vineri, 18 septembrie 2009

Septuagenara - omorata in bataie de propriul fiu

O batrana in varsta de 76 de ani a fost asasinata, la sfarsitul saptamanii trecute, cadavrul sau fiind descoperit de politisti intr-un apartament din centrul Capitalei. Predescu Stefania avea dubla cetatenie - romana si americana - si locuia intr-un apartament de pe Bd. Magheru impreuna cu fiul ei, Dumitrescu Florin, de 44 de ani. In noaptea de sambata, cei doi, pe fondul consumului de alcool, au inceput sa se certe. In timpul altercatiei, Dumitrescu si-a lovit de mai multe ori mama, care a decedat in urma leziunilor suferite. In urma autopsiei, medicii legisti au stabilit ca moartea victimei a fost violenta si s-a datorat unei hemoragii meningocerebrale si unor fracturi costale. Considerat principalul suspect, Dumitrescu a fost arestat sub acuzatia de omor calificat.

O femeie a dat peste doua cadavre in plin centrul Craiovei

Luni dupa-amiaza, au fost descoperite doua cadavre in plin centrul municipiului Craiova. Cele doua trupuri neinsufletite se aflau intr-o stare atat de avansata de descompunere, incat, initial, nu s-a putut stabili nici varsta, nici sexul acestora. Ele au fost descoperite de o localnica in viitorul sediu al Inspectoratului scolar judetean, aflat inca in constructie si situat pe strada Ion Maiorescu. Femeia se dusese pe santier pentru a cauta o caramida de BCA, din care dorea sa-si improvizeze un resou. Ea a anuntat imediat Politia. Specialistii criminalisti au gasit incaperea in care zaceau cele doua cadavre, urme de violenta pe acestea si multe pete de sange pe pereti. Una din cele doua persoane decedate avea gatul strapuns cu bare din otel beton si tepuse din lemn. Pantalonii victimei erau dati jos pana la genunchi. Cealalta victima era strangulata cu o curea. Dupa stadiul avansat de putrefactie in care se gaseau cele doua persoane decedate, politistii au stabilit ca decesul a survenit cu cel putin trei saptamani in urma. Locuitorii din zona au spus ca observau mai tot timpul diversi indivizi care intrau in acea constructie, in cautarea unui adapost. Cercetarile politistilor la fata locului au continuat si ieri. Tot ieri, s-a stabilit ca este vorba de doi barbati. In acest moment, ancheta a stagnat, medicii legisti urmand sa stabileasca imprejurarile si, cu aproximatie, momentul decesului celor doi.

Inculpatii din dosarul "Transilvania" raman in arest

Noua inculpati in dosarul privind frauda de proportii de la sucursala din Bacau a Bancii Transilvania, in frunte cu fosta directoare a acesteia, Negoita Carmen, raman in arestul Politiei. Acuzati ca au prejudiciat Banca Transilvania cu suma de 160 miliarde lei, ei au introdus recurs la Curtea de Apel impotriva masurii de prelungire a mandatelor de arestare. Dupa ce avocatii apararii au invocat, intre altele, nerespectarea drepturilor procesuale si modul in care au fost emise mandatele de arestare, completul de judecata a deliberat timp de patru ore. Avocatii sustin ca niciodata deliberarea nu a durat atat de mult, fiind vorba de o hotarare in conditiile in care nu s-a judecat pe fond, ci a fost doar un recurs privind masura de prelungire a arestarii. Instanta a respins recursurile celor noua ca fiind nefondate, obligandu-i pe inculpati la cheltuieli judiciare conform legii. Dupa pronuntarea verdictului, unul dintre inculpati, Beca Benoni, s-a adresat presedintelui completului de judecata: "Doamna presedinta, de ce vi s-a inecat glasul cand ati citit sentinta?" I s-a raspuns prin invitatia de a fi cuviincios. Avocatul Ioan Popa, aparatorul fostei directoare Negoita Carmen, a declarat ca a intocmit primele doua plangeri adresate Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg: "Ne vom plange de nerespectarea drepturilor procesuale si, mai ales, de modul in care au fost emise mandatele de arestare. Vom cere si daune in valoare de 160 miliarde lei, exact suma pe care PNA o pretinde a fi prejudiciu in acest caz". El a mai spus ca "Parchetul National Anticoruptie actioneaza ca in stare de asediu si a suspendat drepturile si libertatile persoanei".

Peste 150 hoti de buzunare - prinsi in flagrant, in Capitala

Trei hoti de buzunare eliberati recent din puscarie au fost prinsi in flagrant de politistii bucuresteni, in timp ce jefuiau o femeie, in autobuzul liniei 133. Bacrita Remus, Sali Adrian si Lupu Crenguta se aflau sub supravegherea unei echipe de politisti din cadrul Compartimentului Flagrant al Politiei Capitalei. Vineri, in jurul orei 16,45, ei se aflau in autobuz, intre statiile Hala Traian si Foisorul de Foc, din sectorul 3. La scurt timp dupa ce au furat un portofel cu acte si bani din geanta unei femei, ei au fost imobilizati de politisti. Potrivit inspectorului principal Dobra Ilie, din cadrul Compartimentului Flagrant, cei trei hoti sunt recidivisti. Procurorii bucuresteni au decis sa-i aresteze pe cei trei hoti de buzunare pentru furt calificat. De mentionat ca, de la inceputul anului, politistii de la Compartimentul Flagrant au prins peste 150 de hoti in Capitala.

Ungaria - somata de George Robertson sa-si respecte promisiunile privind modernizarea armatei

La nici doua zile dupa ce si-a preluat atributiile de ministru al Apararii al Ungariei, Ferenc Juhasz a fost "socat" de vizita de prezentare efectuata la Bruxelles, unde s-a intalnit cu secretarul general al NATO, George Robertson, care, batand cu degetele in masa ca pentru a-si sublinia spusele, a... ordonat: puneti in practica promisiunile de modernizare si echipare a fortelor armate, nu mai e timp de intarzieri. Ferenc a dat vina pe guvernul anterior pentru deficiente ca lipsa de pregatire in cazul unor atacuri chimice sau biologice, ineficienta sistemului de comunicatii sau faptul ca militarii unguri nu pot comunica in alte limbi cu aliatii. Desi Ungaria a alocat bani pentru aparare - 1,08 miliarde dolari anul acesta sau 1,75 la suta din PIB - banii au fost prost folositi - releva surse citate de cotidianul american "Washington Post".

Crestinismul - valoare fundamentala in textul viitoarei Constitutii a UE

Discutiile in cadrul Conventiei asupra Viitorului Europei (for european mandatat cu elaborarea unei Constitutii comunitare) au abordat recent si problema religiei. Potrivit corespondentilor de presa de la Bruxelles, membrii Comisiei studiaza cu cea mai mare seriozitate posibilitatea introducerii, in textul viitoarei Constitutii, a unui paragraf care recunoaste crestinismul ca valoare fundamentala pe care se intemeiaza civilizatia europeana. Partidul Popular European (formatiune majoritara in Parlamentul de la Strasbourg) pledeaza pentru introducerea acestui paragraf; mai multe state membre UE, printre care Spania, Italia si Franta, in primul rand, sunt intru-totul de acord. Dintre tarile candidate (care, in calitate de viitori membri, participa activ la dezbaterile Conventiei), Polonia sustine introducerea paragrafului referitor la crestinism in viitoarea lege fundamentala europeana. Joi, presedintele Conventiei, Valery Giscard d'Estaing a discutat despre acest aspect cu Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a primit in audienta la Vatican. Potrivit purtatorului de cuvant al Sfantului Scaun, Suveranul Pontif a fost de parere ca, "avand in vedere aportul decisiv al crestinismului si al viziunii crestine asupra istoriei si civilizatiei diferitelor popoare europene, pare logic ca referirea la crestinism ar trebui inscrisa in textul elaborat de Conventia europeana". Deocamdata, unele state sau grupari politice europene nu s-au pronuntat asupra acestui aspect. Unii reprezentanti ai executivului european au avut, insa, obiectii serioase. Ei argumenteaza ca introducerea in textul viitoarei Constitutii al paragrafului referitor la crestinism ar transforma, de facto, viitoarea Europa intr-un club al crestinatatii, interzicand accesul in acest club al Turciei, singura tara musulmana care aspira sa faca parte din Uniunea Europeana si care a fost acceptata in randul candidatilor la aderare. Parerea dominanta in cadrul Conventiei si, in general, in diferitele foruri europene pare sa fie insa ca Turcia nu isi are locul in viitoarea Uniune, nefiind apropiata valorilor fundamentale pe care se bazeaza UE, dintre care crestinismul este doar una dintre ele.

Extemporalul de sambata

Realizatorii paginii politice a ziarului Adevarul au analizat si saptamana care se incheie astazi, stabilind urmatoarele ierarhii: Evenimentele cu consecintele cele mai importante1. Fixarea anului 2007 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (liderii UE la reuniunea de la Bruxelles). 2. Decizia presedintelui Ion Iliescu de a cere eliminarea pedepselor cu inchisoarea pentru calomnia prin presa. 3. Imbunatatirea calificativelor acordate Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta si moneda nationala de catre Agentia internationala de evaluare financiara Fitch Ratings. 4. Definirea si sanctionarea, propuse de catre Guvern, a unor acte noi de coruptie (promisiunile sau ofertele de mita). 5. Depunerea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a unei noi plangeri impotriva statului roman; pensionarul Dumitru Cojocaru reclama faptul ca pensia nu i-a fost indexata in raport cu devalorizarea monedei nationale, diminuandu-se in termeni reali de la 127 de dolari la 64. Au mai fost nominalizate:* sedinta CRU de la Targu Mures, in cadrul careia s-a propus revocarea din functia de presedinte de onoare al Uniunii a episcopului Tokes Laszlo; * sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in cadrul careia s-a analizat stadiul pregatirilor pentru aderarea la NATO si s-au avizat importante proiecte de legi: privind siguranta nationala, pregatirea pentru aparare, bugetul MApN pe 2003 etc.; * oficializarea rupturii dintre cele doua tabere din Colegiul CNSAS in fata Comisiei juridice a Senatului; Personalitatea cea mai controversata 1. Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei, actionat in justitie de catre Valerian Stan, fost sef al Departamentului de control al guvernului Ciorbea; Stan a fost invinuit ca a incercat sa sparga, la vremea respectiva, coalitia guvernamentala. 2. Deputata PD Anca Boagiu, acuzata de crearea unor tensiuni artificiale in organizatia Capitalei, motiv pentru care presedintele filialei sectorului 2 si 500 de membri ai acesteia au demisionat din partid. Topul elegantei1. Senatorul PSD Matei Vintila: "Serban Mihailescu are vina lui in cazul Pavalache, trebuie sa demisioneze". 2. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, care s-a declarat foarte multumit de rezultatele turneului de lobby intreprins de fostul suveran Mihai I. Trofeul Socrate1. Nicolae Manolescu: "Eu cred ca limba romana trebuie cultivata, nu protejata". 2. Ion Iliescu, presedintele Romaniei: I.M.M.-urile sunt "sarea si piperul economiei". 3. Liviu NegoiTa, vicepresedinte al PD: A sustine ca primarii democrati vin de bunavoie la PSD este ca si cum s-ar afirma ca in anii '50 taranii s-au inscris de bunavoie in CAP-uri. Top soc1. Ioan Enciu, viceprimar general al Capitalei (PSD): "Am ramas singuri in consiliu. Acum votam ce vrem noi" (si au votat doua proiecte a caror aplicare va scoate anual in plus din buzunarele bucurestenilor 4.320 milioane lei). 2. Atmosfera de sezatoare in care s-a desfasurat, la comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului, dezbaterea anexelor bugetului pe 2003, presarata cu glumite lansate de presedintele de sedinta Florin Georgescu si ministrul de Finante Mihai Tanasescu. 3. Balacareala dintre taberele adverse din CNSAS in fata Comisiei juridice a Senatului ("Am fost facut si bou" - Gheorghe Onisoru; "Ce vrei, ma?" - Aurel Pricu catre Mircea Dinescu). 4. George Pruteanu, senator PSD, care considera ca romanii au nevoie de un imn national "mai vioi, mai sprinten". Trofeul PinocchioNicolae Vacaroiu, pe post de lup moralist, despre cazul Pavalache: "In cazul lui Pavalache a fost vorba de un flagrant. In cazul meu e vorba de o inscenare". Trofeul sinceritatii1. Liviu NegoiTa, vicepresedinte al PD: partidul este condus "lautareste". 2. Premierul Adrian Nastase: "Faptul ca nu am luat inca masuri radicale pentru restructurarea intreprinderilor de stat reprezinta practic o forma de sprijin social cu un cost pe care practic il platim insa cu totii". 3. Alexandru Sassu, vicepresedinte al PD, despre situatia din partid: "Ceea ce facem acum nu incalzeste pe nimeni, lumea uitandu-se la noi ca si cum ar privi un meci de fotbal". Trofeul Gaga1. Senatorul PSD Ion Predescu, care a observat in CNSAS "tendinte rasculative". 2. Colonelul Stefan Marcoci, fost comandant al Scolii Militare de Muzica, despre imnul national: "Daca fanfara il canta in fa, lumea nu va putea sa-l i

