vineri, 27 martie 2009

Kim testeaza rachete

Coreea de Nord a pus din nou pe jar comunitatea internationala, dupa ce vineri a testat o racheta cu raza scurta de actiune.

Potrivit oficialilor sud-coreeni, proiectilul a fost lansat deasupra Marii Galbene, la ora locala 10.30 ( 01.30 GMT), si a cazut, dupa scurt timp, in apa. Guvernul de la Seul a afirmat ca “priveste testul ca pe un exercitiu militar de rutina”. Analistii spun insa ca astfel de operatiuni sint initiate atunci cind o administratie vrea sa transmita un mesaj politic.

Testul de vineri a avut loc la doar o zi dupa ce Phenianul a expulzat managerii sud-coreeni de la un parc industrial comun, desfasurat in apropierea granitei. Gestul autoritatilor nord-coreene e vazut ca un protest fata de recentele declaratii ale Seulului, potrivit carora “progresul parcului industrial va fi direct proportional cu eforturile de denuclearizare ale Phenianului”.


In plus
, administratia nord-coreeana a avertizat Washingtonul sa nu mai ridice pretentii exagerate cu privire la programul sau nuclear. In caz contrar, oficialii din Phenian ar putea intirzia aplicarea unui acord de desfiintare a facilitatilor atomice, incheiat la finele anului trecut.