În Egipt are loc un referendum asupra modificării Constituţiei. Referendumul e boicotat de opoziţie, care consideră că modificările uşurează falsificarea alegerilor de către guvern şi instituirea unui stat poliţienesc.
Amendamentele propuse sunt 34 la număr.
Guvernul afirmă că ele vor întări democraţia, în vreme ce opoziţia consideră că ele vor însemna moartea democraţiei şi a libertăţilor civile.
Guvernul însă a declarat că reformele vor dinamiza sistemul politic şi vor proteja ţara de primejdiile violenţei sectare şi terorismului.
Pe lângă amendamentele legate de combaterea terorismului prin mijloace precum ascultarea telefoanelor şi implicarea tribunalelor militare în judecarea suspecţilor de terorism, alte amendamente par menite să contracareze succesul Frăţiei Musulmane, interzicând activitatea politică a grupărilor religioase şi diulând responsabilităţile justiţiei în supravegherea alegerilor.
Guvernul a explicat că nu dispune de suficienţi judecători - opoziţia avertizează că ar fi vorba de intenţia de a măslui alegeri viitoare.
Essam El-Erian, şeful adjunct al Partidului Frăţiei Musulmane consideră că votul e un exerciţiu fără sens.
"Întreaga opoziţie a decis să boicoteze referendum-ul fiindcă rezultatele referendum-urilor din Egipt întotdeauna sunt pe placul partidului de guvernământ şi nu reflectă opiniile populaţiei."
"Votul e supravegheat de Ministerul de Interne. Totul duce către o concluzie: clica
de la conducere va fi servită, observatorii neutri vor vedea prezenţa redusă la urne şi vor descrie rezultatele drept frauduloase", crede şeful adjunct al Partidului Frăţiei Musulmane.
Dar parlamentarul Shereen Ahmed Fouad, de la partidul de guvernământ, afirmă că prezenţa la vot s-ar mai fi îmbunătăţit şi că participarea scăzută la referendum e un fenomen obişnuit în Egipt, unde în jur de 15-20 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot iau parte de regulă la scrutinuri.
"Opoziţia din Egipt are, cred, o gură foarte mare. Dar, cinstit vorbind, dacă ar fi citit proiectul obiectiv, ar fi văzut că e o nouă reformă în sprijinul democraţiei în Egipt", spune parlamentarul Shereen Ahmed Fouad.
Indiferent de rezultatul votului, controversa priveşte echilibrul puterii între o preşedinţie puternică şi un parlament slab şi o opoziţie şi mai slabă.
Guvernul spune că referendumul de azi ar rezolva dezechilibrul.
Controversa ar putea fi văzută şi în contextul mai larg al problemei succesiunii preşedintelui Mubarak, în vârstă de 78 de ani şi aflat la putere de mai bine de un sfert de secol.
Opoziţia se teme că amendamentele la Costituţie ar fi preludiul unui scenariu de succesiune ereditară şi că, odată aprobate, va fi practic imposibil de oprit ascensiunea fiului domnului Mubarak, Gamal.
În pofida dezminţirilor oficiale, acesta a fost practic educat spre a prelua funcţia tatălui său.