vineri, 27 martie 2009

Iliescu: „Fără PSD, s-ar fi dus, dracului, de râpă ţara asta!“

Preşedintele de onoare al social-democraţilor a explicat, într-o vizită electorală, de ce susţine guvernul Tăriceanu.

Acces de sinceritate maximă la Ion Iliescu. Aflat într-o vizită electorală în judeţul Galaţi, acesta şi-a recunoscut meritele în privinţa susţinerii politice a guvernului liberal. „Actualul guvern Tăriceanu nu ar fi rezistat fără susţinerea PSD. I-am sprijinit ca să fie stabilitate. Dacă-i lăsam să guverneze numai cu ciondăneala dintre Palate, s-ar fi dus, dracului, de râpă ţara asta!“, a afirmat convins Ion Iliescu.

Aceasta este prima declaraţie prin care şi-a asumat deschis susţinerea guvernului Tăriceanu, oferind totodată şi o explicaţie pentru apropierea de liberali. Ion Iliescu a fost acuzat în mai multe rânduri, chiar de colegii săi de partid, că este cauza menţinerii actualului guvern. Postura de sprijinitor al executivului şi-a câştigat-o toamna trecută, cu ocazia moţiunii de cenzură depuse de PSD.

Atunci, Iliescu a creat în rândul parlamentarilor social-democraţi un puternic curent antimoţiune votând în favoarea guvernului. Apropierea de liberali s-a văzut şi la desele întâlniri de taină avute cu premierul Tăriceanu şi cu ceilalţi lideri PNL. Şi la aceste discuţii, dar şi public, Iliescu a îndemnat şi a insistat pentru formarea unei „alianţe pentru izolarea lui Băsescu“.

„PSD luptă împotriva sărăciei“

Declaraţiile sale privind susţinerea acordată de PSD guvernului PNL fac parte dintr-un şir mai lung de consideraţii despre „destrămarea dreptei“. Toate aceste afirmaţii au fost făcute joi seară, în comuna Pechea, cu ocazia lansării candidatului PSD la primărie. Preşedintele de onoare al social-democraţilor a ţinut să remarce că, la fel ca în perioada 1996-2000, „dreapta nu a rezistat unită după alegerile din 2004“.
După ce a consemnat această stare de fapt, Iliescu a lansat câteva săgeţi către „elita îmbogăţită a dreptei“, cu referiri directe la PDL. „E partid de dreapta. Iar partid de dreapta înseamnă partid al îmbogăţiţilor. Asta face diferenţa între stânga şi dreapta“, a afirmat Iliescu, care a subliniat
în schimb că „PSD este partidul care luptă împotriva sărăciei“.