Obisnuiti cu repetitivitatea stirilor despre cresterea preturilor si a chiriilor din imobiliare, nici nu am observat tendinta ce s-a impus pe tacute in anumite segmente ale pietei rezidentiale. Astfel, in unele zone de prestigiu din Capitala chiriile apartamentelor de bloc au inceput sa scada.
Desi e inca prea departe momentul in care despre chirii se va putea spune ca fac drum intors, devin deja vizibile primele semne ale unei piete care intra pe un fagas normal. In Bucuresti, in ultimele 6-12 luni proprietarii de apartamente din diverse zone si-au diminuat pretentiile financiare fata de chiriasi. In Cotroceni, Aviatorilor, Ion Mihalache (fosta 1 Mai), Armeneasca sau Victoriei, chiriile solicitate pentru apartamente sunt mai mici cu 2,3% pana la 12% fata de acum un an. Cel putin asa reiese din datele statistice intocmite pe baza anunturilor
imobiliare publicate in Anuntul Telefonic. Cifrele se refera numai la segmentul de apartamente cu trei camere din zonele mentionate si reflecta doar pretul solicitat de proprietari, valoarea la care se incheie un contract de inchiriere fiind, de regula, cu 5%, maximum 10% mai mica fata de pretul initial. Cele mai importante diminuari ale chiriilor s-au inregistrat in cartierele de resedinte din zona Armeneasca (12%), Aviatorilor (10%), Cotroceni (2,6%) sau 1 Mai (2,3%). Totodata, sub rezerva sezonalitatii, trebuie remarcata reducerea de chirii care s-a operat in zona Ion Mihalache, de 17% in ultimele 6 luni, sau stagnarea chiriilor in zone precum Dorobanti (garsoniere si trei camere) sau Octavian Goga (trei camere). De fapt, in comparatie cu piata
vanzarilor, unde s-au majorat continuu preturile, in aceste zone chiriile au ajuns sau sunt foarte aproape de-a atinge plafonul maxim raportat la puterea financiara sau disponibilitatea de a plati a chiriasilor.
Angajatii straini nu mai vor la bloc
Artur Silvestri, directorul SGA Romania - Institutul de Consultanta Imobiliara, spune ca in cazul segmentului de apartamente din zonele Cotroceni, Aviatorilor sau Victoriei, piata este dependenta de bugetele de cadre ale transnationalelor active in Bucuresti. Din acest punct de vedere, clientela proprietarilor din zonele mentionate se reduce de la an la an nu din cauza ca ar scadea numarul transnationalelor active, ci pentru ca oamenii care inchiriaza au migrat catre alte segmente. „Angajatul unei mari companii straine nu mai vrea apartament la bloc. Ii place o casa care sa aiba curte, gradina, garaj, toate comoditatile care lipsesc la bloc“, explica Artur Silvestri. Chit ca piata dezvoltarilor rezidentiale traieste de cativa ani un boom comparabil cu cel din perioada interbelica.
Trebuie mentionat si faptul ca o alta importanta categorie de chiriasi - firmele mici si mijlocii - se reorienteaza catre cladirile de birouri de clasa B sau chiar A. Acesti chiriasi au fost pana acum 2-3 ani principalii clienti ai rentierilor cu proprietati in zonele prestigioase din Capitala. Prin urmare, tendinta de diminuare sau stagnare a chiriilor pe piata apartamentelor cu trei camere din zonele de top ar putea sa se mentina si in urmatorii ani. Nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte segmente.
Garsoniera populara se speculeaza bine
In ceea ce priveste piata garsonierelor de inchiriat, aceasta se dovedeste cel mai putin sensibila la tendinta de diminuare a preturilor si chiriilor. Aici, regula de baza este majorarea. Astfel, exceptand cateva zone, in ultimele 12 luni chiriile garsonierelor bucurestene au crescut cu 12% pana la cel mult 35%. Doar in patru cartiere - Dorobanti, Magheru, 13 Septembrie-Marriott si Brancoveanu - s-au observat stagnari sau diminuari ale chiriilor cerute. In cartierul Constantin Brancoveanu, in urma cu 12 luni, chiria medie solicitata pentru o garsoniera era de 258 euro/luna. In prezent, media este de 254 euro/luna. In Dorobanti, chiria medie a crescut intr-un an cu 8%, insa in ultimele sase luni vadeste tendinta de stagnare. La fel si in zona Magheru, unde acest indicator a scazut usor, de la 419 euro/luna cat era in martie 2007, la 400 euro/luna in martie 2008. In rest, piata garsonierelor, ca de altfel si cea a apartamentelor cu doua camere sunt segmente eminamente in crestere din punctul de vedere al preturilor. „Sunt piete populare care, tocmai din cauza ca sunt foarte solicitate, nu se vor calma prea curand sub aspectul chiriilor practicate“, afirma Artur Silvestri, director SGA Romania.
Astfel, piata chiriilor la apartamentele cu doua camere a inregistrat, in a doua jumatate a anului trecut, un puseu important, cresterile fiind de 15-20%, la care s-au adaugat de la inceputul anului 2008 alte circa 10-15 procente. Singurele zone in care chiriile au dat inapoi in ultimele sase luni sunt Alba Iulia, Dacia, Ferdinand si Vitan. Totusi, in termeni reali, chiria s-a majorat si in aceste zone. De exemplu, in martie 2007, chiria medie a unui apartament cu doua camere in zona Alba Iulia era de 473 euro/luna. Sase luni mai tarziu, aceasta a ajuns la aproape 600 euro (crestere de 22%), pentru ca in martie 2008 sa se mai diminueze, ajungand la 537 euro/luna (crestere anuala de 19%). La fel si in zona Ferdinand. In martie 2007, chiria ceruta pentru un apartament cu doua camere era de 393 euro/luna. In octombrie 2007 aceasta crescuse pana la 506 euro, pentru ca in martie 2008 sa scada la 493 euro/luna (crestere anuala de 21%).
„Crede ce-ti spun eu“
Majoritatea agentiilor imobiliare consultate in legatura cu evolutia pietei chiriilor sustin ca momentan nu s-au observat reduceri de preturi pe acest segment. Artur Silvestri spune ca, atata timp cat esti agentie de intermedieri, este contra interesului personal sa afirmi ca piata merge in jos. Altfel spus, „nu crede ce vezi, crede ce-ti spun eu“, un slogan numai bun de aplicat in imobiliare pentru cei care vor sa speculeze lipsa de informare despre adevaratele evolutii ale pietei.