sâmbătă, 21 februarie 2009

Lustratia revine in atentia deputatilor

Deputatii juristi au solicitat ieri conducerii Camerei sa se ocupe prioritar de proiectele de lege privind lustratia si siguranta nationala si sa nu mai participe la sedintele comune cu colegii din comisiile pentru invatamant si drepturile omului consacrate Statutului minoritatilor nationale.

"Solicitam insistent ca, pana la aprobarea proiectului legii lustratiei privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist si a pachetului de legi privind siguranta nationala, sa se revina asupra includerii Comisiei noastre in triumviratul de comisii care dezbat ori ar trebui sa dezbata proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale din Romania", au sustinut deputatii juristi intr-o scrisoare transmisa Biroului
Permanent al Camerei. Acesta a cerut o explicatie Comisiei juridice privind stagnarea dezbaterilor asupra Legii lustratiei, care a facut pana acum obiectul unei singure sedinte, soldata cu amanarea discutiilor, din cauza absentei unora dintre initiatori. In replica, presedintele Comisiei juridice, deputatul Sergiu Andon, a invocat lipsa de timp
pentru intocmirea unui raport si s-a plans de programul prea incarcat al forului: fiecare marti si joi din saptamana, cand Comisia are program, sunt ocupate cu discutarea altor proiecte de lege. Potrivit lui Andon, problema nu ar fi lipsa de entuziasm a membrilor forului, care sunt "pregatiti sa dezbata in cel mai scurt timp proiectul", ci faptul ca un alt proiect de lege, privind Statutul minoritatilor nationale, ce treneaza tot de doi ani in Parlament, le epuizeaza fiecare marti din saptamana. Astfel, solutia propusa de Comisie este abandonarea lucrarilor la Statut prin neparticiparea acestui for la dezbateri, pana la finalizarea dezbaterilor asupra Legii lustratiei si a legilor sigurantei. Este de mentionat faptul ca sedintele in care ar trebui sa se discute Statutul se suspenda cu regularitate, de o perioada lunga de timp, tocmai din cauza absentei deputatilor.

Un proiect care zace de doi ani

Proiectul Legii lustratiei depus in Parlament de patru parlamentari liberali - Adrian Cioroianu (foto), Viorel Oancea, Eugen Nicolaescu si Mona Musca, ce a demisionat din Parlament, zace in Parlament de mai bine de doi ani. Proiectul prevede ca le este interzis fostilor activisti PCR sa candideze, timp de 10 ani, la functii publice in Administratia Prezidentiala, in Parlament, in administratia publica. De asemenea, initiativa mai stipuleaza ca cei care au lucrat in fosta Securitate, fie si doar ca informatori, nu pot ocupa functii in magistratura. Proiectul Legii lustratiei a fost adoptat de Senat in urma cu un an, insa Comisia juridica a Camerei a amanat depunerea raportului la nesfarsit, desi termenul a expirat la mijlocul anului 2006. In numarul de ieri, ziarul ZIUA a lansat o dezbatere publica privind lustratia dupa model polonez.

Apel catre Parlament

Un grup de 735 de intelectuali, peste un milion de sindicalisti si sase ONG au adresat recent un Apel catre Parlamentul Romaniei si Parlamentul European, solicitand "adoptarea urgenta" a Legii lustratiei, sprijin pentru finalizarea dosarelor Revolutiei si mineriadelor, precum si adoptarea masurilor legislative ce se impun conform concluziilor Raportului Comisiei Tismaneanu. Apelul, curpins intr-o scrisoare deschisa, initiat de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, a fost trimis presedintilor celor doua Camere - Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, dar si sefului Parlamentului European, Hans Gert-Poettering.