joi, 9 iulie 2009

Razboi pe mobil

Romtelecom a castigat o licenta de telefonie mobila * Orange, Vodafone, RCS&RDS si Telemobil contesta in instanta

Compania Romtelecom a castigat licitatia pentru acordarea unei licente nationale de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, a anuntat, ieri, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Orange Romania, Telemobil, RCS&RDS si Vodafone Romania au atacat in contencios administrativ actul normativ ce reglementeaza acordarea licentei.
"Inca o data, Romtelecom a dovedit ca este o companie
competitiva, prin depunerea celei mai bune oferte si castigarea licitatiei. Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cat mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a utiliza licenta, pentru a oferi servicii de Internet mobil de banda larga, in plus
fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, Internet fix de banda larga, televiziune digitala)", a spus directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis. Conform anuntului pentru licitatie, castigatorul acesteia va plati o taxa de 1.077.228 de euro (echivalent in lei
). In plus, castigatorul licentei va achita catre ANRCTI un tarif anual de utilizare a spectrului, stabilit conform reglementarilor legale in vigoare.
In Romania activeaza in prezent cinci operatori de telefonie mobila (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS si ZAPP Mobile), care aveau 22,9 milioane de utilizatori la sfarsitul anului 2007. Raportat la populatia tarii, penetrarea telefoniei mobile a atins 106,2%.
Acordarea noii licente de telefonie mobila catre Romtelecom la un cost
de achizitie mult mai scazut in comparatie cu cel platit de alte companii favorizeaza operatorul national de telefonie fixa, cu implicatii semnificative asupra cadrului concurential, au declarat reprezentantii Vodafone Romania. "Vodafone isi va continua demersul in justitie, considerand ca decizia anuntata astazi (n.r. - ieri) nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile", au declarat reprezentantii operatorului de telefonie mobila, transmite Mediafax. De remarcat, in anul 1996, Vodafone a platit 75 milioane de dolari
pentru una dintre cele doua licente GSM scoase la licitatie de statul roman. Licenta este valabila 15 ani.
Alaturi de Orange Romania, Telemobil si RCS&RDS, Vodafone Romania a atacat in contencios administrativ actul normativ ce reglementeaza acordarea licentei, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii.
Celularele la tribunal
Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti la 3 iulie, primul termen avand loc la 21 august. Astazi, 9 septembrie, este programat un nou termen in acest dosar.
"Asa cum s-a exprimat si Consiliul Concurentei, actionarii operatorilor care detineau licente de comunicatii mobile nu erau eligibili sa participe la licitatie. Prin decizia anuntata astazi (n.r. - ieri), obiectivul initial al auto­ritatilor, de a creste competitia pe piata telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, actionarii majoritari ai Cosmote si Rom­telecom avand acum doua licente", au mai spus reprezentantii Vodafone Romania.
In replica, directorul Executiv Juridic si Corporate Affairs al Romtelecom, Catalin Dima, spune ca, acum, prin castigarea acestei licente, se va crea un cadru echitabil pentru desfasurarea competitiei pe piata comunicatiilor din Romania. "Grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piata romaneasca care nu detinea o licenta care sa permita furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone si Orange, care au licente 3G si Wimax, de RCS&RDS, care are licenta 3G, si de Telemobil (Zapp Mobile), care are atat licenta CDMA in banda de 450 MHz, cat si 3G", a spus Dima.