Datul cu parerea pe tema anticipatelor

PSD cauta un "DA" si din partea Opozitiei "Fara o vointa politica comuna e greu de presupus ca vor putea fi alegeri anticipate", a filozofat, intr-o conferinta de presa, deputatul pesedist brasovean Gheorghe Dutu. Motiv pentru care, a anuntat el, "se vor purta discutii si tratative cu PNL, PD si PRM in acest sens, iar daca acestea nu vor fi de acord, atunci vom mai vedea". Aratandu-se optimist in privinta obtinerii binecuvantarii Opozitiei pentru anticipatele dorite de PSD, Dutu a concluzionat ca "acestea reprezinta o practica care (sic! - n.n.) e benefica si se realizeaza cu succes si in democratiile occidentale avansate". Trezit brusc din somn de zarva anticipatelor, Senatorul PSD Prisacaru e impotrivaPresedintele Comisiei de politica externa a Senatului, senatorul PSD Gheorghi Prisacaru, a declarat, vineri, ca este sceptic in privinta organizarii de alegeri anticipate in 2003 daca nu este revizuita Constitutia, subliniind ca nu exista inca un acord politic in acest sens si ca, de regula, un astfel de demers nu este determinat de anumite obiective de politica externa, transmite corespondentul Mediafax. "Sunt sceptic in legatura cu faptul ca in anul 2003 vor fi organizate alegeri anticipate daca nu se va schimba Constitutia. Actualele prevederi din Constitutie sunt extrem de restrictive in legatura cu posibilitatea organizarii de alegeri anticipate", a spus Prisacaru. Mitrea sustine si el varianta legislativelor in 2003Presedintele PSD Miron Mitrea, aflat in vizita la Cluj-Napoca, se declara un sustinator al ideii alegerilor anticipate. "Exista si argumente solide pentru organizarea de alegeri, exista insa si retineri, dar cred ca pentru Romania organizarea de alegeri in 2003 ar fi o solutie viabila", a declarat Miron Mitrea. Vicepresedintele partidului de guvernamant se arata "extrem de mirat" de reticenta manifestata de partidele din opozitie fata de ideea alegerilor anticipate. "Ma mira ca opozitia este impotriva alegerilor anticipate, deoarece in orice stat democrat partidele din opozitie sunt cele care vor si solicita alegeri anticipate. Nu inteleg de ce la noi este invers", a mai declarat Miron Mitrea. Inarmat cu "gigacaloria taranista", Victor Ciorbea anunta relansarea PNTCD pana la scrutinul anticipat"Categoric, vom reusi, printr-o terapie de soc si printr-un program aproape infernal de actiune, sa refacem structurile partidului si sa relansam PNTCD in avanscena politica pana la anticipate, astfel incat acesta nu doar ca va reveni in Parlament, dar va si conta semnificativ in viata politica", a anuntat, vineri, la Brasov, presedintele taranist Victor Ciorbea. La fel de optimist, el a adaugat ca "avem deja un reprezentant in Parlament, dar, in perioada imediat urmatoare, numarul parlamentarilor nostri ca partid extraparlamentar se va inmulti". Intre argumentele acestor predictii, liderul PNTCD a insistat asupra "gigacaloriei taraniste intre 8 si 12 dolari in perioada guvernarii noastre, in vreme ce acum gigacaloria e de 20 de dolari", precum si asupra sumedeniei de "facilitati, prime, subventii si cupoane pe care noi le-am dat taranilor, pe care acum PSD-ul ii neglijeaza total, pentru ca, chiar daca nu o spune in acesti termeni, acest partid recunoaste public ca sustine doar marii capitalisti si marii latifundiari, cica pentru ca asa prevad acordurile cu FMI-ul si Banca Mondiala". Cat priveste jocul aliantelor politice inaintea anticipatelor, Victor Ciorbea a opinat ca "o alianta PNL-PD ar lasa un culoar enorm PNTCD-ului". "Avem intalniri si discutii frecvente cu PNL si PD", a mai spus el, precizand apoi ca "o alianta cu PNL e posibila, dar numai cu conditia ca liberalii sa nu fie tentati sa intre la guvernare alaturi de PSD".

Presedintele C.J. Salaj - membru PPC

In urma aparitiei in Adevarul din 28 octombrie 2002 a hartii care consfinteste expansiunea PSD in structurile administrative locale dupa alegerile din 2000, s-a strecurat o eroare regretabila, pe care cu promptitudine ne-a semnalat-o purtatorul de cuvant al C.J. Salaj, Petru Durcau: "Presedintele Consiliului Judetean Salaj, domnul Leontin Bordas, este membru al Partidului Popular Crestin, si nu al UDMR, cum apare pe harta. De altfel, va informam ca dl. presedinte nu intentioneaza sa se inscrie nici in UDMR si nici in PSD".

Fostul sef al PNA Timisoara, procurorul Dan Ursu, va fi avansat la Bucuresti

Scandalul flagrantului ratat de fostul sef al PNA Timisoara, procurorul Dan Aurelian Ursu, a reizbucnit joi dupa-amiaza, cand denuntatorul din acest caz a facut declaratii publice incendiare intr-o emisiune difuzata de TVR Timisoara. Cel care trebuia sa le dea celor doi vamesi de la Biroul Executari Silite din cadrul DRVI Timisoara 500 de dolari mita, a afirmat ca banii proveneau din fondurile IPJ Timis. Informatia a fost confirmata ieri, oficial, de purtatorul de cuvant al Politiei, inspectorul Cornel Iures, care a precizat: "Banii sunt intr-adevar de la noi, inclusiv cei 250 de dolari disparuti in timpul flagrantului. Suma urmeaza sa fie recuperata de la cei care vor fi condamnati definitiv in aceasta speta". Desi dosarele PNA sunt considerate a fi strict secrete, lucru deseori invocat presei, denuntatorul a dezvaluit insa foarte multe detalii ale acestui caz, inclusiv faptul ca, luni, procurorul Ursu va da solutia finala in acest caz, care este o palma grea data imaginii Parchetului National Anticoruptie. Cu toate ca procurorul Ursu a reusit sa umple de ridicol ideea de lupta impotriva coruptilor si a fost demis din functia de sef al PNA Timisoara, acestuia i se pregateste un viitor luminos. Surse din PNA Bucuresti au declarat ca, in scurt timp, procurorul Ursu va fi avansat la Bucuresti in cadrul PNA, urmand ca ulterior sa fie din nou delegat pentru a superviza activitatea acestei institutii in vestul Romaniei. Surse din cadrul serviciilor speciale au precizat ca se fac mai multe investigatii referitoare la posibilele relatii dintre procurorul Ursu si anumite grupuri de interese din Arad, zona cunoscuta ca un fief al structurilor de crima organizata autohtone si internationale. Aceleasi surse au dezvaluit ca esecul flagrantului de mita are si o explicatie logica, avand in vedere ca timp de opt ani procurorul Ursu nu a facut urmarire penala, el ocupandu-se de instante. Cu toate ca rezultatele profesionale nu il favorizeaza, procurorul este sustinut de un anumit grup de interese aflat in atentia serviciilor speciale, firele ducand spre nume sonore din Parchetul General. Pana cand PNA va da o solutie in cazul flagrantului esuat, cei doi vamesi au fost dati afara pe motiv de indisciplina. Un control, finalizat cu doua zile inainte de flagrantul PNA-ului din 16 octombrie, a scos la iveala grave carente in activitate, Directia Generala a Vamilor hotarand darea afara a celor doi. Ramane un semn mare de intrebare referitor la cine are interesul ca vestul tarii sa nu aiba o echipa puternica, care sa lupte impotriva coruptiei, avand in vedere ca PNA Timisoara este singurul din tara unde nu exista un sef si nici politisti desemnati pentru a lucra in acadrul acestei structuri.

Cozmanca a uitat ca a apucat sa promita 10 miliarde

Ministrul Octav Cozmanca a fost prins, ieri, cu ocaua mica in fata intregii asistente prezente la videoconferinta, formata, de regula, cam din trei sute de persoane de o parte si de alta a ecranelor. "Si nu ne uitati cu cele zece miliarde promise pentru Harlau", a spus, in interventia sa, prefectul de Iasi. "Cine a promis cele zece miliarde, ca eu nu stiu si eu nu prea uit, ca am inca o memorie buna", s-a dat mare, de la centru, din fotoliul sau impunator, Octav Cozmanca. "Chiar dumneavoastra le-ati promis, la instalarea mea", a venit replica prefectului, starnind hohote de ras in toate judetele tarii si in sala din sediul Guvernului. "Ei, inseamna ca e mult de la instalare...", a incercat sa dreaga busuiocul Cozmanca, evitand sa mai spuna ceva de cele 10 miliard

Viorel Gheorghiu, senatorul-BMW, se cere mai repede in instanta

Deputatul PSD Viorel Gheorghiu a fost ieri audiat la Parchetul Curtii Supreme de Justitie in calitate de invinuit. Acuzat ca si-ar fi inscenat furtul propriului autoturism, deputatul Gheorghiu, in prezenta aparatorului ales, a raspuns intrebarilor procurorului timp de aproximativ trei ore. La iesirea din Parchetul Curtii Supreme de Justitie, Viorel Gheorghiu a evitat sa pronunte cuvantul "invinuit". El ne-a declarat: "Audierea s-a desfasurat normal si cred ca este pentru intaia oara cand se face o cercetare temeinica. Am depus mai multe documente traduse in limba romana, iar procurorii mi-au cerut sa aduc si originalele, care sunt in limba germana. Am raspuns intrebarilor procurorului puse pe marginea acestor documente. Am dat declaratie scrisa pe mai multe foi, atat albe, cat si pe formulare tip. Mi s-au adus la cunostinta invinuirile inca de acum un an, iar eu am dat declaratie si sub juramant, la Judecatoria Sectorului 1. Nu retractez nimic. Imi mentin declaratiile date atunci. Doresc sa ajunga dosarul la instanta, pentru ca am incredere in Justitie". In urma cu o luna, deputatul Viorel Gheorghiu a ramas fara imunitate parlamentara, in urma votului Camerei Deputatilor prin care a fost admisa solicitarea ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu. Cererea ministrului Justitiei a avut la baza documentatia Parchetului Curtii Supreme de Justitie, intocmita de raposatul procuror Cristian Panait. Potrivit "rechizitoriului" de 34 de pagini semnat de procurorul Panait - publicat in exclusivitate de ziarul Adevarul -, la 28 iunie 2001, deputatul Gheorghiu a reclamat la Politie furtul masinii sale, un BMW de peste 100.000 de marci, pe care o lasase in parcarea sediului PNL, de pe B-dul Balcescu. De precizat ca, la 3 iulie 2001, adica doar la cinci zile dupa furt, expira contractul de leasing incheiat cu dealerul BMW, in baza caruia fusese preluata masina de firma germana SG Ost West (unde actionar cu 50% este chiar deputatul Gheorghiu). Potrivit rechizitoriului, Gheorghiu i-a cerut soferului sau, Nicolae Pasalau, sa-i gaseasca clienti care sa-i cumpere autoturismul pentru 10.000 de marci germane, partea lui. Initial, furtul era programat pentru noaptea de 26 spre 27 iunie, insa, dupa cum au declarat inculpatii, s-a opus deputatul, pe motiv ca o clauza a contractului de leasing bloca despagubirile daca masina nu ar fi fost parcata intr-un garaj pe timpul noptii. Acesta este unul dintre motivele de inculpare a deputatului: ceilalti trei faptasi nu aveau de unde sa stie de aceasta prevedere din contract, decat daca le-ar fi fost spusa de viitorul "pagubas". Pentru tentativa de inselaciune si fals in declaratii au fost deja condamnate patru persoane, prin sentinta Judecatoriei Sectorului 1, soferul parlamentarului si alte trei persoane primind pedepse cu inchisoarea de maximum trei ani, date cu suspendarea executarii pedepsei pe termene de incarcerare de patru si sase ani. Audiat ca martor in acest dosar, Gheorghiu a negat orice implicare, aratand ca tot ceea ce sta scris in procesul-verbal incheiat de politisti ar fi fals. "Acum se face o noua cercetare, o completare a dosarului, mai temeinica", a subliniat, ieri, Gheorghiu dupa intalnirea cu anchetatorii.

