vineri, 27 martie 2009

Pentagonul îşi inventariază armele nucleare să vadă câte îi lipsesc

rmata americană nu se află într-o postură foarte confortabilă, după ce în toamna lui 2006 a trimis Taiwanului dispozitive pentru rachetele balistice în locul unor baterii de elicopter, dar a realizat eroarea abia săptămâna trecută. Pe lângă penibilul situaţiei, chestiunea este extrem de gravă în condiţiile în care China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, deşi s-au separat în urma războiului civil din 1949.

În plus
, Beijingul s-a opus vehement vânzării de arme americane către Taipei şi a ameninţat cu atacarea insulei dacă îşi declară independenţa. Washingtonul a sugerat că într-o asemenea eventualitate se va implica militar pentru a proteja Taiwanul. Secretarul american al Apărării, Robert Gates a ordonat armatei să efectueze un inventar complet al tuturor armelor nucleare şi să întocmească un raport care va fi gata în circa două luni. Gates a mai cerut şi unui ofiţer de marină să investigheze cazul.

PENTAGONUL SE ÎNCURCĂ ÎN DIRECTIVE

La începutul săptămânii, Pentagonul declara că nu este vorba de material nuclear şi că parte din dispozitive au fost returnate Statelor Unite. Potrivit unui oficial taiwanez din sectorul apărării, citate de Rompres, SUA au solicitat iniţial Taiwanului să caseze componentele de rachetă trimise în mod eronat în insulă, iar ulterior le-au cerut înapoi, după ce oficialii de la Pentagon au realizat că acestea fac parte din categoria echipamentelor sensibile. Wu Wei-Rong, director general al biroului de armament taiwanez, a declarat miercuri că SUA au solicitat returnarea dispozitivelor expediate abia după ce au realizat gravitatea erorii comise. Dispozitivele au fost concepute pentru a fi folosite la rachetele strategice nucleare Minuteman şi fac parte din mecanismul de detonare, fără a conţine însă materiale nucleare.

Comentariile oficialului taiwanez riscă să agraveze stânjeneala pentru gafa comisă de autorităţile americane. Mai mult, Taiwanul a semnalat greşeala, dar din cauza unei probleme de comunicare de doi ani, administraţia SUA a înţeles abia recent amploarea erorii comise. Transportul
greşit către Taiwan este a doua gafă în care este implicată armata americană în ultimul an. Vara trecută, în luna august, un bombardier B-52 a zburat deasupra mai multor state americane înarmat cu şase rachete nucleare de croazieră, fără ca piloţii să fie informaţi, reaminteşte BBC.