luni, 20 iulie 2009

Salvatori surprinşi de avalanşe în timpul acţiunii de căutare a turiştilor dispăruţi în Bucegi

În cursul căutărilor de luni, doi dintre salvatorii montani au fost surprinşi de două avanlanşe, în ajutorul lor sărind colegii care i-au scos de sub zăpadă nevătămaţi, informează MEDIAFAX.

Potrivit salvamontistul George Cotinghiu, căutările vor înceta luni, la lăsarea întunericului, iar acţiunea va fi reluată marţi, însă cu efective reduse.

Reprezentanţii Centrului de Pregătire Jandarmi Montani din Buşteni au afirmat însă că în situaţia în care salvamontişii vor înceta căutările în zilele următoare jandarmii vor continua acţiunile până când cei doi turişti vor fi găsiţi.

După două zile de căutări, salvatorii care participă la acţiunile de recuperare a celor doi turişti cred că şansele ca aceştia să mai fie în viaţă sunt minime, în condiţiile în care în cursul nopţii pe munte temperaturile au ajuns până la minus 20 de grade Celsiuls.

Doi turişti - un bărbat şi o femeie - au rămas blocaţi, sâmbătă după-amiază, pe Valea Caraiman din Munţii Bucegi, în zona numită Hornul Văii, iar în momentul în care au constatat că nu se pot întoarce şi nici nu pot înainta au apelat Dispeceratul Naţional Salvamont.

După ce timp de 24 de ore i-au căutat în Munţii Bucegi pe cei doi turişti din Bucureşti care au apelat, sâmbătă după-amiază, Dispeceratul Naţional Salvamont spunând că au rămas blocaţi pe Valea Caraiman, salvatorii montani au încetat operaţiunea, duminică seară.

Salvamontiştii din Buşteni, împreună cu colegii lor din Sinaia şi Braşov, dar şi cu jandarmi montani au reluat luni, la ora 7.00, căutările celor doi turişti.

Salvamontiştii exclud posibilitatea ca apelul să fi fost o alarmă falsă, în condiţiile în care rude şi prieteni ai celor doi au venit la sediul Salvamont Buşteni pentru a se interesa de aceştia.