Israelul renunta sa acorde drept de munca pentru 10.000 de romani

Cei 10.000 de constructori aflati in baza de date a Oficiului pentru Migratii (fostul Oficiu National pentru Recrutarea si Plasarea Fortei de Munca) au primit, vineri, o veste proasta: pana in 2004 n-au sansa sa plece in Israel. Ambasada Israelului la Bucuresti a informat Oficiul ca, in urma unei decizii a Ministerului de Interne din Israel, eliberarea de noi vize de munca pentru emigranti a fost blocata. Conform unui comunicat, emis vineri de Oficiu, vor continua sa plece pe santierele din Israel doar muncitorii ale caror dosare au fost aprobate pana la 3.10.2002. "Dupa data de 3.10.2002 si cel mai probabil pana la sfarsitul anului 2003, nu se vor mai elibera permise de munca pentru Israel", se arata in comunicat. In schimb, muncitorii care au sosit legal in Israel in 2001 vor putea obtine prelungirea dreptului de lucru in functie de necesitatile firmelor de constructii. Decizia Ministerului de Interne se pare ca legifereaza o idee care se vehiculeaza de mult timp in guvernul israelian. Cea mai mare parte a emigrantilor ilegali din Israel a provenit din randul emigrantilor intrati legal, care ori au fugit de la locul de munca stipulat in contract ori au refuzat sa se intoarca acasa la expirarea contractului. In timp, numarul total al emigrantilor legali si ilegali raportat la numarul de cetateni israelieni a devenit ingrijorator de mare atat pentru Ministerul Muncii, cat si pentru Ministerul de Interne din Israel. Asa a aparut ideea stoparii "importului" de noi muncitori, patronii urmand sa redistribuie intre ei muncitorii deja adusi. Ideea nu a avut succes, deoarece salariile si conditiile de munca difera de la un santier la altul. In plus, patronul X, care anul acesta urma sa aiba nevoie de mai multi muncitori, n-avea cum sa afle ca patronul Y isi va restrange activitatea si, in consecinta, sa apeleze la el pentru a-si recruta forta de munca. In prezent, Asociatia Antreprenorilor si Constructorilor din Israel a dat in judecata Ministerul de Interne, cerand despagubiri pentru intarzierea eliberarii vizelor aprobate pentru 2002. Reamintim ca guvernul israelian a decis pentru acest an acordarea a circa 5.000 de vize de lucru, care ar fi trebuit eliberate inca din august, dar au intarziat datorita grevelor repetate declansate in cadrul Ministerului de Interne israelian. In ceea ce priveste vizele de lucru pentru 2003, patronii israelieni spera ca ele sa continue sa fie aprobate de guvern, sistarea acestora aducand insemnate pagube firmelor de constructii. Data pana la care patronii israelieni ar fi trebuit sa depuna la Ministerul Muncii cereri pentru eliberarea de vize de lucru in scopul aducerii de noi emigranti este 15 noiembrie 2002. In timp ce la Oficiul pentru Migratii a fost o zi trista, vineri, firmele private de intermediere a fortei de munca in strainatate, care au ca parteneri firme de constructii din Israel, si-au vazut linistite de treaba. "Evident ca s-a blocat eliberarea vizelor de lucru in Israel. Deocamdata, acolo, Ministerul de Interne este in greva, iar ministrul Muncii tocmai si-a dat demisia. Sunt muncitori care au plecat din Romania zilele acestea la munca in Israel cu acte in regula si au fost trimisi inapoi din cauza grevei de la Ministerul de Interne. Asta este... Noi continuam sa trimitem oameni ale caror vize au fost aprobate si nu cred ca se va sista acordarea de vize de lucru nici pentru anul viitor. Firmele de constructii din Israel au niste licitatii castigate, niste contracte pe care trebuie sa le finalizeze si nu au cum fara forta de munca adusa din import. Intarzierea contractelor inseamna pagube enorme, pentru recuperarea carora patronii vor da guvernul israelian in judecata", ne-a declarat Roxana Prodan, presedinta asociatiei patronale a firmelor de intermediere a fortei de munca in strainatate.

Institutiile din Romania trebuie protejate impotriva teroristilor

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, ieri, ca institutiile publice din Romania au nevoie de masuri suplimentare de siguranta, pentru a se evita situatii precum cea a atentatului de la Moscova. Concret, membrii CSAT au decis adoptarea unor masuri antiteroriste in toate institutiile de stat si private, fara sa specifice insa in ce vor consta exact acestea. In sedinta CSAT s-a mai analizat si o recenta informare a SRI cu privire la activitatile de protectie a informatiilor clasificate la nivelul autoritatilor si institutiilor publice. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat si o serie de proiecte ale unor acte normative precum Legea sigurantei nationale, Legea privind pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare si Legea bugetului de stat pe 2003 pentru institutiile din sistemul de aparare.

APAPS incaleca sectorul privat ca un nou CSP

uvernul a aprobat, recent, pe sest, o ordonanta de urgenta initiata de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, prin care institutia condusa de ministrul Ovidiu Musetescu dobandeste prerogative pe care le aveau doar organismele supercentralizate si atotputernice de dinainte de 1990, precum celebrul Consiliu de Stat al Planificarii (CSP). Astfel, pe langa sporirea numarului de secretari de stat, de la 3 la 6 (in conditiile in care, asa cum aratam intr-un articol precedent, numarul personalului APAPS ar trebui sa scada, pe masura privatizarii societatilor din portofoliu), actul normativ cu pricina prevede ca APAPS isi largeste atributiile, ocupandu-se de "implementarea strategiilor sectoriale de dezvoltare si restructurare, pentru societatile comerciale din sectoarele respective, indiferent de structura capitalului social" (subl. n.) si de "monitorizarea eficientei economice a acestora". Cu alte cuvinte, in timp ce declara ca face eforturi pentru liberalizarea economiei, stimularea initiativei private si ajungerea la o economie functionala de piata - termeni atat de dragi premierului Adrian Nastase - guvernul face pasul inapoi, spre centralizarea deciziei economice. Altfel spus, societatile private ("indiferent de structura capitalului social") vor avea un staroste care le va "implementa programele de restructurare si dezvoltare" si le va "monitoriza eficienta", de n-or sa se vada, pentru ca trebuie sa le intre bine in cap ca, acolo, la Palatul Victoria, au un stapan, care controleaza totul in aceasta tara. De altfel, ordonanta de urgenta in cauza are un articol care suna chiar asa: "Obligatiile societatilor comerciale, indiferent de structura capitalului social, referitoare la implementarea strategiilor sectoriale de dezvoltare si restructurare, precum si monitorizarea acestora vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului". Sa ne imaginam cum vor sta cuminti la coada managerii marilor concerne private din Romania, atatea cate sunt, pentru a primi hotararile cu "sarcinile privind obligatiile ce le revin". Sau urechelile de rigoare pentru ineficienta economica, constatata in urma "monitorizarii" guvernamentale. Fara a nega rolul care-i revine statului, deci guvernului, in dezvoltarea economiei, nu putem sa nu semnalam pericolul unei astfel de centralizari a deciziei. Marile societati comerciale, companii nationale si regii ale statului, "manageriate" de APAPS, ministere si guvern, sunt, in marea lor majoritate, ineficiente economic si pline de datorii. Se va dovedi guvernul mai priceput in coordonarea strategiilor de dezvoltare a societatilor private? Sa fim seriosi. Mai degraba este vorba de crearea unei noi structuri guvernamentale cu puteri depline, care sa controleze tot ce misca in sectorul privat. Chiar APAPS, intr-un comunicat remis redactiei, ca urmare a articolului precedent, precizeaza, negru pe alb, ca aceasta decizie era necesara, deoarece "nu exista nici o structura guvernamentala care sa se ocupe de modul in care se implementeaza strategiile sectoriale dezvoltate (sic) de catre ministerele economice".

Romania va exporta in SUA armament de 15 milioane de dolari

Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor Strategice si Interzicerea Armelor Chimice (ANCESIAC) a acordat licenta de export definitiva pentru un export de produse militare in valoare de peste 15 milioane de dolari, ne-a comunicat, ieri, ANCESIAC. Destinatia exportului este SUA, iar firma exportatoare este Compania Nationala ROMARM. Produsele livrate sunt din categoria armamentului usor de infanterie, iar fabricantul lor este uzina de la Cugir. De asemenea, ANCESIAC a acordat si o licenta pentru reparatii si adaptare de produse aeronautice, care va fi utilizata de firma Aerostar Bacau, pentru o comanda in Republica Croatia. Valoarea acestei comenzi este de 8 milioane de dolari. Luand in calcul aceste doua ultime licente, ANCESIAC precizeaza ca in anul 2002 exporturile romanesti de produse militare vor depasi in mod cert nivelul din 2001, de numai 24,5 milioane USD, care a fost cel mai redus nivel din ultimii zece ani.

Umilinta muncii

ilviu Zabava, un lider de sindicat din Motru, a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Iliescu si premierului Nastase, prin care le cere sa analizeze "situatia disperata din bazinul minier". Situatia disperata consta in faptul ca exploatarile de subteran din zona trebuie sa se inchida, in decurs de cinci ani, pentru ca nu mai sunt rentabile. O parte din minerii de acolo vor fi transferati la exploatarile de suprafata, iar ceilalti vor primi alte slujbe, prin diverse programe de reconversie profesionala. Dar liderul sindicatului Sfanta Varvara nu vrea asta. Zabava, boss-ul de la mina Plostina, nu vrea ca ortacii "sa schimbe meseria de miner cu alte meserii umilitoare, cum ar fi paznic, ingrijitor sau maturator, dupa ani grei de serviciu in subteran." Pentru ca minerii au o misiune sacra pe acest pamant, de pe vremea lui Ceausescu: sa dea tarii cat mai mult carbune. Pentru asta, minerii muncesc intr-un iad negru, plin de praf, cateodata, cand se surpa peretii galeriilor, mai si mor, dar meseria lor e nobila si salariile sunt pe masura. Pentru asta, ceilalti din tara asta, fie ei paznici, maturatori, profesori sau cu alte meserii mai mult sau mai putin umilitoare, trebuie sa-i ajute si ei. Toti trebuie sa plateasca impozite mai mari, pentru ca statul sa le ofere minerilor nu subventii, Doamne fereste de acest cuvant, ca se supara Banca Mondiala, ci "transferuri financiare". Adica transport gratuit, o masa calda pe zi si ajutoare substantiale in caz de deces. Ca statul nu prea mai are nevoie, acum, de carbunele lor prost si stropit cu sange, nu conteaza pentru liderul Zabava. Nu conteaza nici ca acelasi stat n-a mai avut nevoie de tevi, rulmenti sau tractoare cu performante scazute si din acest motiv mii si mii de oameni au ajuns in strada. Unii, disponibilizati care au avut ceva noroc, s-au facut portari sau ingrijitori, iar ceilalti au un venit si o viata "minim garantate". Dar la Plostina nimic nu trebuie sa se schimbe, chiar daca restul tarii trece prin chinul unei reforme nesfarsite. Seful sindicatului vrea ca Iliescu si Nastase, pe post de Sfanta Varvara, ocrotitoarea minerilor, sa dea un ordin, sa dea ceva ca mina Plostina sa devina o insula despartita printr-o falie temporala de restul Romaniei. Adica, acolo, la Plostina, minerii sa continue sa munceasca in conditii groaznice in subteran, sa moara in continuare, iar ingrijitorii, maturatorii si ceilalti muncitori umiliti din tara sa plateasca impozite mai mari, adica sa dea mai mult cu matura sau cu carpa pentru asta. Si, fireste, ca Silviu Zabava sa continue sa fie lider sindical la mina.

Vehiculele grele - interzise pe drumurile europene sambata si duminica

Circulatia autovehiculelor grele de transport marfa, a caror masa totala autorizata este mai mare de 3,5 tone, cu sau fara remorca, precum si a utilajelor industriale autopropulsate, pe drumurile nationale cu statut de drumuri europene, ar putea fi interzisa in zilele de sambata, duminica si in cele corespunzatoare sarbatorilor legale, in perioada 1 martie - 31 octombrie a fiecarui an. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, a declarat, vineri, agentiei Mediafax, ca Executivul va sustine propunerea legislativa privind interdictia de circulatie a autovehiculelor grele in zilele de sambata, duminica si la sarbatorile legale, initiata de deputatul Constantin Niculescu, membru al grupului parlamentar al PSD.

