luni, 17 august 2009

Vaccinarea împotriva gripei porcine ar putea începe, în România, la sfârşitul lui noiembrie

având în vedere că experţii internaţionali fac, în aceste zile, primele teste clinice ale vaccinului, a declarat, pentru NewsIn, directorul OMS pentru România, dr. Victor Olsavszky.

"Cercetătorii internaţionali au ajuns într-o fază destul de înaintată, iar până în septembrie va fi disponibil un vaccin împotriva noii gripe şi se va trece la producţia în masă a dozelor de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că toamna târziu, poate la începutul iernii, vom fi în plină campanie
de vaccinare a românilor", a explicat dr. Olsavszky.

Totodată, specialiştii epidemiologi se aşteaptă la un val mai mare de cazuri de gripă porcină, din septembrie, odată cu răcirea vremii. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a decis ca, la sfârşitul lunii august, toţi epidemiologii din România să se întâlnească pentru a stabili strategiile de combatere şi gestionare a cazurilor de gripă porcină. În România au fost confirmate, până în prezent, 69 de cazuri de gripă porcină, dintre care 10 au fost făcute publice marţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va organiza, tot în luna august, o şedinţă cu experţii săi şi ai ministerelor sănătăţii din ţările afectate de gripa porcină.

Vaccinul împotriva gripei porcine va fi testat, pentru prima dată, miercuri, pe 240 de voluntari sănătoşi, într-un laborator din Melbourne, Australia, a anunţat cnn.com. Pacienţii vor primi
două doze de vaccin, una miercuri şi cealaltă după trei săptămâni, şi vor fi supuşi unor teste de sânge, pentru a se determina dacă dezvoltă imunitate
împotriva virusului A/H1N1, susţine un reprezentant al companiei
CSL Limited - cea care testează vaccinul.

"Considerăm că tulpina virusului noii gripe ne poate surprinde, astfel că s-ar putea să fie nevoie de două doze de vaccin, pentru a genera nivelul de imunitate necesar", a declarat directorul CSL, Russell Basser.

Virusul gripei porcine, apărut la sfârşitul lunii martie, a provocat deja moartea a peste 700 de persoane în lume, un bilanţ cu aproape 300 de decese mai mult decât cel anunţat în 6 iulie, a informat AFP.

Potrivit OMS, în întreaga lume au fost confirmate peste 125.000 de cazuri de gripă porcină, iar închiderea şcolilor ar putea fi una dintre măsurile luate în considerare de guverne pentru a limita răspândirea pandemiei. "Închiderea şcolilor este una dintre măsurile care ar putea fi luate în considerare de guverne. Aşa cum a mai spus OMS, diferite ţări se vor confrunta cu niveluri diferite ale pandemiei în momente diferite. Aşa că ţările sunt cele care trebuie să analizeze ce măsuri li se potrivesc în funcţie de situaţia individuală", a declarat purtătoare de cuvânt a OMS, Alphaluck Bhatiasevi..