luni, 20 iulie 2009

Prima repriza de iarna

soare din acest sezon a paralizat transportul
in zonele montane, in timp ce restul tarii era plin de soare si frig. Viscolul si masinile neechipate de iarna au contribuit din plin la ingreunarea traficului, cele mai afectate fiind drumurile din Pasul Tihuta si curbura Carpatilor, zone devenite clasice in ceea ce priveste blocajele determinate de zapada.
Ministerul Transporturilor anunta, ieri, la ora pranzului, ca traficul
nu era inchis sau ingreunat din cauza caderilor de zapada pe niciun drum national. Totusi, Pasul Tihuta, care face legatura dintre Moldova si Transilvania, a fost inchis pentru doua ore. Drumul National 17 a fost blocat din cauza a doua tiruri care au derapat si au ajuns de-a latul soselei, soferii care intentionau sa traverseze zona fiind opriti de Politie la baza muntelui, mai ales ca in zona era viscol.
Pana ieri, la ora 13.00, drumarii folosisera deja 2344 de tone de material antiderapant, 427 utilaje fiind utilizate la deszapezirea soselelor.
Toate porturile maritime au fost inchise, sambata, din cauza vantului puternic, fiind redeschise intre timp. Ieri, la pranz, autoritatile au decis reinchiderea porturilor Constanta Sud Fluvial si Mangalia, tot din cauza vantului, care sufla cu 70 km/h, informeaza Mediafax.
Meteorologii au emis o atentionare, valabila pana ieri seara, cu privire la ninsorile abundente din zona montana.
Electrica a anuntat ca 24 de localitati din Transilvania si zona Galati-Braila aveau intrerupta alimentarea cu energie
electrica, ieri dimineata, din cauza ninsorilor abundente si a vantului puternic. In Transilvania au fost 20 de localitati fara energie electrica - 18 in Alba (Horia - Arieseni), iar in Harghita si in Bistrita cate o localitate. De asemenea, nu au energie electrica patru localitati din zona Galati-Braila. Echipele de interventie ale Electrica au identificat sase linii electrice cu intreruperi, precum si 59 de posturi de transformare scoase din functiune de conditiile meteorologice, precizeaza un comunicat de presa al companiei.
Salvamontistii din Busteni au cautat tot sfarsitul de saptamana doi turisti care au anuntat, sambata, prin Dispeceratul National Salvamont, ca au ramas blocati in zona Hornul Vaii de pe Valea Caraiman din Bucegi.
Turisti blocati in Bucegi
Seful Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, a declarat ca salvatorii montani au rascolit practic toata zona in care cei doi s-ar fi putut afla si nu au descoperit nicio urma care sa le indice ca turistii, un barbat si o femeie, ar fi trecut pe acolo. In aceste conditii, salvatorii montani nu excludeau, ieri, la inchiderea editiei, posibilitatea ca acestia sa fi cazut in vreo rapa, iar in acest caz sansele ca ei sa mai fie in viata sunt minime, a afirmat Haiduc.