Despre Opozitie, numai de bine

Inca putin si opozitia democratica isi poate scrie epitaful. Unul saltaret, ca in "Cimitirul vesel" de la Sapanta, care sa exprime intocmai daruirea cu care a petrecut in viata politica. Figura ferice a lui Traian Basescu, la inaugurarea tramvaiului 41, ar putea tine loc de gravura funerara. Cu acelasi zambet lataret intampina disparitia, bucata cu bucata, a propriului partid in gura lacoma a PSD. Ca partidul de guvernamant si-a propus sa destabilizeze si sa inghita PD este un fapt aproape recunoscut de liderii pesedisti. insusi Adrian Nastase a dat tonul, in aceasta vara, la Suceava, unde a indemnat membrii de partid sa actioneze pentru dizolvarea si absorbtia structurilor PD. Secretarul general Cozmin Gusa relua, zilele trecute, spusele sefului sau, comentand trecerile dintr-un partid in celalalt ca pe o modalitate fireasca de unificare a miscarii social-democrate. Dovada ca oricine vine in PSD este bine primit a dat-o tot premierul, anuntand o vizita si o strategie de dezvoltare pentru Bistrita, in semn de gratitudine ca presedintele consiliului judetean a devenit pesedist. Seful Executivului - folosindu-se ostentativ de principalul atu al Puterii, banii - a transmis astfel un mesaj clar: comunitatile locale vor avea de castigat, daca alesii lor, reprezentanti ai opozitiei, se vor inregimenta in PSD. Daca nu... Dovada ca a fost perfect inteles a venit dupa patru zile, cand 15 primari democrati din Bistrita, chemati la o instruire pe teme de aparare civila, au semnat adeziunile la PSD. Tactica racolarilor, practicata pana atunci individual, a primit un impuls agresiv si a trecut la faza de masa. Joi, presedintele organizatiei PD de la sectorul 2 Bucuresti, si-a facut publica demisia si inscrierea in partidul de guvernamant, anuntand ca va fi urmat de 500 de membri. Toate acestea se intampla pe fondul unei extreme vulnerabilitati a partidelor democratice de opozitie. Cel mai expus este partidul lui Traian Basescu. Aici, frictiunile dintre lideri incep sa iasa la suprafata, generate fiind de izolarea in care presedintele democrat se incapataneaza sa tina partidul. PD a declarat razboi vesnic PSD, iar cu PNL nu are nici un dialog. Traian Basescu se reprezinta in continuare, numai pe sine, nu pare deloc preocupat de activitatea din teritoriu si, de vreo luna, nu mai vine nici la sedintele Biroului Permanent Central. Abandonati si condamnati inca 4 ani la opozitie, pedistii isi implinesc ambitiile in bratele partidului de guvernamant. PNL, dupa ce a depasit o perioada dificila, pare relativ stabil sub conducerea lui Theodor Stolojan. Recent, a rupt randurile patronul a doua posturi de televiziune, dar partidul pierde incomparabil mai putini oameni, lucreaza la refacerea structurilor si a inregistrat o usoara crestere in optiunile electorale. Curand insa, ar putea interveni demobilizarea si contestarea noilor lideri, de la care se asteapta fapte prea mari. Liberalii vor constata repede ca, singuri, nu pot constitui o forta si, fapt inca si mai trist, ca nu prea au nici cu cine se alia. Or, electoratul de opozitie, pentru a-si mentine coeziunea, are nevoie sa creada intr-o alternativa. Faptul ca PSD este creditat constant cu 47-50 la suta din preferintele electorale in sondajele de opinie arata ca electoratul intuieste corect care este principala slabiciune a partidelor de opozitie: aceea de a nu se putea constitui intr-o alternativa la actuala putere. Nu demult, un barometru politic situa tandemul Basescu-Stolojan in fruntea preferintelor alegatorilor. Cine se astepta ca raporturile dintre PD si PNL sa se incalzeasca trebuie sa se fi simtit inselat. Cei doi lideri abia au comentat, cu lehamite, rezultatul, iar barierele au ramas puse. Nici vorba despre vreo alianta parlamentara ori vreun plan de colaborare electorala. Subiectul, daca nu este cu totul ignorat, este lasat pe mai tarziu. Doar ca "mai tarziu" nu exista. PSD se indreapta tot mai hotarat spre alegeri anticipate. E decis sa modifice si Constitutia pentru a face declansarea lor mai usoara. De ce se grabeste atat de tare partidul de guvernamant? Nu fiindca s-ar teme de opozitie, cum patetic se exprima un liberal, ci fiindca vrea sa-si asigure mai multe mandate, o lunga si confortabila domnie peste Romania, invitata sa adere la NATO si UE, in cadenta aproape electorala. Ce se va alege de liberali si democrati intr-o asemenea ipoteza? Nu vor disparea cu totul, nici PSD nu doreste asta, dar vom vorbi despre ele ca despre morti, numai de bine.

Numarul romanilor care detin telefoane mobile s-a dublat

Bunurile de folosinta indelungata pe care le poseda cea mai mare parte a populatiei Romaniei sunt frigiderele (86% dintre romani declara ca au frigider) si televizoarele color (77% dintre romani) - rezulta dintr-un studiu realizat de GfK Romania, in perioada ianuarie 2000 - iunie 2002. Urmeaza telefoanele fixe (52%), cablul TV (48%) si abia apoi vin masinile de spalat obisnuite sau automate (38%, respectiv 27%). Cum era de asteptat, in coada acestui clasament se afla dotarile IT si cuptoarele cu microunde. Acest studiu are la baza o cercetare de tip Omnibus, pe cinci perioade de cate un semestru (ianuarie - iunie 2000, iulie - decembrie 2000, ianuarie - iunie 2001, iulie - decembrie 2001, ianuarie - iunie 2002), la fiecare perioada de raportare existand un numar de circa 6.000 de respondenti cu varste de peste 15 ani. Pe totalul perioadei cercetate, singura tendinta de crestere sustinuta a posesiei de bunuri de folosinta indelungata se constata la aparatele telefonice mobile, la toate celelalte aparate inregistrandu-se fluctuatii, de la semestru la semestru. "Motivele pentru care scade posesia unor bunuri, cum sunt televizoarele alb-negru sau aparatele video, sunt clare: achizitia unor asemenea aparate a fost stopata de concurenta televizoarelor color si a cablului TV", precizeaza Cosmin Alexandru, director general al GfK Romania. "Interesanta este tendinta de scadere a numarului congelatoarelor, ce denota o preocupare din ce in ce mai redusa pentru stocarea alimentelor pe termen mai lung. Acest fapt are, cel mai probabil, legatura cu extinderea retelelor de magazine mari (supermarket sau cash-and-carry), de unde lumea poate sa cumpere usor aproape orice produs, in orice cantitate, oricand", a mai subliniat Cosmin Alexandru. Totusi, in primul semestru al acestui an (ultimul luat in studiu), se constata cresteri mai importante la majoritatea bunurilor de folosinta indelungata, aceasta, indiferent de tendintele inregistrate pana atunci. Nivelurile maxime au fost inregistrate in perioada ianuarie - iunie 2002 la televizoarele color (detinute de 77% din populatia Romaniei), la cablul TV (48%), la telefoanele fixe si mobile (52%, respectiv 21%), masinile de spalat automate (27%) si cuptoarele cu microunde (5%).

Cetateni americani jefuiti prin internet de o grupare de infractori din Teleorman

In urma unor descinderi efectuate de ofiteri ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti, procurori si lucratori ai Inspectoratului Politiei Judetului Teleorman, au fost retinute 16 persoane care se ocupau cu fraudarea unor persoane prin intermediul Internetului. Prejudiciul a fost estimat la peste 100.000 de dolari, iar victimele infractiunilor sunt in cea mai mare parte cetateni americani. Cu ocazia perchezitiilor s-au ridicat 900 USD si 20 milioane lei. Cercetarile in cauza s-au desfasurat in cooperare cu Biroul Federal de Investigatii de pe langa Ambasada SUA la Bucuresti, care a inaintat, de altfel, politiei romane plangerile cetatenilor de peste Ocean. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare pe numele a 11 inculpati. Alte 5 persoane sunt cercetate in stare de libertate. A mai fost probata activitatea infractionala pentru inca sase membri ai retelei, toti din localitati ale judetului Teleorman. Acestia din urma au disparut de la domiciliu, Parchetul emitand pe numele lor mandate de arestare in lipsa. Toti sase au fost dati in urmarire generala si in consemn la frontiera. Metoda de lucru a inculpatilor era deosebit de simpla. Ei ofereau spre vanzare, prin Internet, diverse bunuri - in general produse electronice, gen televizoare, calculatoare, DVD-uri, camere video - pe care nu le aveau, dar pentru care primeau sume importante in valuta. Banii erau ridicati de la banci cu ajutorul Aureliei Roman, ofiter de cont la o importanta banca bucuresteana. Ea mijlocea ridicarea sumelor expediate din SUA trecand peste regulamentele bancare. Cercetarile in cauza sunt continuate de IGP si Parchet pentru recuperarea intregului prejudiciu si probarea activitatii infractionale desfasurate de toti membrii grupului.

Statuia lui Patzaichin, in locul Discobolului din Stefan cel Mare

Ieri, la intrarea in stadionul Dinamo, soclul care gazduia celebra statuie a Discobolului, simbolul stadionului din Soseaua Stefan cel Mare, era gol. Aceasta pentru ca statuia, ridicata cu o macara, a fost mutata cativa metri mai incolo, in incinta arenei. "Este prima parte a unui proiect mai amplu al nostru", a spus presedintele clubului Dinamo, Marcel Popescu, "iar Discobolul a fost dus zece metri mai incolo in incinta stadionului alaturi de Sulitas si de statuia lui Catalin Hildan". Pe locul lasat liber dupa mutarea Discobolului, clubul Dinamo va instala statuia lui Ivan Patzaichin care va fi dezvelita pe 26 noiembrie, ziua in care cel mai mare sportiv dinamovist va implini 53 de ani.

Falimentul BIR - perfect legal

Curtea Suprema de Justitie a confirmat, inca o data, legalitatea declararii falimentului Bancii Internationale a Religiilor. Dupa ce, in vara acestui an, instanta suprema a respins recursul in anulare promovat in favoarea BIR de procurorul general al Romaniei, Tanase Joita, ieri, magistratii CSJ au respins ca inadmisibila actiunea defunctei banci privind constatarea nulitatii absolute a deciziei de solutionare a recursului in anulare. Instanta suprema a admis astfel ca nici Consiliul de Administratie al BIR si nici Ion Popescu, ales presedinte al CA al bancii la 28 martie 1997, pentru un mandat de patru ani, care a expirat, nu au calitate procesuala activa in dosar, BIR-ul putand fi reprezentat doar de societatea SIF Oltenia. Decizia irevocabila a CSJ nu i-a suparat prea tare pe reprezentantii BIR, acestia afirmand ca vor depune toate diligentele in cedarea promovarii caii de atac a revizuirii. In alta ordine de idei, ieri un alt proces dintre BIR si BNR a fost amanat pana la solutionarea cererii de stramutare pe care avocatii BIR au depus-o la Curtea Suprema de Justitie.

Grecii fac un pas inapoi in scandalul Romtelecom

243 de milioane de dolari pentru majorare de capital, plus inca o suma nedefinita pentru obtinerea unui pachet de actiuni, peste 51% din capitalul social. Aceasta este oferta finala care le va conferi grecilor de la OTE controlul asupra operatorului national de telecomunicatii Romtelecom. Cu aceasta oferta a venit ieri dimineata, pentru a treia runda de discutii, chiar presedintele companiei. "Este o oferta care ofera castig ambelor parti", a spus, ieri seara, Anton Akopoulos. Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a precizat doar ca termenii acestei oferte urmeaza sa mai fie in continuare negociati, pana la decizia finala a Guvernului, care va fi pronuntata joia viitoare. Aceasta ultima oferta, care a venit dupa zile si nopti de negocieri dure la Ministerul Comunicatiilor, este sensibil imbunatatita fata de cea cu care venisera grecii de la Atena in urma cu cateva saptamani. Astfel, majorarea de capital, adica banii care vor ramane in Romtelecom pentru stingerea unei parti din datoriile acestuia, creste de la 200 de milioane de dolari la 243. In plus, tranzactia lasa posibilitatea ca si bugetul sa obtina ceva bani prin vanzarea unui pachet din actiunile statului. Partile nu au vrut sa precizeze cat reprezinta acest pachet, practic cu cat va mai ramane statul roman din Romtelecom. Important este ca, dupa cat se pare, asupra acestei parti care va ramane la stat nu vor mai plana conditionalitatile onerosului contract de privatizare semnat in 1998 de fostul FPS cu OTE. De altfel, partile sunt de acord ca tranzactia convenita ieri este doar o continuare a acelui contract de privatizare: OTE are dreptul sa cumpere 16% din actiuni (pentru care avea drept de uzufruct incepand din 1999), plus inca 5%. Pentru actiunile care vor ramane de-acum la stat, sunt deschise in continuare si alte optiuni de vanzare. Statul roman va avea posibilitatea sa-si vanda o parte din actiuni incepand din 2004, varianta la care pana acum grecii s-au opus cu inversunare.

Doi sudori - spulberati de explozia unui rezervor la ISPAT-Sidex

La mai putin de o zi de la accidentul in care un sef de echipa a fost ingropat pana la mijloc in mai multe tone de minereu, un alt accident s-a produs pe platforma ISPAT Sidex. De data aceasta, in accident au fost implicati 3 muncitori ai Trustului Instalatii-Automatizari (TIA) Braila, care executa in subantrepriza lucrari ale Trustului Montaj Utilaj Chimic (TMUC) Bucuresti la Uzina Cocso-Chimica (UCC) din cadrul combinatului galatean. Dupa cum ne-a declarat Ionel Bors, directorul Directiei Resurse Umane din cadrul ISPAT Sidex, cei doi sudori, insotiti de un alt muncitor, executau lucrari neautorizate la un rezervor de apa amoniacala aflat in zona sulfuroasa (Zona chimica din cadrul UCC). In jurul orei 13, gazele de amoniac din rezervor au facut ca recipientul sa explodeze, cedand chiar capacul la care lucrau cei doi sudori. Deflagratia a facut ca partea superioara a rezervorului sa se desprinda si, totodata, atmosfera de langa recipient sa fie parjolita de vaporii care au luat foc de la flacara de sudura. Sudorii Ninel Coman si Vasile Bosna au decedat pe loc in urma accidentului, iar ajutorul lor, Cocianu Enache, de 44 ani, care se afla la partea superioara a rezervorului, a fost ranit la picioare si soldul drept. Se pare, din spusele lui Cocianu Enache, care acum se afla internat la Sectia Ortopedie a Spitalului de Urgenta Galati, ca cei doi colegi ai sai au fost efectiv parjoliti si aruncati de flacarile care au razbufnit din cazan. Din primele cercetari ale Inspectoratului Teritorial de Munca Galati rezulta ca vina apartine exclusiv celor trei muncitori care, desi erau autorizati sa lucreze cu flacara deschisa, au incercat sa efectueze reparatii la un alt rezervor decat cel indicat in planul de lucrari.

marți, 8 septembrie 2009

Prada unui talhar mascat - trei iepuri

Coscodar Ciprian Florin, un tanar de 20 de ani din localitatea brasoveana Crizbav, a fost retinut de politisti si prezentat, luni, Parchetului sub acuzatia de talharie. Duminica noaptea, cu un tricou tras pe cap in chip de cagula, individul - cunoscut cu antecedente penale - a dat buzna in casa Mariei Ilyes, 82 ani, care locuieste impreuna cu fiul ei, Ilyes Iosif, 62 ani. Batuti cu salbaticie, cei doi batrani au fost abandonati aproape inconstienti de atacatorul care s-a convins, intr-un tarziu, ca acestia nu aveau in casa nici bani, nici alte bunuri de valoare. Ca sa nu plece cu mana goala, individul a luat singurul avut al victimelor: trei iepuri de casa! Prada recuperata de politisti de la domiciliul talharului mascat, care a incercat sa-si motiveze fapta cu "eram asa de beat, ca nu mai stiu ce am facut"

Om de afaceri vietnamez - cercetat pentru o frauda de 2,6 miliarde lei

Un cetatean vietnamez este cercetat de politistii bucuresteni pentru o frauda de 2,6 miliarde lei. Serviciul Economico-Financiar al Politiei Capitalei a inceput urmarirea penala impotriva lui Le Xuan Lang, de 49 ani, administrator al SC "Lanesion Import-Export". El este acuzat de folosire cu rea-credinta a creditului societatii in folosul personal si imprumut de la societatea pe care o administreaza. Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2000 - octombrie 2001, Le Xuan a folosit 2,6 miliarde lei din banii societatii. Cercetarile continua, pentru probarea vinovatiei lui Le Xuan.

