingă sesizarea CSM cu privire la un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliu, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi MJ, în legătură cu subfinanţarea justiţiei, a anunţat Curtea Constituţională.