vineri, 27 martie 2009

Un nou început în relaţiile dintre UE şi Rusia

u mai puţin de o săptămână înaintea summit-ului NATO de la Bucureşti, Marea Britanie şi Franţa au cerut partenerilor europeni să permită un nou început în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia. Într-o scrisoare comună care a fost discutată de miniştrii de externe europeni la reuniunea informală de la Brdo, în Slovenia, miniştrii David Milliband şi Bernard Kouchner declară că Uniunea Europeană ar trebui să înceapă rapid convorbiri cu Federaţia Rusă asupra unui acord cuprinzător, convorbiri blocate până acum de opoziţia Poloniei şi Lituaniei.

Scrisoarea, semnată de ministrul britanic de externe, David Milliband şi de cel francez, Bernard Kouchner, văzută de BBC, spune că Uniunea Europeană trebuie să salute promisiunea preşedintelui ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, că va promova domnia legii în ţara sa, dar şi că Uniunea Europeană trebuie să judece Moscova în funcţie de acţiunile sale şi de felul în care a înţeles să-şi respecte angajamentele internaţionale.

Documentul
avertizează că Rusia se foloseşte de disensiunile dintre statele membre drept care autorii scrisorii pledează pentru poziţii mai ferme şi mai consistente ale Uniunii Europene ca întreg.

Prima întâlnire a liderilor europeni cu noul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev va avea loc în luna iunie, în Siberia.

Între timp, se pare că marea majoritate a statelor europene înclină spre înlăturarea actualului blocaj în relaţia cu Rusia.

Odată cu schimbarea guvernului în Polonia şi rezolvarea embargoului rusesc asupra produselor din carne poloneze, Varşovia a renunţat la poziţia sa intransigentă faţă de Rusia.

Lituania îşi menţine însă obiecţiile; vrea asigurări că Moscova nu va înceta livrările de combustibil către rafinăriile sale, dar pledează în continuare pentru o atitudine mai fermă a Uniunii Europene faţă de politica Rusiei în regiunile separatiste din Georgia şi Moldova.