Caleidsocop

NaSul" Bonanno moare la 97 de ani Joseph Bonanno, unul dintre capii mafiei din SUA si una dintre sursele de inspiratie ale seriei "Nasul", a murit sambata dimineata in urma unui atac de cord, la varsta de 97 de ani, la spitalul St. Mary din Tucson (Arizona), a anuntat medicul acestuia. Bonanno, sicilian la origine, si-a inceput cariera in Brooklyn, intr-o banda condusa de un prieten al tatalui sau, pentru a deveni, la 26 de ani, cel mai tanar sef al unui "sindicat national al Mafiei", ce opera nu doar in SUA, ci si in America Latina si Caraibe. Arestat si eliberat in repetate randuri, Joe Bonanno a fost "exilat" in Arizona dupa o tentativa esuata de a deveni "capul capilor" mafiilor new-yorkeze in anii '60, perioada cunoscuta ca "razboiul bananelor". Joseph Bonanno a fost primul mafiot "cu rang inalt" care a dezvaluit, in autobiografia "Un om de onoare" din 1983, obiceiurile si structura "traditiei" sale, pe care a numit-o o "intreprindere" capitalista negand existenta unei "institutii numite mafie" si implicarea ei in traficul de droguri sau prostitutie. Albine detectoare de explozibiliOameni de stiinta americani au inceput sa lucreze, la cererea Pentagonului, la un mijloc de dresare a albinelor in vederea detectarii urmelor de explozibil, ceea ce ar putea permite, la un moment dat, si reperarea bombelor, informeaza, luni, cotidianul "New York Times". Proiectul, demarat in urma cu trei ani, este inca in stadiu initial, insa a fost trecuta o etapa. Albinele au fost antrenate mai intai pentru a ajuta la reperarea minelor, iar acum sunt dresate pentru detectarea unui camion in care se afla urme de explozivi. Un laborator de cercetare al aviatiei din Texas a anuntat ca, potrivit testelor recente, simtul olfactiv al albinelor este sigur in proportie de 99 la suta. Astfel, roiuri de albine ar putea fi plasate in apropierea punctelor de control de securitate iar mai tarziu albinele ar putea fi folosite si la reperarea atacurilor biologice sau chimice, potrivit cercetatorilor. Vanatoare de politistiUnsprezece persoane, printre care si doi politisti, au fost ucise, iar alte opt ranite intr-un schimb de focuri intre politisti si un grup de talhari in statul Sinaloa, in nordul Mexicului, a anuntat, sambata seara, agentia Notimex, care l-a citat pe seful politiei municipale din Mazatlan. Un grup de aproximativ 20 de barbati inarmati au atacat, vineri seara, comisariatul din Ajoya, dupa care s-au deplasat in piata principala din oras si au deschis focul asupra politistilor care asigurau protectia, cu ocazia manifestarilor de ziua mamelor. Pentru a se impregna de atmosfera Sankt-Petersburgului Bush citeste Dostoievski Presedintele american, George W. Bush, se pregatese temeinic pentru apropiata sa vizita la Moscova, obiectiv in vederea caruia s-a cufundat in lectura romanelor lui Dostoievski, a anuntat luni seful diplomatiei ruse, Igor Ivanov. "Presedintele Bush asteapta cu nerabdare sa vina in Rusia. Mi-a marturisit ca citeste Dostoievski pentru a se impregna cu atmosfera Sankt-Petersburgului", a declarat ministrul de externe rus intr-un interviu acordat ziarului "Vremia Novostei". "Acest lucru dovedeste enormul potential al culturii noastre", a adaugat dl. Ivanov, subliniind ca unul dintre obiectivele majore ale mandatului sau este promovarea culturii ruse in strainatate. Summitul Bush-Putin va avea loc in perioada 23-26 mai, liderul de la Kremlin urmand sa-si conduca oaspetele si la Sankt-Petersburg, de unde este originar.

Yasser Arafat, in vizita la Bethleem, Jenin si Nablus

Politia palestiniana din Bethleem a facut ample pregatiri pentru primirea lui Yasser Arafat, la prima sa iesire din Ramallah, dupa mai mult de patru luni. Zeci de politisti au instalat baraje de securitate in jurul Pietei Ieslei, situata in fata Bisericii Nasterii Domnului. Potrivit postului Radio Israel, liderul palestinian va parcurge drumul la bordul unui elicopter pus la dispozitia sa de catre Iordania. Venirea lui la Bethleem a intervenit la trei zile dupa ridicarea asediului impus de armata israeliana timp de 38 de zile asupra Bisericii Nasterii Domnului, o data cu evacuarea ultimilor 123 de palestinieni refugiati in lacasul sfant. La Bethleem, Arafat a vizitat, ieri dimineata, pestera Nasterii Domnului, unde - potrivit traditiei crestine - s-a nascut Iisus Hristos. Grota se afla chiar sub Biserica Nasterii Domnului. In scurta sa vizita, Arafat a fost condus de patriarhul Bisericii greco-ortodoxe Ireniu I si a vizitat apoi Biserica franciscana Sfanta Ecaterina, situata in imediata apropiere a Bisericii Nasterii Domnului. Arafat a vizitat, tot ieri, si localitatile palestiniene Jenin, nu si tabara de refugiati, si Nablus. Un responsabil din Ministerul israelian al Apararii a spus ca Arafat poate circula in voie, dar ca deplasarile acestuia trebuie coordonate cu armata israeliana, care mentine incercuirea in jurul oraselor Ramallah si Jenin si are instalate baraje pe soselele din teritoriile palestiniene.

Romania va propune eliminarea "stagiaturii" pentru viitorii membri NATO

Ar fi prematur si periculos ca Romania sa considere ca lucrurile sunt deja rezolvate si ca invitarea noastra, la Praga, in randurile Aliantei Nord-Atlantice este sigura. Mai sunt cateva luni pana la Praga si mai avem inca multe de facut", a declarat, ieri, la Bucuresti, ministrul roman de externe, Mircea Geoana, intr-o conferinta de presa organizata inaintea reuniunii NATO de la Reykjavik. Totusi, toate semnalele primite de oficialii romani indica posibilitatea unei extinderi cu sapte state, printre care si Romania. Referindu-se la scenariile vehiculate, pana in prezent, referitoare la variantele de formulare a invitatiilor de la Praga, Geoana a opinat ca in acest moment se poate spune ca vor fi lansate invitatii neconditionate, clare, similare celor facute, la Madrid, Poloniei, Ungariei si Cehiei. In cazul unui rezultat favorabil la Praga, ministrul roman de externe a anticipat ca aderarea formala a Romaniei la NATO ar putea avea loc in 2004; negocierea tratatelor de aderare ar dura cam sase luni, dupa care va urma ratificarea acordurilor de aderare de catre parlamentele celor 19 state membre NATO, care poate dura intre un an si un an si jumatate. La intalnirea ministrilor de externe din tarile candidate cu secretarul de stat al SUA, Colin Powell, pe marginea summitului de la Rejkyavik, Romania va propune ca statele acceptate la Praga sa-si asume integral, din primul moment, toate obligatiile ce deriva din calitatea de membru NATO, fara a mai astepta aderarea formala, a spus Geoana. In acelasi timp, Bucurestiul va pleda pentru stabilirea unui calendar "strans si predictibil" pentru aderarea viitorilor membri, astfel ca noii veniti sa-si poata ocupa cat mai repede locul in cadrul Aliantei. Romania doreste, de asemenea, ca tarilor ce nu vor fi invitate sa li se propuna solutii credibile pentru problemele de securitate din Balcanii de vest si din spatiul transcaucazian. Seful diplomatiei romane nu se asteapta ca, la reuniunea ministrilor de externe ai Aliantei de la Rejkyavik sa fie formulate nominalizari clare pentru Praga. Se va discuta insa, pentru prima oara in cadru formal, despre formatul extinderii si se vor evalua, probabil, sansele si realizarile candidatilor, aceasta fiind ultima reuniune oficiala, in acest format, inaintea summitului din noiembrie, de la Praga. La Rejkyavik "se va dezbate, in spatele usilor inchise, modul de extindere al Aliantei", a precizat Geoana. Ministrul roman de externe va prezenta "realizarile recente ale tarii noastre" si va exprima ambitia de a ne accelera pregatirile pentru aderare. "Momentul Praga nu este o linie de finish pentru noi, ci de start, adevaratul inceput, pentru Romania, al integrarii sale in Occident", a subliniat el.

Sharon, invins categoric de ex-premierul Netanyahu

Premierul israelian, Ariel Sharon, a fost invins de Comitetul Central al Likud, care a votat impotriva crearii unui stat palestinian. "O decizie de acest fel ar fi primejdioasa", a spus Sharon, exprimandu-si teama ca ea ar dauna relatiilor cu SUA. Sharon si Benjamin Netanyahu, rivalul sau din partid, s-au confruntat pe fata pe aceasta tema, intr-o atmosfera tumultuoasa. Sharon a propus sa se voteze in sprijinul politicii guvernului, de a lupta contra terorismului, in timp ce Netanyahu a cerut un vot "net" impotriva crearii unui stat palestinian, obtinandu-l din partea Comitetului Likud Fata de acest vot, ministrul de Externe israelian, Shimon Peres, a avertizat, luni, ca Partidul Muncii - al carui reprezentant este - va ramane la guvernare atata timp cat va fi continuat procesul de pace. Totusi, Peres a incercat sa minimalizeze votarea rezolutiei prezentate de aripa radicala a partidului, al carei lider este Netanyahu. Pe de alta parte, liderul palestinian, Yasser Arafat, a apreciat luni ca votul Blocului Likud echivaleaza cu distrugerea acordurilor de la Oslo, declarandu-se totodata "gata sa accepte un stat israelian evreiesc alaturi de viitorul stat palestinian".

