Presedintele Traian Basescu a fost destul de stresat la bilantul de ieri al Serviciului Roman de Informatii. Desi nu avea legatura cu scopul reuniunii, seful statului a anuntat, in fata cadrelor SRI si a ziaristilor, ca "eu nu voi face nici o negociere cu nimeni, nu ma intereseaza atat de mult confortul meu ca om politic.
Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui".
Traian Basescu a recunoscut ca, in acest moment, in Romania exista o "tensiune politica extrem de inalta", care ar avea trei cauze principale: procesul de predare a arhivelor Securitatii, cererile privind condamnarea comunismului si faptul ca "tot mai multi oameni importanti ajung sa se intalneasca cu procurorii".
Seful statului a sustinut ca tensiunile politice trebuie depasite "prin desprinderea unor oameni de afaceri de controlul asupra unor decizii politice". Presedintele Basescu a sustinut ca patronii unor trusturi mass-media deruleaza un "sistem de intoxicare" prin "campanii
de presa" impotriva lui, pentru a-l determina sa nu mai vorbeasca despre coruptia din Romania sau pentru a crea impresia ca insusi seful statului este corupt. "Nu voi inceta sa vorbesc", a spus Traian Basescu. Daca anul trecut Basescu raspundea la intrebarile incomode ale presei numindu-i pe ziaristi "gaozari" sau cerandu-le ziaristelor sa se urce pe masa
, ieri seful statului a simtit nevoia sa se apere de acuzatiile din mass-media, desi nu-l intrebase nimeni nimic pe acest subiect. Astfel, seful statului a negat ca ar fi impiedicat restituirea unui restaurant din Herastrau catre proprietarul legitim, pe vremea cand era primarul Capitalei, explicand ca asta nu era atributia primarului general, ci a unui primar de sector. Basescu a dezmintit apoi ca ar fi aprobat furnizarea de curent electric ieftin de la Hidroelectrica pentru ALRO Slatina (informatie lansata in presa de Dan Voiculescu si de Dinu Patriciu), explicand ca acest contract a fost semnat cu un an inainte ca el sa devina presedintele Romaniei si ca semnarea contractului a fost facilitata de inmanarea unei valize cu patru milioane de dolari din partea ALRO catre "domnul Buzaianu" - un om de afaceri din domeniul energiei
. Basescu a confirmat insa ca in domeniul energiei hidroelectrice "e un adevarat dezastru, din pacate sprijinit pe ascuns de oameni politici". Basescu a negat si ca l-ar fi primit la Cotroceni, ca membru al unei delegatii chineze, pe "domnul Niro" (Nicolae Dumitru, multimilionar in euro, patronul unui complex comercial in care functioneaza multe firme din China), afirmand insa ca "Niro" fusese primit la alta institutie, nu la Presedintie. In privinta sursei informatiilor, Basescu a sustinut ca "probabil, cei trecuti in rezerva de la SRI sunt activi in a scrie articole. Dar sunt cei trecuti in rezerva prin 1991-1992".
Dupa aceea, seful statului a cerut imperios ca procesul de restructurare a SRI sa se termine chiar in acest an, prin indeplinirea a doua ultime obiective: debirocratizarea SRI, prin reducerea numarului de trepte intermediare din ierarhia institutiei, si demilitarizarea SRI, prin transformarea cadrelor militare in functionari publici cu statut special. Ambele obiective ar fi fost deja rezolvate, daca legile sigurantei nationale ar fi fost promovate la timp
si nu s-ar fi folosit proiectele acestor legi intr-o "batalie politica sterila", s-a plans presedintele. Traian Basescu a mai cerut SRI sa devina mai transparent.
La cererile presedintelui Basescu, directorul SRI, George Cristian Maior, a raspuns extrem de relaxat. Seful SRI a explicat ca demilitarizarea SRI este un obiectiv fundamental, dar e de competenta Parlamentului, nu a conducerii SRI. La recomandarea de crestere a transparentei, Maior a raspuns ca "suntem totusi SRI, nu Serviciul de Informatii Publice", si a atras atentia ca in ultimul timp exista o adevarata "manie a desecretizarii, ceruta permanent de foarte multa lume". Directorul SRI a sustinut ca desecretizarea unui document "scos din context" si facut public "poate echivala cu o dezinformare". Directorul SRI a asigurat ca "nu dorim puteri sporite", ci doar "acele parghii" care sa-i permita indeplinirea misiunilor. George Cristian Maior s-a plans ca, in ultimii ani, bugetul SRI a fost "mult diminuat fata de atributiile Serviciului si fata de solicitarile venite din partea beneficiarilor", fiind afectata si situatia sociala a angajatilor SRI. Anul trecut, Serviciul a trimis beneficiarilor legali peste zece mii de documente de informare, cele mai multe fiind adresate "Guvernului si structurilor executive". Cel mai important esec din anul 2006 recunoscut public de directorul SRI a fost fuga din Romania a lui Omar Hayssam. Evenimentul a fost caracterizat de George Cristian Maior drept "un insucces pentru intregul sistem de siguranta nationala", dar un "insucces punctual".
Basescu propune ca directorul SRI sa fie mereu din Opozitie
Presedintele Traian Basescu a propus ieri ca directorul SRI sa fie numit pe viitor numai din randurile partidelor din Opozitie. "As vrea ca acest sistem sa fie perpetuat si in urmatoarele legislaturi", a spus seful statului. Declaratia a fost facuta la reuniunea de bilant a SRI, al carui director, George Cristian Maior, a fost ales anul trecut de Basescu din randurile PSD. Traian Basescu a explicat ca gestul lui a fost o reactie la faptul ca "intotdeauna Puterea a fost suspectata ca utilizeaza Serviciul in interesul ei, desi aceasta situatie fusese depasita de multi ani". Formarea unei traditii in numirea la SRI a unui director din randurile Opozitiei va avea ca efect "credibilizarea Serviciului" si va demonstra ca SRI este "nealiniat politic", a spus presedintele Basescu. In momentul cand Basescu a numit un director al SRI din randurile PSD, atitudinea lui a fost calificata drept o sfidare la adresa PNL, partidul aflat la guvernare alaturi de PD, si ca un semn de apropiere a Partidului Democrat de PSD.