luni, 20 iulie 2009

Serghei Lavrov il acuza pe Saakasvili ca a ordonat sa se traga asupra propriei coloane oficiale

flat la Lima pentru summitul APEC, Serghei Lavrov l-a acuzat voalat pe presedintele georgian Mihail Saakasvili ca a inscenat incidentul produs duminica in apropierea granitei dintre Georgia si Osetia de Sud si a subliniat ca soldatii rusi nu au tras focurile de avertisment in directia coloanei oficiale care ii transporta
pe Saakasvili si pe omologul sau polonez, informeaza AFP, citat de NewsIn. Lavrov considera ca incidentul petrecut duminica este un nou
episod din lungul sir de "provocari" puse la cale de georgieni.
"Cand presedintele (georgian Mihail Saakaşvili) invita pe cineva la festivitati in Tbilisi, apoi ia o masina si il duce intr-un alt stat, nu este o provocare? Binenteles ca este. (...) Nu este prima oara cand se produc asemenea lucruri. Organizeaza totul ei insisi, apoi acuza partea rusa si partea sud-osetina", a explicat Lavrov, evitand totusi sa-l acuze direct
pe Saakasvili.
"N-a fost vorba despre niciun tir care sa provina dinspre pozitiilor noastre din Osetia de Sud", a continuat seful dipolomatiei ruse.
Duminica, purtatoarea de cuvant a presedintiei georgiene a acuzat soldatii rusi ca au tras focuri de avertisment in momentul in care coloana oficiala a presedintelui s-a apropiat de un punct de trecere a frontierei insa martorii oculari au declarat ca cei care au tras erau imbracati in uniforme sud-osetiene.
Totusi si statul major al trupelor din Osetia de Sud si Ministerul de Externe din regiunea separatista au dezmintit informatia dand asigurari
ca trupele sud-osetiene nu au fost implicate in incident.
"Partea georgiana incearca din nou sa dezinformeze", a declarat adjunctul ministrului Apararii din Osetia de Sud, informeaza Interfax, citata de CNN.
In plus, seful serviciilor
speciale din Osetia de Sud, Boris Attoiev, a declarat ca presedintii georgian si polonez "au incercat sa treaca neautorizat frontiera Osetiei de Sud", informeaza NewsIn.
Coloana oficiala se indrepta potrivit informatiilor date de purtatoarea de cuvant a Presedintiei georgiene catre un punct de control din apropiere de Ahalgori in momentul in care rusii au inceput sa traga. Purtatoarea de cuvant a dat asigurari ca nimeni nu a fost ranit si ca masinile din coloana s-au intors imediat din drum.
Guvernul georgian a anuntat, la randul sau, ca "tiruri provenind dinspre un post de control rus" au fost trase in directia coloanei oficiale.
Un martor ocular care calatorea cu presedintele Saakasvili a declarat agentiei Reuters ca bărbati in uniforma, care pareau să fie oseti, au tras in aer cand oficialii au inceput sa se dea jos din masini, informeaza Reuters.
"Mergeam pe un drum de munte in directia Osetia. (...) Coloana nu a ajuns la destinatie si in prezent ne intoarcem la Tbilisi. Am auzit impuscaturi, nu stim ce s-a intamplat", a explicat seful cancelariei prezidentiale polone, Michal Kaminski, pentru agentia poloneza PAP.
Ulterior, agentia poloneza l-a citat pe insuşi presedintele polonez Lech Kaczynski, aflat in vizita in Georgia cu ocazia celebrarii Revolutiei Portocali: "Am auzit o descarcare de arma automata la circa 30 de metri de unde eram". Fortele ruse "nu au fost fericite sa ne vada si au reactionat prin aceste metode barbare", a afirmat Saakasvili in conferinta de presa comuna cu omologul sau polonez.

"Sincer, nu ma asteptam ca rusii sa deschida focul. Am crezut ca vad clar ca este o coloana oficiala, ca este o delegatie la nivel inalt. (...) In mod clar intentia a fost sa fie o provocare, eu cu siguranta niciodata n-as fi pus in pericol viata presedintelui Poloniei, in niciun caz nu a fost intentia mea, insa realitatea este ca stiti si dumneavoastra ca aveti de-a face cu oameni imprevizibili", a declarat pentru BBC presedintele Saakasvili, citat de Reuters. Presedintele Poloniei a cerut Uniunii Europene sa ia masuri impotriva Rusiei ca sa nu se mai intample astfel de evenimente. " Fac apel din acest punct la prietenii mai din Uniunea Europena sa traga concluziile necesare in urma acestui eveniment inainte sa fie prea tarziu", a declarat Kaczynski.
Cele doua parti continua sa se acuze reciproc de provocare, asa cum au facut si in trecut cu alte incidente produse la granita dintre Georgia si cele doua provincii separatiste.