Sansele Romaniei - mai mari decat oricand

Cand, cu mai bine de jumatate de secol in urma, lua fiinta NATO, s-a spus ca scopul crearii acestei aliante este "sa-i mentina pe rusi in afara Europei, pe americani inlauntrul ei, iar pe nemti la pamant". Astazi, cand ministrii de externe ai celor 19 tari membre ale aliantei se intrunesc, timp de doua zile, la Reykjavik, capitala Islandei, pentru traditionala reuniune de primavara, formula a incetat de mult sa aiba orice relevanta. Terorismul, si nu Rusia constituie acum, dupa evenimentele din 11 septembrie, amenintarea principala, NATO nemaistiind ce concesii sa faca Moscovei pentru a o implica cat mai mult in lupta impotriva acestei amenintari; americanii sunt nemultumiti de efortul european in aceasta directie; iar de Germania nu se mai teme nimeni. Adaptarea aliantei la conditiile cu totul schimbate, inclusiv o noua extindere, care sa largeasca si consolideze cat mai mult frontul antiterorist, constituie, in prezent, principala preocupare a Americii, ca pilonul de baza al NATO, si agenda reuniunii de la Reykjavik reflecta firesc aceasta preocupare. Pentru Romania este un moment extrem de favorabil de a-si valorifica atuurile geostrategice si militare care o indreptatesc sa fie primita in noul val al extinderii, dupa ce a ratat primul val, fiind atunci socotita, in primul rand de Washington, insuficient pregatita. Acum, dimpotriva, dupa cum comenteaza corespondentul France Presse in capitala americana, SUA vor pleda pentru o extindere cat mai ampla. "Suntem in favoarea unei extinderi robuste. Intre zero si noua candidati care sa fie admisi, inclinam spre un numar cat mai ridicat. Conditiile in acest sens sunt mai prielnice decat oricand", a declarat corespondentului o inalta oficialitate americana, adaugand: "La Reykjavik, mesajul adresat candidatilor de secretarul de stat Colin Powell va fi: Ati facut o treaba buna, dar mai sunt lucruri de facut". Mai mult decat atat, cotidianul islandez MORGUNBLADID publica un interviu cu seful diplomatiei americane, in care acesta avanseaza o lista a favoritelor, nominalizand si Romania, ceea ce nu poate fi decat imbucurator. Nu este mai putin adevarat ca va mai trebui sa asteptam anuntul final, nu chiar pana in noiembrie, cand va avea loc summit-ul de la Praga, dar - potrivit Departamentului de Stat american, a carui opinie e redata de acelasi corespondent amintit mai sus - pana in septembrie, cand vor avea loc alegeri in Slovacia. Selectia definitiva atunci va fi facuta, in functie de rezultatul acestor alegeri, deoarece Slovacia va fi mai mult ca sigur exclusa daca invingator va iesi Vladimir Meciar, socotit ultranationalist. Evident, aceasta nu priveste Romania, care ramane categoric in carti, indiferent daca extinderea se va face in sase (tarile baltice, Slovenia, Romania si Bulgaria) sau in sapte, adica si Slovacia, cum se preconizeaza acum (Albania si Macedonia ramanand pentru valul urmator, ca si Croatia, al carei statut de candidat va fi recunoscut oficial la Reykjavik). Conditii de indeplinit, inaintea ultimului hopCandidatii ramasi in cursa nu se pot considera, insa, de pe acum gata admisi, ci vor mai avea de facut un serios efort inainte de hopul final. In speta, candidatii trebuie sa prezinte "un profil democratic ireprosabil", in vreme ce fortele lor armate trebuie sa fie gata sa indeplineasca misiuni moderne de mentinere a pacii, ca in Balcani, sau de sprijinire a operatiunilor antiteroriste, ca in Afganistan. Alte conditii avute in vedere de Washington si evocate de France Presse sunt "maximum de garantii asupra soliditatii noilor institutii ale acestor tari, asigurarea libertatilor publice si a drepturilor minoritatilor, reglementarea problemelor legate de holocaust (plata de reparatii, restituirea bunurilor evreiesti spoliate etc.)". Washingtonul "pune in special accentul pe lupta contra coruptiei", aspect detectat in majoritatea statelor candidate. "Nu ne asteptam ca aceste tari sa fie perfecte - nici membrii actuali ai NATO nu sunt - dar dorim ca ele sa faca progrese", au tinut - din fericire! - sa precizeze surse ale Departamentului de Stat. In fine, americanii doresc ca tarile candidate sa-si mentina cheltuielile militare la nivelul de 2 la suta din PIB si sa accentueze eforturile de modernizare a structurilor si echipamentelor militare mostenite din epoca sovietica. Simpla parcurgere a acestei liste de conditii enumerate de AFP dovedeste ca Romania se afla pe drumul cel bun, ca ea face parte, inclusiv prin contingentul de 475 militari trimisi in Afganistan, din tarile care se comporta, de pe acum, ca aliati de facto. INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE avanseaza si varianta unei perioade de proba, de 2-3 ani, cu eventualitatea unei prelungiri, pana la definitivarea statutului de membru cu drepturi depline. Chiar daca isi pastreaza anumite rezerve, Moscova nu se mai impotriveste acum noii extinderi, la Reykjavik urmand a fi finalizate documentele de constituire a noului Consiliu NATO-Rusia, care va deveni operational luna viitoare, cand Bush, Putin si Tony Blair se vor intalni cu prilejul summit-ului de la Roma. Consiliul va garanta Rusiei un rol egal cu cei 19 membri ai aliantei in probleme cum ar fi combaterea terorismului ori limitarea armelor de distrugere in masa. Sau, cum a declarat sec secretarul general al Aliantei, George Robertson, inaintea reuniunii din Islanda: "Dupa 60 de ani de divergente intre Rusia si Occident, avem acum un dusman comun, ceea ce a dus la o cooperare stransa la cel mai inalt nivel". Formula de odinioara in baza careia a luat nastere NATO a disparut definitiv.

Accelerarea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria - pe agenda UE

Accelerarea negocierilor de aderare cu Romania si Bulgaria se afla pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de externe ai UE, in desfasurare luni si marti la Bruxelles, a anuntat, ieri, la Bucuresti, ministrul roman de externe, Mircea Geoana. Propunerea in acest sens ii apartine sefului diplomatiei elene, Gheorghios Papandreu, beneficiind si de sustinerea presedintiei spaniole a Uniunii. Romania spera ca, pana la summitul UE de la Copenhaga, din decembrie a.c., Cei 15 sa cada de acord asupra unui calendar precis al aderarii pentru cele doua state ramase in afara primului val al extinderii, document care sa includa si precizarea unei date clare pentru aderarea lor la UE.

Locurile la liceu in Bucuresti

Continuam prezentarea numarului de locuri la liceele din Capitala, cursuri de zi, nevocational, urmand ca in editiile urmatoare sa va prezentam numarul de locuri de la licee, filiera vocationala (arte plastice, arhitectura, teologic, pedagogic, sportiv, bilingv): Grup Scolar "Nichita Stanescu": 84 de locuri la matematica-informatica (8,05 este media ultimului intrat in 2001); 28 de locuri la stiinte umane si sociale (7,84); 84 de locuri la tehnologica (7,06); Grup Scolar de Constructii "Anghel Saligny": 140 de locuri la tehnologica (6,72);. Grup Scolar de Constructii "Mihai Bravu": 140 de locuri la tehnologica (6,62); Grup Scolar de Constructii "Elie Radu": 112 locuri la tehnologica (6,59);. Grup Scolar Industrial "Nicolae Teclu": 28 de locuri la matematica-informatica (7,65); 28 de locuri la stiinte ale naturii; 84 de locuri la tehnologica (6,80); Grup Scolar "Benjamin Franklin": 84 de locuri la matematica-informatica (7,62); 112 locuri la stiinte ale naturii (7,20); 84 de locuri la filologie (7,35); Grup Scolar Industrial "Unirea": 28 de locuri la matematica-informatica (7,64); 112 locuri la tehnologica (6,89);. Grup Scolar Industrial "Republica": 28 de locuri la matematica-informatica (7,25); 84 de locuri la tehnologica (6,61); Grup Scolar Industrial "Timpuri Noi": 28 de locuri la tehnologica;. Grup Scolar Industrial Nr. 19 (RATB): 84 de locuri la tehnologica (6,67); Liceul de Metrologie "Traian Vuia": 84 de locuri la matematica-informatica (8,04); 28 de locuri la filologie (7,84); 168 de locuri la tehnologica (7,34);. Colegiul Tehnic "Petru Rares": 28 de locuri la matematica-informatica (8,23); 28 de locuri la stiinte ale naturii; 28 de locuri la filologie (7,83); 112 locuri la tehnologica (7,01); Colegiul Tehnic "Miron Nicolescu": 28 de locuri la matematica-informatica (7,61); 28 de locuri la filologie (7,42); 140 de locuri la tehnologica (6,71);. Grup Scolar "Octav Onicescu": 56 de locuri la matematica-informatica (8,49); 56 de locuri la stiinte ale naturii (8,03); 28 de locuri la filologie (8,31); 28 de locuri la stiinte umane si sociale (7,96);. Grup Scolar Industrial "Dacia": 56 de locuri la matematica-informatica (7,39); 56 de locuri la stiinte ale naturii; 84 de locuri la tehnologica (6,94);. Grup Scolar Economic "Mircea Vulcanescu": 196 de locuri la tehnologica (7,93);. Liceul Teoretic "D. Bolintineanu": 84 de locuri la matematica-informatica (7,96); 28 de locuri la stiinte ale naturii (7,79); 56 de locuri la filologie (7,65); 28 de locuri la stiinte umane si sociale (7,61);. Liceul Teoretic "Horia Hulubei": 84 de locuri la matematica-informatica (8,07); 56 de la locuri la stiinte ale naturii (7,64); 28 de locuri la filologie (7,64);. Colegiul Tehnic Energetic: 56 de locuri la matematica-informatica (7,84); 28 de locuri la stiinte ale naturii (7,40); 140 de locuri la tehnologica (7,05);. Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc": 196 de locuri la tehnologica (7,07);. Grup Scolar Industrial "Dimitrie Gusti": 28 de locuri la matematica-informatica (7,33); 28 de locuri la stiinte ale naturii (7,20); 56 de locuri la stiinte umane si sociale (7,06).

Adolescentii au pierdut vremea ca de obicei

Duminica, 12 mai, nimeni nu a parut sa-si aduca aminte ca a doua duminica a lunii este, incepand din 1997, ziua oficiala a adolescentilor. Exceptia a reprezentat-o incercarea penibila a MTS si a primarului Vanghelie de a aduna ceva tineri in Piata Constitutiei. Desi s-au intrecut in declaratii sforaitoare, interesul oficialilor pentru adolescenti s-a vazut inca de vineri, prima zi a manifestarilor: premierul Nastase i-a facut pe cei aproape o mie de olimpici internationali adunati in fata Parlamentului sa-l astepte 5 ore, ca sa-i premieze, dupa care i-a lasat cu ochii-n soare, la propriu si la figurat, trimitandu-l, intr-un tarziu, in locul lui pe ministrul Dan Ioan Popescu. Dupa plecarea olimpicilor, piata a ramas deprimant de goala in majoritatea timpului, singurii care misunau peste tot fiind reprezentantii organizatiei de tineret a PSD. Acestia ii luasera la goana pe colegii lor de la alte partide, ocupasera un cort chiar in centru si imparteau de zor fluturasi electorali si pliante antidrog. Perimetrul pietei arata ca o tabara militara pustie, cu corturi uriase in care nu intra nimeni, sticle goale de plastic zacand pe ciment si reviste rupte. Mai multa animatie a fost doar in zona scenei pe care s-au produs formatii de tineret, unde un animator lipsit de imaginatie cerea insistent spectatorilor sa tipe, sa sara si sa dea din maini. Surse din MTS relateaza ca, mergand sa vada cum decurg dezbaterile, secretarul de stat Mario Ruse nu a fost intampinat decat de rromii de la ADP, care se odihneau pe scaunele din cort, sprijiniti in maturi! Majoritatea celor care se invarteau fara rost prin piata nu stiau de fapt de ce se afla acolo. Multe dintre fete s-au inscris la liceul militar, la un cort al MApN, dorind sa ajunga piloti, iar cateva sute de tineri, atrasi de telescopul asociatiei Urania, si-au manifestat dorinta de a deveni astronomi amatori. Zona s-a aglomerat cu adevarat abia spre seara, inainte de concertele Class, Vama Veche, Loredana si Taraful. Din pacate, MTS nu a fost in stare nici macar de Ziua Adolescentilor sa ofere tinerilor altceva decat modul de distractie si de petrecere a timpului liber cu care s-au obisnuit: batutul mingei, statul degeaba in gasca si concertele de muzica autohtona.

Situatia tinerilor cercetatori este dramatica

Imprumutul de la Banca Mondiala in valoare de 74,4 milioane dolari, la care se adauga un grant nerambursabil de 9,6 milioane dolari de la Uniunea Europeana, acordate Romaniei pentru derularea Programului de Reforma a Invatamantului Superior si Cercetarii Stiintifice Universitare in perioada 1997-2002, nu a reusit sa rezolve problema spinoasa a "exodului de creiere" cu care se confrunta activitatea de cercetare. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii institutelor de cercetare din invatamantul superior, din Academia Romana, din cele subordonate MEC si altor ministere, specialisti reuniti la sfarsitul saptamanii trecute la Pitesti, in cadrul celei de-a patra editii a Conferintei Nationale a Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior. Desi baza materiala a institutelor din universitati s-a imbunatatit substantial, s-a constatat ca tinerii prefera, in continuare, sa plece in strainatate, in primul rand din cauza salariilor extrem de mici din sistemul de invatamant superior. "In filosofia programului de reforma tinerii urmau sa fie principalii beneficiari ai imprumutului. De fapt, dupa cum au declarat chiar tinerii chestionati dupa incheierea programului, principalii beneficiari au fost cadrele didactice", se arata in raportul final al programului de imprumut, prezentat la Pitesti. Daca profesorii sau conferentiarii universitari isi declara consecventa de a ramane in sistem, in cazul tinerilor SITUATIA ESTE DRAMATICA DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR, se mai spune in raport. Acest lucru este demonstrat de nivelul ridicol de mic al salariului unui preparator universitar, care "atinge" suma de 1,9 milioane lei pe luna. "Vom solicita cresterea substantiala a salariilor pentru angajatii institutelor de cercetare, concomitent cu derularea unor programe speciale pentru tinerii supradotati" , ne-a declarat prof. univ. Ioan Dumitrache, presedintele CNCSIS.

