luni, 20 iulie 2009

Chavez câştigă alegerile regionale, dar opoziţia preia controlul asupra capitalei

Partidul de stânga al preşedintelui venezuelean Hugo Chavez a câştigat alegerile de duminică în majoritatea regiunilor, dar opoziţia a ieşit învingătoare în centrele importante, printre care capitala Caracas, relatează Reuters.

Partidul Socialist condus de Chavez a câştigat în 17 din 20 de state, au anunţat luni autorităţile electorale oficiale, însă rezultatele din alte două state nu au fost date publicităţii încă.

Opoziţia a păstrat puterea în cele două regiuni în care câştigase scrutinul în urmă cu patru ani. În plus
, a preluat controlul şi în zona metropolitană din jurul Caracasului, regiune puternic populată şi controlată până atunci de Guvern, precum şi asupra primăriei capitalei.

Candidaţii opoziţiei susţin că au câştigat şi în cele două state în care rezultatele nu au fost anunţate încă.

Scrutinul de duminică ar putea face mai dificil de realizat obiectivul lui Chavez de a impune legi care să-i permită să candideze din nou la alegerile prezidenţiale, mai ales după ce venezuelenii au votat împotriva acestui proiect într-un referendum organizat anul trecut. Totuşi, Chavez, care se află la putere de aproape zece ani şi care este popular datorită proiectelor sociale adresate populaţiei sărace, a promis să îşi continue calea spre socialism, în pofida scăderii veniturilor din cauza prăbuşirii preţului petrolului. Exporturile de petrol reprezintă principala sursă de venit a Venezuelei.

Preşedintele a declarat că harta politică a Venezuelei este încă roşie în urma scrutinului care a avut o participare de 65%. "Flacăra (revoluţionară - n.red.) este şi mai puternică azi", a spus Chavez într-o conferinţă la sediul general al Partidului Socialist. "Aceasta este o victorie măreaţă pentru partid (...). Calea spre clădirea socialismului a fost confirmată (...), iar acum ne vom concentra pe aprofundarea şi extinderea proiectului nostru", a adăugat preşedintele Venezuelei.

Totuşi, discursul lui Chavez a fost mai temperat decât de obicei, când gesticula şi scanda sloganuri de victorie de la balconul palatului său, în faţa a mii de suporteri. De această dată, victoria opoziţiei a fost marcată cu focuri de artificii în capitală.

Campania
opozanţilor lui Chavez s-a bazat pe sublinierea rezultatelor slabe ale lui acestuia în combaterea infracţionalităţii şi a inflaţiei. Opoziţia va profita de victoria sa din Caracas pentru a înăbuşi ambiţiile lui Chavez de a candida
şi la alegerile din 2012.

"Rezultatul a fost senzaţional pentru opoziţie", a comentat Luis Vicente Leon, director al companiei de sondare a opiniei publice Datanalisis, care lucrează atât pentru partidul de guvernare, cât şi pentru opoziţie. "Victoria la Caracas şi în regiune este cu adevărat impresionantă. Este cu adevărat un motiv de sărbătoare pentru opoziţie", a spus el. Potrivit analistului, Chavez va trebui să găsească o modalitate de a convinge populaţia că opoziţia nu reprezintă o alternativă la proiectul său.

Opoziţia a rezistat campaniei agresive a lui Chavez şi a păstrat controlul în statul petrolier Zulia, cea mai populată regiune a ţării, şi asupra insulei turistice Nueva Esparta din Caraibe. Pe lângă acestea, prin victoria din Caracas în faţa unor vechi susţinători ai lui Chavez, opoziţia conduce în majoritatea zonelor urbane importante, care vor fi cruciale la alegerile viitoare.

Chavez, care îl consideră pe preşedintele cubanez Fidel Castro mentorul său, a calificat votul de duminică drept crucial pentru viitorul său politic. Preşedintele a participat la mitinguri în toată ţara, ameninţând că va bloca fondurile fondurile guvernamentale destinate statelor în care candidaţii săi vor pierde şi că îl va trimite în închisoare pe liderul opoziţiei Manuel Rosales.

Antonio Ledezma, care a fost ales primar al Caracasului, s-a declarat dispus să colaboreze cu preşedintele, în pofida disputelor lor politice, pentru a combate infracţionalitatea şi a îmbunătăţi serviciile
de bază, precum colectarea gunoiului. "Îl invit pe preşedintele republicii să lucreze alături de noi
pentru a salva Caracasul de la anarhie", a declarat Ledezma.

De la venirea la putere, Chavez şi-a condus ţara către o apropiere de Rusia şi Iran, deşi este unul dintre principalii furnizori de petrol ai Statelor Unite.