sâmbătă, 21 februarie 2009

Taxa verde scumpeste calculatorul

retul echipamentelor IT va creste, cel mai probabil din luna mai, cu 7 lei, suma reprezentand "taxa verde" pe care comerciantii o vor aplica acestor produse
pentru asigurarea fondurilor de colectare si reciclare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, a declarat Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Potrivit legislatiei, se instituie aceasta "taxa verde", ce se aplica tuturor echipamentelor electrice si electronice, fiind stipulata separat fata de pretul de comercializare. Sumele stranse din taxa sunt utilizate pentru colectarea si reciclarea deseurilor rezultate din astfel de echipamente. Tinta de colectare este de 3 kg/loc/an de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), in 2007, pentru ca in 2008 sa creasca la 4 kg/loc/an. Responsabilitatea colectarii DEEE si a organizarii sistemului revine producatorilor si importatorilor care pun pe piata echipamente electrice si electronice. In aceste conditii, s-au creat trei organizatii care sa preia aceste responsabilitati de la producatori si importatori: Eco Tic, pentru produse ITC, Ceced Romania, pentru produse albe si maro (electrocasnice), si Recolamp, pentru echipamente de iluminat. "Pana acum, numai Eco Tic a depus dosarul de licentiere la Ministerul Mediului, astfel ca este singura organizatie care poate introduce taxa verde, dupa acordarea licentei", a spus Gherhes. El a precizat ca, in urmatoarele doua luni, responsabilitatile de colectare si reciclare vor fi stabilite cu exactitate.