luni, 17 august 2009

Clinica Sabyc se poate redeschide, pentru că nu i-a fost retrasă acreditarea

Clinica de fertilizare in vitro Sabyc se poate redeschide, deoarece Agenţia Naţională de Transplant (ANT) nu i-a retras acreditarea, iar unitatea se află, în prezent, sub prezumţia de nevinovăţie, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, directorul ANT, Victor Zotta.

"Redeschiderea clinicii Sabyc este posibilă. Din punctul meu de vedere, redeschiderea clinicii de fertilizare in vitro este în regulă, deoarece nu i-am retras acreditarea. Deocamdată, clinica îndeplineşte condiţiile clinice şi nu am informaţii de la Colegiul Medicilor cu privire la medicii care lucrează acolo. Dacă, în final, Colegiul Medicilor va decide să ridice dreptul de practică medicilor care lucrează acolo, vom putea face ceva. Deocamdată, însă, clinica funcţionează sub prezumpţia de nevinovăţie", a spus Zotta.

Clinica Sabyc a primit acreditarea de funcţionare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant în urmă cu o săptămână, pe 15 iulie, potrivit directorului ANT. "În ultimii trei ani, s-au investit sute de mii de euro în acea clinică, deoarece patronii au văzut că nu pot primi acreditarea fără a îndeplini toate condiţiile. Nu au primit acreditarea din partea ANT până miercurea trecută, deoarece, până atunci, nu îndeplineau condiţiile. Când voi fi înştiinţat că s-au adus oficial modificări la dosarul clinicii, că medicii de acolo nu mai lucrează sau că s-a prăbuşit un perete, voi putea interveni", a mai spus Zotta.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, medicii români care lucrează la clinica Sabyc sunt în prezent anchetaţi, iar procedura va dura mai mult de două luni.

Preşedintele CMR a precizat că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în cazul medicilor români de la clinica Sabyc, iar sancţiunile vor fi luate după ce va primi de la anchetatori concluziile privind traficul de ovule. "Agenţia Naţională de Transplant este cea care dă autorizaţia de funcţionare şi potrivit legii tot această instituţie o poate retrage. Colegiul medicilor nu a fost consultat în momentul în care s-a eliberat autorizaţia pentru acea clinică şi nici nu are abilitatea de a o retrage. Încă de acum doi ani, CMR a sugerat retragerea autorizaţiei clinicii respective, deoarece ce se întâmpla acolo încălca normele eticii. Clinica trebuia închisă încă de la primele abateri", a mai spus Astărăstoae.

În motivarea deciziei prin care a dispus arestarea a trei persoane în dosarul traficului de ovule, Tribunalul Bucureşti arată că policlinica privată Sabyc şi-a desfăşurat activitatea în afara cadrului legal, deoarece nu deţinea autorizaţie sanitară de funcţionare şi nici acordul Ministerului Sănătăţii - Direcţia de Control în Sănătate Publică.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că Sabyc nu avea nevoie de aviz din partea lor, pentru că această clinică a fost înregistrată drept cabinet medical, şi nu clinică cu paturi.

28 de persoane, între care şi cetăţeni străini, au fost duse cu mandat pentru audieri, duminică, la sediul DIICOT, în scandalul legat de traficul cu ovule de la clinica Sabyc

Trei medici români, care lucrau la clinica Sabyc, sunt cercetaţi penal de procurorii DIICOT în dosarul de trafic de ovule, au declarat surse judiciare pentru NewsIn, care au afirmat că audierile începute duminică au fost finalizate luni dimineaţă.

Clinica Sabyc a mai fost implicată în câteva scandaluri legate de transplant, de-a lungul celor zece ani de funcţionare. În 2002, Sabyc a făcut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-şef a luat atitudine în privinţa fertilizării evreicelor cu ovule străine. În 2005, Ministerul Sănătăţii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legătură cu traficul de embrioni umani, însă patronul clinicii, Harry Mironescu, a negat orice implicare.

Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel şi Germania, care au plătit sume între 10.000 şi 15.000 de euro.