sâmbătă, 21 februarie 2009

Basarabenii vor putea obţine vize pentru şase state UE

Autorităţile de la Bucureşti nu ar trebui să fie îngrijorate în ceea ce priveşte migraţia în masă a cetăţenilor moldoveni după acordarea cetăţeniei române.

Dimpotrivă, cei care ar trebui să fie îngrijoraţi de acest lucru sunt autorităţile R. Moldova. Pentru a reţine oamenii acasă, acestea ar trebui să ia măsuri urgente pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai în R. Moldova. Declaraţia îi aparţine unui oficial al Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău şi a fost făcută în cadrul unei întâlniri neoficiale cu câţiva ziarişti basarabeni cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la semnarea tratatului de la Roma prin care au fost puse bazele creării Uniunii Europene.

Referindu-se la iniţiativa României de a deschide încă un Centru unic de vize în cadrul Ambasadei sale
de la Chisinau, acelaşi oficial a declarat că Delegaţia Comisiei Europene nu poate fi decât „pentru”, având în vedere faptul că există deja acceptul comisarului Frattini în această problemă. Aceeaşi sursă a declarat că decizia de deschidere a acestui centru îi aparţine exclusiv Guvernului R. Moldova.

Totodată, aceeaşi sursă a anunţat că, pe 25 aprilie curent, va avea loc ceremonia de inaugurare a Centrului unic de deschidere a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova în cadrul Ambasadei Ungariei la Chişinău. La eveniment vor fi prezenţi vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisarul pentru afaceri interne, justiţie, libertate şi securitate, Franco Frattini, şi miniştrii de Externe ai Ungariei, Sloveniei şi Austriei, precum şi ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Andrei Stratan. Deocamdată, Centrul unic respectiv va elibera vize cetăţenilor R. Moldova pentru următoarele ţări: Ungaria, Slovenia, Austria, Estonia, Letonia şi Danemarca. Se preconizează să participe la acest proiect şi alte state, printre care şi Italia, ne-a spus aceeaşi sursă.

Oficialul Delegaţiei a mai afirmat că, în viitorul apropiat, urmează a fi lansată pagina web: www.cac.md, unde cetăţenii R. Moldova vor putea afla informaţii referitoare la serviciile oferite. Programările pentru obţinerea vizelor pentru statele menţionate se vor face exclusiv on-line, iar, de două ori pe lună, consulii din cadrul consulatelor de la Kiev şi Bucureşti vor veni la Chişinău pentru a lua interviuri de la solicitanţii de viză.