luni, 20 iulie 2009

Ninsoarea şi vântul puternic au îngreunat traficul rutier în aproape jumătate de ţară

Iarnă grea în mai mult de jumătate din ţară. În zonele montane îndeosebi, circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate din cauza stratului de zăpadă care măsoară şi o jumătate de metru pe alocuri. Turiştii au fost luaţi pe nepregătite. Fie s-au trezit la munte cu maşini neechipate, fie, şi mai rău, au rămas blocaţi ore în şir în cabane.

Viscol şi nămeţi în Maramureş! La Cavnic, stratul de zăpadă depăşeşte o jumătate de metru. Traficul
se desfăşoară cu dificultate în zonă, pe Drumul Judeţean 184, dar şi în Pasul Gutâi, unde de asemenea ninge necontenit şi unde există restricţii de circulaţie.

Două tiruri au rămas duminică împotmolite în zăpadă şi au blocat complet circulaţia în Pasul Tihuţa timp de câteva ore. Traficul în Pas a fost închis pentru deszăpezire. Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române a anunţat că de la ora 16.00, în judeţul Bistriţa-Năsăud, circulaţia rutieră pe DN17, în Pasul Tihuţa, a fost reluată, viscolul scăzând în intensitate. Accesul este permis doar pentru autovehiculele dotate cu lanţuri antiderapante. În zonă există o restricţie, astfel încât maşinile cu un tonaj mai mare de 3,5 tone nu pot circula dacă nu sunt echipate de iarnă.

În Pasul Bucin, din Harghita, zăpada s-a depus într-un strat generos, iar pe drumurile naţionale din zonele înalte ale judeţului s-a circulat cu greutate. Pe DN 13 B maşinile de deszăpezire nu au făcut faţă.

În trecătoarea Bucin se acţionează non-stop cu trei utilaje cu lamă. Cu toate acestea, şoferii se plâng că nu s-a curăţat carosabilul.
Valea Prahovei şi Braşovul sunt troienite! Zăpada s-a aşternut pe şosea, iar maşinile mai mult au stat decât au circulat. S-au format cozi de câţiva kilometri şi au avut loc şi tamponări.

Cu toate că pe Valea Prahovei nu a fost deschis sezonul de schi, sute de turişti se îndreptau, sâmbătă dimineaţă, către staţiunile montane pentru a se bucura de prima
zăpadă din acest sezon.

Tot în Bucegi, 19 elevi din Târgovişte au fost blocaţi în cabana Diana din valea Caraiman. Microbuzul care trebuia să preia copiii
nu mai putea ajunge din cauza zăpezii. Elevii au fost ajutaţi de jandarmerie să coboare de pe munte. Ei au fost îmbarcaţi în două maşini aduse de jandarmi.

Aproximativ 150 de turişti au fost blocaţi în zona montană Padina, din cauza ninsorii abundente care a blocat drumul judeţean Bolboci-Padina.

Drumul către Padina fusese blocat, sâmbătă dimineaţă, din cauza căderilor abundente de zăpadă, iar turiştii aflaţi la cabanele din Platoul Bucegi erau în pericol să nu poată coborî de pe munte.

Pentru a doua zi la rând, porturile de la mare au fost închise din cauza vântului puternic. În porturile Mangalia şi Constanţa Sud Agigea Fluvial toate manevrele maritime de încărcare şi descărcare au fost suspendate. Rafalele ating chiar şi 90 de kilometri la oră în larg, iar la ţărm vântul bate cu 60 de kilometri la oră. În cazul în care vremea se va înrăutăţi, navele de tonaj mic vor intra la adăpost în porturi.