27 de state de pe Batrinul Continent au sarbatorit, la 25 martie, aniversarea a 50-a de la semnarea Tratatului de la Roma, document care a pus bazele Uniunii Europene. Cu jumatate de secol in urma, 6 state din Europa Occidentala - Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda - formau Comunitatea Economica Europeana, transformata ulterior in Uniunea Europeana din care la momentul actual fac parte 27 de state cu 500 de milioane de cetateni.
Declaratie comuna
Cu aceasta ocazie, duminica trecuta, liderii europeni au adoptat, la Berlin (Germania prezideaza actualmente UE), o declaratie care marcheaza acest jubileu, dar prin care se si cere ca unele reforme propuse de esuata Constitutie europeana sa fie puse in aplicare pina in 2009. Documentul de la Berlin saluta succesul celor 50 de ani de pace si democratie in Europa si schiteaza perspectivele de viitor si provocarile Uniunii. De asemenea, declaratia prevede angajamentul statelor membre de a aseza "Europa pe baze comune reinnoite pina la alegerile pentru Parlamentul European, din 2009".
Desi au existat mai multe disensiuni in timpul
elaborarii textului, documentul nu mentioneaza explicit problemele asupra carora UE e divizata - cum ar fi o extindere viitoare care sa includa Turcia si natiunile balcanice sau chestiunea Constitutiei europene. O alta disensiune a aparut in legatura cu refuzul de a mentiona in text ca la baza UE stau valorile crestine. Acest fapt a generat o critica din partea Vaticanului. Papa Benedict al XVI-lea i-a acuzat pe mai marii europeni ca isi reneaga radacinile crestine. Pe de alta parte, circa o mie de persoane cu viziuni de stinga au protestat in capitala germana fata de "punerea in aplicare a Constitutiei neoliberale".
Festivitati in inima
Europei
Zeci de mii de oameni au participat la festivitatile, organizate la sfirsitul saptaminii comune, la Roma, Berlin si Bruxelles (declarata capitala a UE). Concerte in cele mai prestigioase sali ori in aer liber, cu participarea protagonistilor din toate statele-membre ale UE. De asemenea, au fost organizate numeroase expozitii, in care UE a fost prezentata in detalii. Entuziasmul si feeria, care au dominat in aceste zile majoritatea cetatenilor europeni, demonstreaza, o data in plus
, ca proiectul lansat acum 50 de ani de parintii UE si-a atins scopul - acela de a aduce pacea si prosperarea pe Batrinul Continent.
Ce va fi UE la 100 de ani?
Aceasta aniversare a dat posibilitatea ca sa apara numeroase comentarii si pareri privitor la ceea ce va fi UE in viitorii 50 de ani. Multe voci afirma ca peste jumatate de secol frontierele de Est ale Comunitatii Europene vor fi la Oceanul Pacific, incluzind Rusia. Presedintele rus, Vladimir Putin, a reactionat foarte repede la aceste declaratii, mentionind ca tara sa "nu va adera la UE si nici nu se va angaja in vreo forma de asociere in viitorul previzibil".
UE - RM
Jubileul respectiv prinde R. Moldova intr-o faza istorica importanta, cind frontierele externe ale UE au ajuns la granita tarii noastre, iar noi sintem porniti pe calea aderarii la Marea Familie Europeana. Vectorul integrarii europene a gasit un consens absolut la clasa politica moldoveneasca, consens care reflecta starea de fapt din societate, cind peste 70% din populatie doreste ca Moldova sa adere la UE. Institutional, relatiile noastre se incadreaza in Acordul de Parteneriat si Cooperare si Planul de Actiuni R. Moldova - UE, documente care expira in 2008. Chisinaul doreste sa negocieze un nou document, care ne-ar da o perspectiva clara de integrare europeana, dar aceasta depinde, in mare parte, de realizarile noastre, de modul in care ne facem "temele pentru acasa".
Declaratia de la Berlin se incheie cu urmatoarele cuvinte: "Europa este viitorul nostru comun!". Vreau sa cred ca si moldovenii vor putea spune peste citiva ani acelasi lucru. Iar eu voi incheia prin a ura traditionalul: "LA MULTI ANI, EUROPA!"