Lumea musulmană, indignată după apariţia filmului antiislamist al lui Geert Wilders.
Geert Wilders, politicianul olandez de extremă- dreapta, care anunţa încă de anul trecut că va da publicităţii un film critic la adresa Coranului, şi-a publicat în sfârşit „opera“ pe internet, stârnind replici dure în lumea musulmană, dar numai o reacţie calmă din partea comunităţii islamice din ţara sa.
Scurtmetrajul ce a pus pe jar UE şi NATO cu mult înaintea apariţiei, din cauza reacţiilor pe care le poate genera, a fost publicat joi seara pe site-ul LiveLeak. Aşteptările, cultivate cu abilitate de politicianul extremist prin declaraţii bombastice despre asemănarea dintre fascism şi Islam, au fost însă cu mult peste conţinutul peliculei. „Fitna“ - titlu care în limba arabă înseamnă „discordie“ - este un colaj de imagini şocante, cu scop evident de propagandă.
Atacurile teroriste de la New York, Madrid şi Londra, decapitări de ostatici sau demonstraţii antioccidentale din lumea arabă sunt intercalate cu citate din Coran, care îndeamnă musulmanii la luptă sau segregare de celelalte confesiuni - toate pentru a ilustra „pericolul islamizării“ care, în viziunea politicianului oxigenat, ar ameninţa Globul. Filmul începe şi se încheie cu una dintre controversatele caricaturi daneze cu profetul Mahomed, procedeu artistic care nu a fost însă pe placul caricaturistului danez Kurt Westergaard, care, potrivit AFP, îl va da în judecată pe Wilders pentru încălcarea drepturilor de autor.
Olanda se delimitează
Guvernul olandez, care a încercat în zadar să-l determine pe Wilders să renunţe la film, a respins imediat mesajul extremist. „Acest film echivalează Islamul cu violenţa şi respingem o astfel de interpretare... Credem că singurul său scop este de a ofensa“, a declarat premierul Jan Peter Balkenende, adăugând totodată că „ofensa nu trebuie însă niciodată să fie o scuză pentru agresiuni sau ameninţări“.
Spre deosebire de reacţia violentă care a urmat asasinării regizorului Theo van Gogh de către un radical musulman în 2004, Olanda a rămas calmă joi seara şi vineri. Comunitatea musulmană a reacţionat reţinut, cu un apel la calm adresat şi musulmanilor din restul lumii. Denunţări ale scurtmetrajului au venit şi din partea Consiliului Europei şi a preşedinţiei slovene a UE. Iranul şi ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume - fosta colonie olandeză Indonezia - au condamnat oficial filmul.