joi, 9 iulie 2009

Acum, Năstase are armă! Mai exact, 32

Mircea Marian: „O (pseudo-)elită provenită din nomenklatorul PCR şi din zona afacerilor dubioase vrea, acum, să se distreze în teritoriul sacrosanct al rezervaţiilor naturale“.
Am înţeles, în sfârşit, de ce a dorit Adrian Năstase să scape de urmărirea penală: se grăbea să-şi recupereze cele 32 de arme de foc, valorând aproape o jumătate de milion de euro
, care i-au fost confiscate în 2006, după începerea cercetărilor în dosarul
„Zambaccian“.
Năstase are toate motivele să se grăbească: în curând va putea vâna (legal) şi în Delta Dunării sau în Parcul Retezat. La presiunea numeroşilor politicieni şi afacerişti care conduc Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS), parlamentul urmează să voteze în aceste zile una dintre cele mai scandaloase legi, prin care animalele sălbatice nu vor mai fi protejate nici măcar în interiorul rezervaţiilor naturale
. Ministerul Mediului şi câteva zeci de ONG-uri se opun masacrului care se prefigurează, dar parlamentul este plin de trăgători însetaţi de sânge. Cine crede că termenul este prea patetic ar trebui să-şi aducă aminte de cei 23 de mistreţi împuşcaţi de Năstase într-o singură zi din ianuarie 2005, pe un domeniu de vânătoare al lui Ion Ţiriac. Acum, după ce timp de peste doi ani nu a avut voie să deţină arme de foc, câte animale credeţi că va ucide Năstase la prima sa ieşire în natură?
Conducerea AGVPS este plină de parlamentari influenţi, care abia aşteaptă să dea iama printre speciile protejate din rezervaţii: Attila Kelemen, deputat UDMR, Filip Georgescu, deputat PSD, Florin Iordache, deputat PSD, Ilie Sârbu, senator PSD sau Ghiorghioni Ionesie, deputat PDL. Asociaţia este condusă, de facto, de Neculai Şelaru, amicul lui Adrian Năstase, în timp ce preşedintele, Mugur Isărescu, pare că se complace în rolul său favorit, de om de paie.