248 din 541 de participanti au contestat vehement rezultatele

Un numar de 248 de elevi dintr-un total de 541 cati au participat la Concursul National de Limba si Literatura Romana "Mihai Eminescu", desfasurat la Iasi, intre 26 aprilie si 1 mai a.c., au contestat rezultatele obtinute. Nu cu mult timp inaintea inceperii olimpiadelor nationale, ministerul a decis ca la 11 dintre cele 42 de discipline pentru care se organizeaza faza natonala, subiectele sa fie elaborate la Serviciul National de Examinare si Evaluare (SNEE). Aceste 11 discipline, printre care si Limba si literatura romana, nu sunt altele decat cele care pot asigura admiterea la cele mai cautate facultati. Asa se face ca subiectele la Olimpiada Nationala de Limba si Literatura Romana au fost concepute la Bucuresti de un grup restrans format din 3 profesori pentru fiecare clasa si nu de intreaga Comisie centrala careia ii revine aceasta responsabilitate conform art. 14 al Regulamentului. Presedintele comisiei, prof. Elvira Sorohan de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, nu a fost la Bucuresti pentru a coordona activitatea de elaborare a subiectelor, asa cum ar fi fost normal. Dansa ne-a declarat ca nu a fost chemata de nimeni la Bucuresti si ca subiectele au fost aduse la Iasi, de catre profesorul Mihail Stan de la SNEE, "intr-o valiza incuiata". Intrucat subiectele au fost concepute cu cateva zile inaintea inceperii concursului, ar fi fost firesc sa se realizeze cel putin 3 variante si nu doar una singura. Suspiciunea elevilor asupra secretizarii subiectelor este indreptatita mai ales ca in dimineata inceperii probei scrise, acestea au ajuns in salile de examen nesigilate si nestampilate. Dl. Adrian Costache, vicepresedintele comisiei si in acelasi timp inspector de specialitate in MEC, spune ca n-a apucat sa sigileze si sa stampileze plicurile deoarece a vrut sa se incadreze in timp, dar ne asigura ca ele au fost desfacute si multiplicate in prezenta mai multor membri ai comisiei. O alta incalcare grava a regulamentului concursului este ca timpul legal de redactare a lucrarilor a fost prelungit cu o jumatate de ora. "Era de stat, de meditat asupra subiectelor care au fost de o creativitate foarte inalta", motiveaza dl. Adrian Costache. Mai mult, din cauza lalaielii presedintelui comisiei centrale, in 2 sali lucrarile elevilor au ramas nesemnate si nestampilate. "Nu e nici o problema!", ne-a spus senin d-na Elvira Sohoran. Din pacate, este insa o problema pentru ca acele lucrari au fost luate din clasa si purtate de ici-colo de catre supraveghetori si puteau fi foarte usor inlocuite foi sau chiar lucrarea intreaga, intrucat nu aveau nici o semnatura si nici o stampila pe ele. Toate aceste nereguli carora li s-au adaugat rezultatele obtinute i-au determinat pe aproape jumatate dintre participanti sa conteste rezultatele. "Contestatiile mi se par umilitoare atat pentru profesor cat si pentru elev. Cel care face contestatie nu are masura exacta a valorii lui", spune presedintele comisiei, d-na Elvira Sorohan. Secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Constantin Corega, spune ca "Olimpiada trebuie sa-i dea fiecarui participant sentimentul ca este un invingator". Ei bine, cea de Limba si literatura romana le-a dat multor elevi sentimentul ca sunt niste nulitati. Cazul nu e singular. Dezamagire si revolta a fost si la Olimpiada de Stiinte socio-umane, disciplina Economie, din cauza subiectelor si baremelor de corectare formulate eronat si confuz. Poate ca intrebarii: "Oare elita din anul 2002 reprezinta o generatie de tampiti, asa cum rezulta din notele acordate?" adresata intr-o scrisoare primita la redactie de la profesorul Corneliu Cristache din Brasov, ar trebui sa i se caute un raspuns urgent la MEC.

"Modele comunicationale"

Pentru studentii facultatilor de jurnalism si comunicare sociala a fost editata, recent, lucrarea "Modele comunicationale", apartinand profesorului Ion Haines. Lucrarea, care poate fi gasita in librarii, se doreste a fi nu numai un ghid pentru tinerii interesati in problemele de comunicare, dar aduce, in egala masura, o contributie importanta la cercetarea stiintifica din acest domeniu.

Bursele date de Guvern nu sunt onorate

La Universitatea din Bucuresti nu sunt suficienti studenti de la sate care sa poata beneficia de toate bursele acordate de Guvern, in vederea sustinerii invatamantului din mediul rural, a declarat rectorul acestei universitati, prof. univ. Ioan Mihailescu. Domnia sa a aratat ca, in Romania, egalitatea sanselor de instruire ale tinerilor exista doar pe hartie si ca potentialul cultural de la sate se risipeste din cauza ca tinerii din aceste zone nu pot urma liceul, ca sa nu mai vorbim de o facultate.

"Nu le va fi prea cald profesorilor care nu-si tin orele"

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, ieri, ca va solicita directorilor institutiilor de invatamant preuniversitar si decanilor de facultati sa sanctioneze cadrele didactice care chiulesc. Declaratia a fost facuta ieri la Fundatia "Horia Rusu", cand mai multi profesori i-au adus la cunostinta cateva cazuri concrete in care nu s-au tinut orele. "In buricul Bucurestiului, la Universitatea din Bucuresti, nu se tin orele de engleza, pentru ca profesorii se duc sa lucreze la firme, intrucat sunt mai bine platiti. La facultati precum cea de Geografie, Istorie, dar chiar si la Filologie, profesorii se duc doar la examen", a spus profesorul Nicolae Manolescu. "Spectacolul neintrarii la ore este vizibil nu in scolile modeste, ci in acelea care se pretind de elita", a spus profesor Ioana Triculescu, de la Colegiul National "Elena Cuza".

Voluntariat in Europa

Tinerii intre 18 si 25 de ani care doresc sa faca un stagiu de voluntariat intr-o tara europeana pot participa la un astfel de proiect cultural, social, de mediu, patrimoniu sau de recreere prin intermediul Agentiei Romane EUROTIN - piata Valter Maracineanu nr. 1-3, intrarea 4, et. 1, cam. 136, 139, 141, sector 1, Bucuresti. Tel. 310.43.10, 310.43.28, fax 310.43.13, e-mail: eurotin@eurotin-ro. Mai multe informatii se pot obtine si din pagina de internet a Agentiei sau la teleacces gratuit 01.8080310.

ADLIC va fi prezentat ca studiu de caz

Programul "ADLIC" (admiterea computerizata in scoli si licee) va fi prezentat, ca studiu de caz, la Conferinta World Education Market si la sesiunea de comunicari "e-Government e-Public Services", ce vor avea loc, in perioada 21-25 mai, la Lisabona. Programul "ADLIC" face parte din programul SEI (Sistemul Educational Informatizat) derulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii in colaborare cu SIVECO ROMANIA la admiterea in licee din vara anului trecut. De altfel, ca o recunoastere a calitatii sale, programul "ADLIC" a primit, in luna noiembrie 2001, distinctia de "Best Practice" din partea Comisiei Europene. A fost apreciat, in mod deosebit, gradul de interactivitate al aplicatiei, viteza cu care intreg procesul a fost derulat, nivelul de securitate al sistemului si transparenta intregului proces prin care au fost repartizati in licee peste 180.000 de elevi. MEC si SIVECO vor prezenta, la Lisabona, programul "ADLIC" ca studiu de caz, din intreaga lume fiind selectate doar 24 de aplicatii.ADLIC va fi prezentat ca studiu de caz

1,2 milioane lei - un loc in tabara la Predeal

Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar (ANTTS), aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, pune la dispozitia elevilor si profesorilor, in tabere situate in diferite zone ale tarii, in perioada vacantei de vara, aproximativ 28.000 de locuri, pentru fiecare serie de sapte zile, la preturi intre 200.000 de lei si 250.000 de lei pe zi de persoana. Pretul total al biletului variaza intre 1,2 milioane lei si 1,4 milioane lei, in functie de zona si acopera, pe langa serviciile de cazare si pensiune completa, si programele educative oferite elevilor in tabere. In plus, agentia asigura profesorilor insotitori o gratuitate la fiecare zece elevi. In pretul biletului nu este inclus insa si transportul, care trebuie achitat separat. Pretul pentru un sejur de sapte zile in taberele Predeal si Timisul de Jos din judetul Brasov este de 1,2 milioane lei, iar pentru taberele Busteni si Cheia biletul costa 1,38 milioane lei. In judetele Constanta, Buzau si Maramures, pretul biletului se ridica la 1,44 milioane lei, in timp ce pentru un loc intr-o tabara din judetul Valcea fiecare elev trebuie sa plateasca 1,32 milioane lei. Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar ofera, de asemenea, locuri in localitatile Herculane, Baile Homorod, Sovata, Paltinis sau Cozia. La acestea se adauga si oferta externa pregatita pentru vacanta de vara din acest an.

PSD nu va acorda statutul de Biserica nationala BOR

Biserica Ortodoxa Romana ar putea sa nu primeasca statutul de Biserica nationala in viitoarea lege a Cultelor, a afirmat recent, la Cluj, in cadrul unui seminar intitulat "Biserica si Statul", secretarul de stat pentru Culte, Laurentiu Tanase. El a mai afirmat ca aceasta solicitare nu va fi luata in discutie in viitorul proiect care va fi elaborat pana la inceputul anului 2003. In noua lege se va face o distinctie intre culte si asociatii cultuale (mormoni, martorii lui Iehova s.a.m.d.), ceea ce va avea consecinte asupra finantarii de catre stat, de care se vor bucura doar cele dintai. Pe de alta parte, BOR insista sa i se recunoasca statutul de autonomie fata de autoritatile seculare, desi nu se arata dispusa sa renunte la sustinerea financiara din partea statului. BOR doreste ca prin noua lege sa fie legiferat sistemul actual de subventii pentru ridicarea si intretinerea lacaselor de cult, salariile clerului si actiunile de asistenta sociala.

"Liderul PD foloseste formule de mahala ce-l descalifica"

Premierul Adrian Nastase a declarat, luni, referitor la acuzatiile lui Traian Basescu pe tema amanarii de catre Banca Mondiala a deciziei privind PSAL II, ca liderul PD foloseste "formule de mahala de tipul: minte, minte cu nerusinare, care il descalifica in calitate de om politic". "Va rog sa observati ca eu spun domnul Traian Basescu, nu spun niciodata Basescu, incerc, indiferent de sentimentele mele personale in legatura cu domnia sa, fiind vorba de o relatie politica, sa vorbesc cu respectul cuvenit unui presedinte de partid. Formule de acest gen - minte, minciuna, nerusinare - il descalifica", a aratat Nastase. Primul-ministru a respins afirmatiile lui Traian Basescu in legatura cu situatia relatiilor cu Banca Mondiala si FMI, aratand ca problemele in legatura cu BM au fost clarificate, iar cu FMI continua discutiile. El a precizat ca ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu, a rezolvat, printr-o scrisoare adresata BM, problema privind ALRO si ca, in ceea ce priveste FMI, au existat puncte de vedere in legatura cu externalizarea de la Petrom, iar problema ramane in discutie. Liderul PD Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca unul dintre motivele pentru care Banca Mondiala nu a aprobat deocamdata acordul PSAL II il reprezinta privatizarea netransparenta a pachetului majoritar de actiuni de la societatea ALRO Slatina. Liderul PD a fost de parere ca premierul Nastase "minte cu nerusinare" cand incearca sa acrediteze ideea ca restructurarile de la Petrom sunt cauza pentru care acordul PSAL II nu a fost inca aprobat de Banca Mondiala.

luni, 17 august 2009

România are laborator antidoping acreditat de WADA

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, marţi, că a acreditat un laborator antidoping la Bucureşti, primul
de acest fel din România şi al 35-lea din reţeaua pe care organismul
de la Lausanne l-a recunoscut în întreaga lume.

"Acest laborator va avea un rol foarte important în a îndeplini cele mai performante metode de analize antidoping, într-o regiune care nu a mai fost deservită înainte", a spus preşedintele WADA, John Fahley.

Laboratorul de la Bucureşti va fi primul din România şi al 35-lea din lume care corespunde standardelor de exigenţă impuse de WADA.

Următorul laborator antidoping care urmează să fie acreditat de Agenţia Mondială Antidoping va fi inaugurat în Kazahstan, la Alma-Ata.

Chiliman nu vrea reclame pe blocurile reabilitate termic decât cu voia sa

Primăria sectorului 1 va da amezi între 1.500 şi 2.500 lei pentru materiale publicitate puse pe blocurile reabilitate termic fără acordul expres al primarului Andrei Chiliman, conform unei hotărâri de consiliu aprobat recent.

Amenzile vor viza atât preşedintele asociaţiei de proprietari
, cât şi firma
care amplasează reclamele. Materialele publicitare vor fi confiscate şi apoi valorificate.

Primăria sectorului 1 nu a vrut să precizeze, la solicitarea NewsIn, care sunt raţiunile pentru care doar primarul Chiliman poate da liber amplasării materialelor publicitare pe blocuri reabilitate termic.

Şi edilii Capitalei vor să interzică amplasarea suporturilor publicitare de tip plasă pe suprafaţa imobilelor, intenţia fiind contestată atât de firmele
din domeniu, cât şi de unele asociaţii de proprietari, nemulţumite că ar putea pierde surse de finanţare pentru întreţinere şi reparaţii.

Proiectul, iniţiat de consilierii PDL, are ca argumente principale estetica oraşului şi faptul că multe dintre suporturile publicitare de tip plasă, aşa-numitele mesh-uri, nu au autorizaţie de construire. Excepţie de la interdicţie ar urma să facă doar clădirile aflate în construcţie, precum şi cele în curs de renovare.

Unele asociaţii de proprietari confirmă că, prin interzicerea mesh-urilor pe clădiri, vor pierde bani
pe care îi folosesc la reparaţiile blocurilor. "Eu nu sunt de acord să se voteze interzicerea mesh-urilor, pentru că asociaţia noastră câştigă foarte mulţi mulţi bani de pe urma lor şi am schimbat aproape toate conductele şi am modernizat şi scara blocului. Oamenii sunt foarte mulţumiţi. Vă rog, oameni buni, să ţineţi cont şi de noi, românii de rând, nu să vă gândiţi doar la ce vedeţi voi, că arată urât. V-aţi întrebat vreodată, când aţi intrat pe o scară cu mesh-uri pe faţadă, de ce este mai frumoasă decât alta care nu are? Asta e explicaţia, mesh-urile", spune Gheorghe Tilea, locatarul unui bloc
pe care sunt amplasate suporturi de publictate outdoor.

