luni, 20 iulie 2009

Segolene Royal, învinsă în cursa pentru preşedinţia Partidului Socialist

nvinsă în cursa pentru preşedinţia Franţei, în mai 2007, socialista Ségolène Royal a pierdut şi competiţia pentru conducerea Partidului Socialist (PS), în defavoarea altei candidate, Martine Aubry. Actual primar în Lille şi fost ministru al Muncii în Cabinetul lui Lionel Jospin, dna Aubry se plasase doar pe locul al doilea în primul
tur al alegerilor din interiorul
PS şi era considerată „mult mai de stânga” decât Royal.

Nu se poate şti cât de mult ar dori să vireze şi mai mult înspre stânga membrii PS, dar este cert că tabăra susţinătorilor lui Aubry s-a mobilizat mai bine la scrutin, învingând cu numai 42 de voturi în plus
(0,02%). Aubry este cunoscută drept ceea care a avut ideea „săptămânii de lucru de 35 ore”, adoptată în timpul guvernării Jospin, dar abolită recent de administraţia preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Din pricina diferenţei infime de voturi, în PS a luat naştere o dispută asemănătoare celei declanşate la alegerile prezidenţiale din SUA în statul Florida, când alegerea lui George W. Bush avea să fie determinată de Curtea Supremă, în urma renumărării voturilor. Acum, un avocat al Ségolènei Royal a cerut acelaşi lucru – o renumărare, în timp ce canditata învinsă a etichetat drept „total insuportabile” o serie de „metode ale aparatului partidului” care ar fi fost vinovate pentru pierderea alegerilor.

Cum numai 137.000 de sufragii au fost exprimate de membrii PS (ceea ce înseamnă 50,02% din voturi pentru Aubry şi 49,98% pentru Royal), o renumărare nu ar presupune mari dificultăţi, însă procesul este de natură să adâncească şi mai mult diviziunile din rândul partidului.

Pentru a pune capăt neînţelegerilor, actualul prim-secretar al PS, François Hollande (fostul soţ al dnei Royal) a anunţat că va convoca organele de conducere ale partidului care ar urma să valideze fără drept de apel rezultatele scrutinului de la sfârşitul săptămânii trecute.