sâmbătă, 21 februarie 2009

Chişinăul speră la un salt calitativ în reglementarea diferendului transnistrean în următoarele două luni

Chişinăul speră la un salt calitativ în reglementarea diferendului transnistrean în următoarele două luni, a declarat luni ministrul Reintegrării Vasile Şova, în cadrul conferinţei internaţionale "Soluţionarea conflictului transnistrean în contextul europenizării Republicii Moldova".

Vasile Şova a menţionat că în prezent există toate premisele interne pentru realizarea unui progress în soluţionarea conflictului. El susţine că nici apropiatele alegeri nu trebuie să tergiverseze procesul de reglementare a diferendului, care este susţinut de instituţiile publice din ţară şi de societatea civilă, inclusiv de partidele politice. Totodată, ministrul susţine că şi în regiunea transnistreană situaţia se schimbă treptat, iar reintegrarea statului este abordată prin prisma unei mai mari stabilităţi şi prosperităţi.

În acelaşi timp
, Şova a menţionat că factorii externi sunt mai puţin favorabili progresului pe calea reintegrării. El însă s-a arătat optimist, opinând că ar fi vorba despre nişte fenomene temporare, mai ales că reperele de bază în soluţionarea conflictului sunt păstrate de toate părţile implicate în reglementarea diferendului.

În acelaşi context, ministrul a recunoscut că sunt câteva scenarii după care situaţia în problema transnistreană ar putea evolua. Primul este cel optimist, care prevede un salt calitativ în reglementare, cu menţiunea că orice decizie importantă va fi aprobată în formatul "5+2". Cel de-al doilea scenariu este reluarea negocierilor de dragul negocierilor şi în final, Chişinăul nu exclude îngheţarea problemei pentru câţiva ani în scopul creării unui nou context pentru discuţii. Totodată, Şova a exclus categoric provocarea sau admiterea unei confruntări armate cu regiunea transnistreană.

La rândul său, Louis O'Neill, Ambasador, şeful Misiunii OSCE în Moldova, a pledat pentru realizarea discuţiilor între părţi şi a subliniat
că diferendul transnistrean trebuie şi poate fi soluţionat, pe motiv că este un conflict politic. De asemenea, ambasadorul a optat pentru transformarea mecanismului de menţinere a păcii din regiunea transnistreană. Potrivit lui acesta a funcţionat anterior, dar nu poate lucra eficient în orice timp şi în orice context, de aceia ar trebui modificat. El a mai spus că scopul misiunii este ca Moldova să devină o ţară atractivă şi că aici este vorba în primul rând de îmbunătăţirea legislaţiei şi aplicarea normelor adoptate.

Accentul pe îmbunătăţirea imaginii R.Moldova, inclusiv în faţa cetăţenilor din stânga Nistrului a fost pus de Marian Lupu, presedintele Parlamentului, în alocuţiunea sa. El a spus că soluţionarea conflictului transnistrean depinde şi de succesul implementării reformelor structurale din Moldova. Totodată, Lupu a spus că poziţia Chişinăului în conflictul transnistrean este una clară, bazată pe normele juridice adoptate de Parlament faţă de regiunea secesionistă.

Preşedintele Parlamentului a punctat câteva din obiectivele Chişinăului în problema transnistreană printre acestea fiind obţinerea evacuării trupelor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul R.Moldova, organizarea unei misiuni OSCE pentru evaluarea instituţiilor democratice din stânga Nistrului şi a întreprinderilor militare din zonă, deschiderea la Bender a unui Centru de informare UE, consolidarea sectorului asociativ şi transformrarea misiunii de menţinere a păcii în una multinaţională compusă din observatori militari şi civili.

Conferinţa "Soluţionarea conflictului transnistrean în contextul europenizării Republicii Moldova" este organizată de Asociaţia pentru Politică Externă la Chişinău, în perioada 26-27 martie curent. La lucările ei participă oficiali din UE, Ucraina şi Rusia, experţi de pe ambele maluri ale Nistrului şi mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor locale şi internaţionale.