sâmbătă, 21 februarie 2009

Unirea din suflete

Astăzi, se împlinesc 89 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În scopul celebrării marelui eveniment de reîntregire a Ţării, la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească, începând cu ora 13:00, va fi organizată o acţiune de comemorare a tuturor deputaţilor din Sfatul Ţării care au votat Unirea.

Un grup de tineri, membri ai Mişcării Unioniste şi ai Asociaţiei cetăţeneşti pentru lichidarea consecinţelor pactului Ribbentrop-Molotov, invită astăzi, la orele 13:00, toţi doritorii la un eveniment de comemorare a Actului Unirii care se va desfăşura la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească.
Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi precedat de un parastas în memoria deputaţilor din Sfatul Ţării care au fost persecutaţi pentru că au votat unirea Basarabiei cu România acum 89 de ani. Slujba religioasă va fi oficiată în incinta Catedralei Mitropoliei Basarabiei, după care un sobor de preoţi se va deplasa la Cimitirul Central Ortodox pentru a sfinţi mormintele tuturor deputaţilor din Sfatul Ţării care au votat la 27 martie 1918 Unirea.
Iniţiatorii evenimentului au mers, duminica trecută, la cimitir şi au făcut curăţenie la mormintele deputaţilor datorită cărora unirea a fost posibilă.

Şi Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal, în colaborare cu Biblioteca
Publică „Onisifor Ghibu” din Chişinău, va organiza, astăzi, în legătură cu aniversarea a 89-a de la Unirea Basarabiei cu România, o serie de manifestaţii, între care vor depune de flori la Cimitirul Central din str. Armenească, la mormintele membrilor Sfatului Ţării şi ale marilor patrioţi care au luptat pentru cauza românească, vor distribui pliante informative despre actul Unirii Basarabiei cu România şi vor organiza un simpozion cu tema „Legalitatea incontestabilă a actului Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 şi caracterul său firesc” (ora 15:00).

Totodată, Asociaţia Hyde Park intenţionează să picheteze, astăzi, sediile Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene de la Chişinău, al Ambasadei României şi al Delegaţiei Comisiei Europene cu scopul de atenţiona aceste instituţii că cetăţenii şi etnicii români din R. Moldova sunt discriminaţi. Acţiunea acestora nu a fost autorizată de Primăria Chişinău, dar membrii asociaţiei ne-au spus că vor picheta instituţiile respective chiar şi în lipsa autorizaţiei.