sâmbătă, 21 februarie 2009

Cu şi fără prilej, Voronin atacă România

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Voronin iarăşi s-a lansat în atacuri la adresa României şi a conducerii acesteia. Într-un interviu acordat Agenţiei „Reuters”, citat de BBC.ro, Voronin afirmă că România ar încerca să strivească Moldova, dispreţuindu-i cultura şi oferind cetăţenia românească în masă.

„În tot cursul secolului trecut, România a manifestat un interes constant faţă de teritoriul nostru, a declarat preşedintele RM. De aceea România urmează acum o politică naţionalistă şi aşa-zis unionistă. Am crezut că odată cu aderarea României la UE toate aceste pretenţii naţionaliste bazate pe un cod genetic român vor înceta, dar românii fac exact contrariul. România a refuzat să semneze un tratat definitivând graniţele cu RM şi de când a aderat la UE încurajează moldovenii care solicită vize să ceară cetăţenia română”, a mai spus Vladimir Voronin.

Potrivit corespondentului Agenţiei „Reuters”, preşedintele Traian Băsescu afirmă că România este gata să ofere cetăţenia română oricărei persoane ai cărei strămoşi au locuit în România secolului 20 şi estimează la 800.000 numărul cererilor de cetăţenie din RM. Voronin afirmă că ar fi vorba doar de 28.000, cifră care, conform experţilor, reprezintă numărul cererilor care sunt examinate în prezent. În cadrul aceluiaşi interviu, Voronin a spus că doreşte relaţii bune cu România, dar că oficialii de la Bucureşti care nu acceptă existenţa limbii moldoveneşti ignoră faptul că Moldova medievală a existat cu mult înaintea României secolului al XIX-lea. „Limba moldovenească este de fapt mama limbii române. S-o numeşti română înseamnă să înşeli istoria şi să-ţi nedreptăţeşti propria mamă, ceea ce nu se face”, a menţionat preşedintele moldovean.