Doi candidaţi pentru un loc titularizabil în judeţul Gorj

La examenul de titularizare din Gorj 371 de candidaţi au luat peste nota 7,00, dintre aceştia urmând să fie aleşi ocupanţii pentru cele 169 de posturi titularizabile, trans mite corespondentul NewsIn.

Anul acesta, la examenul de titularizare din Gorj s-au înscris 1.500 de candidaţi. Au fost depuse peste 200 de contestaţii, dar, după rezolvarea contestaţiilor, situaţia nu s-a schimbat foarte mult, un singur candidat obţinând media şapte. Astfel, promovabilitatea este de peste 30%. Majoritatea celor care au depus contestaţii au obţinut note mai mici decât cele iniţiale.

„Au fost depuse 218 contestaţii, foarte multe fiind ale candidaţilor care au susţinut examen pentru un post de educator sau învăţător titular. La 20 de contestaţii nota a fost mărită, la restul ea fiind micşorată. Aproximativ 30 de candidaţi la examenul de titularizare din judeţul Gorj au luat între 1,00 şi 1, 99, iar două persoane au primit doar punctul din oficiu. Din pricina subiectelor foarte grele, 113 de candidaţi au părăsit competiţia, iar alţi 200 nu s-au prezentat. Au fost peste 150 de candidaţi care au absolvit Spiru Haret. Nu avem nicio problemă cu ei, mai ales că pe diplomă scrie că au absolvit Spiru Haret Bucureşti. Aceasta este acreditată. I-am primit în examen şi i-am tratat ca pe oricare alţi candidaţi. Doar 13 candidaţi absolvenţi ai acestei universităţi au luat note peste 7“, a precizat Ion Işfan, inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj.

Miercuri, la cele două centre de examinare din Târgu-Jiu are loc repartizarea candidaţilor pe posturile titularizabile. Vor avea loc două şedinţe publice de repartizare, iar candidaţii intră în sală doar cu buletinul. Repartiţia se face în ordinea descrescătoarea a notelor obţinute de aspiranţii la un post titularizabil.

Un ofiţer SRI din Braşov a fost trimis în judecată pentru falsificarea unui document DGIPI

Procurorii l-au trimis, miercuri, în judecată pe un ofiţer SRI, Daniel Diaconu, pentru falsificarea unui document
DGIPI, având ca scop determinarea unui procuror să demisioneze, informează un comunicat al Parchetului General.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Diaconu pentru fals material în înscrisuri oficiale.

Comunicatul precizează că, în cursul lunii septembrie 2004, ofiţerul SRI a plăsmuit prin tehnoredactare un document, căruia i-a dat aparenţa unui înscris oficial care ar fi venit de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Documentul, conţinând 7 pagini tehnoredactate, purtând antetul şi având aparenţa unui document clasificat „ strict secret”, ce ar fi fost emis de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, având executată semnătura şefului acelei structuri, a fost găsit în fişetul inculpatului.

Diaconu a produs
, astfel, un act cu aparenţa unui înscris oficial autentic ce emana de la un serviciu secret, de natură să genereze consecinţe juridice, susţin procurorii. Înscrisul oficial falsificat cuprindea informaţii referitoare la nereguli pe care le-ar fi comis un procuror în activitatea sa profesională, scopul plăsmuirii documentului constând în determinarea acestuia să demisioneze. Demisia s-a şi produs, precizează comunicatul.

Procurorii au pierdut două procese pentru sporul de stres de 50%

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, două acţiuni ale procurilor împotriva ordinului procurorului general Laura Kovesi, prin care au fost anunţaţi că nu vor mai primi
sporul de stres de 50%.

Astfel, acţiunile au fost respinse, după ce reprezentantul Parchetului General a ridicat excepţia inadmisibilităţii. Deciziile nu sunt definitive.

Alte 11 procese deschise de diferiţi magistraţi pentru recunoaşterea sporului de stres şi care s-au judecat marţi au fost câştigate de aceştia.

32 de procese similare au fost amânate pentru luna septembrie.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a judecat, marţi, peste 40 de procese intentate Ministerului Justiţiei sau procurorului general al României de către judecători şi procurori, prin care se cere suspendarea executării actelor administrative de eliminare a sporului de stres de 50%.

Tot, marţi, CAB a judecat propria cerere de a-l obliga pe ministrul Justiţiei să solicite Ministerului Finanţelor Publice deschiderea de credite
pentru luna iunie, în care să fie inclus sporul de 50%. Procesul a fost amânat pentru 3 septembrie.

La Curtea de Apel Bucureşti continuă să se depună, zilnic, zeci de cereri de acest gen, care, însă, primesc termene de judecată după vacanţă, în lunile septembrie şi octombrie.

Aproape 30 de cetăţeni români şi străini, depistaţi în Arad conducând maşini fără a avea permis

Aproximativ 30 de cetăţeni români şi străini au fost prinşi, anul acesta, la punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad, conducând autoturisme
, fără a deţine permise de conducere, transnmite corespondentul NewsIn.

Conform poliţiştilor de frontieră arădeni, cei prinşi fără permise sunt cercetaţi penal pentru conducerea unui autovehicol pe drumurile publice fără a poseda un permis de conducere.

„De la începutul anului au fost depistate 29 de persoane care au condus un autovehicul fără a poseda permis de conducere. Cei depistaţi sunt atât cetăţeni români, cât şi cetăţeni străini“, a declarat comisar Ioan Handra, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad
.

Poliţiştii de frontieră au reţinut şi în cursul nopţii de marţi spre miercuri, două persoane care conduceau autoturisme fără a poseda permise de conducere.

Astfel, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, a fost depistat Gabriel N., de 19 ani, care s-a prezentat la intrarea în ţară la volanul unui autoturism VW. După efectuarea formalităţilor de frontieră, poliţiştii de frontieră i-au solicitat tânărului să prezinte la control şi permisul de conducere. Cetăţeanul român a declarat că nu deţine un astfel de document. Tot la acelaşi punct de trecere a frontierei, a fost depistat cetăţeanul român Bogdan C., de 28 ani, care s-a prezentat la intrarea în ţară la volanul unei autoturism marca ,,Dacia Logan”.

În autoturism se mai afla ca pasageră Cristina V. După efectuarea formalităţilor de frontieră, i-a fost solicitat bărbatului să prezinte la control şi permisul de conducere. Bogdan C. nu a putut prezenta un permis de conducere, motivând că nu posedă un astfel de document. El a mai declarat că a condus autoturismul doar de pe teritoriul Ungariei, din apropierea Punctului de Trecere a Frontierei, deoarece prietena sa şi-a rupt ochelarii de vedere şi fără aceştia nu putea să conducă pe timp de noapte.

Vaccinarea împotriva gripei porcine ar putea începe, în România, la sfârşitul lui noiembrie

având în vedere că experţii internaţionali fac, în aceste zile, primele teste clinice ale vaccinului, a declarat, pentru NewsIn, directorul OMS pentru România, dr. Victor Olsavszky.

"Cercetătorii internaţionali au ajuns într-o fază destul de înaintată, iar până în septembrie va fi disponibil un vaccin împotriva noii gripe şi se va trece la producţia în masă a dozelor de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că toamna târziu, poate la începutul iernii, vom fi în plină campanie
de vaccinare a românilor", a explicat dr. Olsavszky.

Totodată, specialiştii epidemiologi se aşteaptă la un val mai mare de cazuri de gripă porcină, din septembrie, odată cu răcirea vremii. Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii a decis ca, la sfârşitul lunii august, toţi epidemiologii din România să se întâlnească pentru a stabili strategiile de combatere şi gestionare a cazurilor de gripă porcină. În România au fost confirmate, până în prezent, 69 de cazuri de gripă porcină, dintre care 10 au fost făcute publice marţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va organiza, tot în luna august, o şedinţă cu experţii săi şi ai ministerelor sănătăţii din ţările afectate de gripa porcină.

Vaccinul împotriva gripei porcine va fi testat, pentru prima dată, miercuri, pe 240 de voluntari sănătoşi, într-un laborator din Melbourne, Australia, a anunţat cnn.com. Pacienţii vor primi
două doze de vaccin, una miercuri şi cealaltă după trei săptămâni, şi vor fi supuşi unor teste de sânge, pentru a se determina dacă dezvoltă imunitate
împotriva virusului A/H1N1, susţine un reprezentant al companiei
CSL Limited - cea care testează vaccinul.

"Considerăm că tulpina virusului noii gripe ne poate surprinde, astfel că s-ar putea să fie nevoie de două doze de vaccin, pentru a genera nivelul de imunitate necesar", a declarat directorul CSL, Russell Basser.

Virusul gripei porcine, apărut la sfârşitul lunii martie, a provocat deja moartea a peste 700 de persoane în lume, un bilanţ cu aproape 300 de decese mai mult decât cel anunţat în 6 iulie, a informat AFP.

Potrivit OMS, în întreaga lume au fost confirmate peste 125.000 de cazuri de gripă porcină, iar închiderea şcolilor ar putea fi una dintre măsurile luate în considerare de guverne pentru a limita răspândirea pandemiei. "Închiderea şcolilor este una dintre măsurile care ar putea fi luate în considerare de guverne. Aşa cum a mai spus OMS, diferite ţări se vor confrunta cu niveluri diferite ale pandemiei în momente diferite. Aşa că ţările sunt cele care trebuie să analizeze ce măsuri li se potrivesc în funcţie de situaţia individuală", a declarat purtătoare de cuvânt a OMS, Alphaluck Bhatiasevi..

CCR: Independenţa judecătorilor nu este afectată de rectificarea negativă a bugetului justiţiei

Rectificări negative au fost stabilite la toate instituţiile publice, nu numai în sistemul justiţiei, astfel încât nu se poate susţine că a fost afectat principiul independenţei judecătorilor, motivează Curtea Constituţională decizia prin care a stabilit că nu există un conflict între CSM şi MJ.

"Susţinerea că sistemul judiciar este subfinanţat în mod cronic nu poate fi primită", arată Curtea Constituţională (CCR) în motivarea deciziei din 17 iunie, când a respins sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliu, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi Ministerul Justiţiei (MJ), în legătură cu subfinanţarea justiţiei.

CCR aminteşte că a stabilit, într-o decizie anterioară, că "rectificarea în sens negativ operată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi MJ a fost una determinată de constrângerile bugetare şi de condiţiile economice nefavorabile ale anului 2009". Astfel, arată magistraţii, "rectificări negative au fost stabilite la toate instituţiile publice, nu numai în sistemul justiţiei, astfel încât nu se poate susţine că a fost afectat principiul independenţei judecătorilor".

CCR mai arată că, prin Legea 76/2009 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare
în sistemul justiţiei, s-a stabilit o nouă sursă de finanţare pentru autorităţile publice locale, "fără însă, ca prin acestă măsură, să se dorească subfinanţarea justiţiei".

"Calificarea unor surse de venituri ca aparţinând bugetului de stat sau bugetelor locale este o decizie de oportunitate bugetară ce poate fi cenzurată de CCR numai în situaţia în care funcţionarea unei puteri a statului este pusă în pericol, ceea ce, în speţă, nu este cazul", explică magistraţii Curţii Constituţionale. În consecinţă, "independenţa financiară a justiţiei nu poate fi afectată de faptul că gestionarea alocaţiilor bugetare se face de către MJ sau ÎCCJ, întrucât independenţa financiară nu este determinată de existenţa unui anume titular însărcinat cu gestionarea bugetelor, ci de existenţa în sine a unor alocaţii bugetare suficiente pentru a se asigura buna
funcţionare a instanţelor", se mai arată în motivarea deciziei din 17 iunie.

Se mai reţine, de asemenea, că aspectele semnalate de preşedintele CSM ar viza neconstituţionalitatea unor acte normative şi nu existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

CSM a susţinut, în sesizare, că Guvernul a omis să solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra proiectului de acte normative ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti". CCR arată, însă,că avizul conform al CSM este necesar pentru bugetele curţilor de apel şi instanţelor arondate acestora, iar proiectul legii bugetului de stat este nu este supus avizului conform al Consiliului Superior al Magistraturii. "Acceptând teza susţinută de CSM s-ar ajunge la situaţia ca o instituţie care are drept rol garantarea independenţei justiţiei să stabilească şi să cenzureze chestiuni care ţin de gestionarea bugetului la nivel naţional, cu alte cuvinte ar realiza un control de oportunitate bugetară, ceea ce este inadmisibil", explică judecătorii.

În privinţa acuzaţiilor aduse de CSM Ministerului Justiţiei, că şi-a depăşit competenţele prin misiunile de audit, CCR arată că acestea nu au suport constituţional. "Eventuala depăşire a limitelor de competenţă ale misiunilor de audit nu reprezintă probleme de contituţionalitate, ci strict de legalitate, astfel încât raportul acestora poate fi cenzurat în faţa instanţelor de judecată", se explică în motivare.

Motivarea Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial din 21 iulie.

CCR a decis, pe 17 iunie, să respingă sesizarea CSM cu privire la un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliu, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi MJ, în legătură cu subfinanţarea justiţiei, a anunţat Curtea Constituţională.