vineri, 27 martie 2009

PPCD a lansat un semnal de alarmă faţă de „gruparea Filat şi a părtaşilor săi”

Partidul Popular Creştin Democrat din Moldova (PPCD) a lansat un semnal de alarmă întregii societăţi faţă de „gruparea Filat şi a părtaşilor săi", care constituie "o grupare de infractori politici care trebuie sancţionată moral şi izolată politic".

Declaraţia a fost făcută public la tribuna Palamentului de către liderul PPCD, Iurie Roşca, vineri, 28 martie curent, la adresa liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vladimir Filat.

Potrivit lui Roşca, „scopul acestei grupări este de a compromite buna funcţionare a consiliilor raionale şi de a înrăutăţi relaţiile dintre reprezentanţii mai multor partide”.

Roşca a declarat că „responsabilităţile pentru degradarea climatului politic şi disfuncţiile în consiliile raionale cade pe umerii aventurierului politic Vladimir Filat şi a părtaşilor săi”. „Degradarea este cauzată de coruperea mai multor consilieri raionali de către gruparea Filat. Aleşii locali ai mai multor partide politice care s-au lăsat corupţi de Filat şi părtaşii lui caută să destrame majorităţile post electorale prin pretenţia de a nu mai reprezenta partidele care i-au promovat în organele electorale şi de a ocupa funcţii de conducere”, a spus Roşca.

De asemenea, liderul PPCD a precizat că „gruparea Filat subminează în mod premeditat înţelegerile post electorale care i-au permis buna funcţionarea a administraţiei publice locale. Exemplu în acest sens sunt aleşii locali din raionul Cantemir”.

„PPCD face apel către toate partidele politice să se distanţeze şi să ia atitudine clară faţă de gruparea Filat. Aleşii locali şi colegii de partid care s-au vândut trebuie să-şi depună mandatele şi să-şi dea demisiile din funcţiile publice pe care le ocupă. Aceştia nu au ajuns în funcţie datorită noii grupări conduse de Filat, ci datorită eforturilor subiecţilor electorali din anul 2007 şi votul cetăţenilor acestor subiecţi”, a precizat liderul PPCD.

În replică, liderul PLDM, Vladimir Filat, a declarat că izolarea politică poate să fie asigurată de către cetăţeni şi nu de partidele politice. „Consider că Iurie Roşca apelează cu un strigăt de disperare la partidele care până nu demult le-a măcilărit prin metodele caracteristice PPCD. Râmâne la discreţia partidelor să ia atitudine asupra acestui semnal de alarmă. Ar fi bine să acordăm atenţie şi situaţiei din Consiliul Municipal Chişinău (CMC), care, până la alegerile din 2007 a fost „călărit” de Roşca, atunci, din punctul meu de vedere a fost trădat interesul alegătorului, care o face şi în prezent şi prin diferite metode boicotează activitatea CMC. Consider că idealurile alegătorului au fost trădate de PPCD şi Iurie Roşca nu este în drept să facă asemenea constatări”, a precizat liderul PLDM.

În cadrul şedinţei plenare de joi, 27 martie curent, PPCD l-a acuzat din nou pe liderul PLDM de afaceri
politice murdare.

Anterior şi liderul Partidului Democrat (PD) din Moldova, Dumitru Diacov, a adus acuzaţiii grave la adresa liderului PLDM, acuzându-l de corupere a organizaţiilor teritoriale ale partidelor politice şi a ziariştilor de la diferite instituţii media.

În ultimele luni, mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor teritoriale din republică au părărăsit PPCD şi PD, aderând la PLDM.